Maskavas teroraktu sarīkoja teroriste-pašnāvniece (65)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cietušo skaits pēc traģiskā sprādziena Maskavas Domodedovas lidostā pieaudzis līdz 180, otrdien pavēstīja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija. Saskaņā ar drošības dienestu rīcībā esošo informāciju, sprādzienu sarīkojusi teroriste-pašnāvniece. Neoficiāli avoti drošības instancēs arī ziņo, ka sievieti, domājams, pavadījis vēl kāds vīrietis, kurš arī gājis bojā sprādzienā.

"35 cilvēki gājuši bojā, 86 hospitalizēti, bet 94 cilvēkiem sniegta ambulatoriskā palīdzība," ziņu aģentūrai "RIA Novosti" apliecināja ministrijas pārstāvis.

Domodedovas lidostas starptautisko reisu termināļa bagāžas izsniegšanas zālē pirmdienas pēcpusdienā noticis sprādziens.

Mediji un amatpersonas informē, ka sprādzienu, kas notika plkst.16.32 (plkst.15.32 pēc Latvijas laika), domājams, sarīkojis terorists pašnāvnieks.

Foto: AFP/LETA

Milzu daudzums sprāgstvielu, pildīts naglām un skrūvēm

Daudzu bojāgājušo mirstīgajās atliekās sadūrušās metāla šķembas. Izmeklētāji skaidro, ka spridzeklis bijis pildīts ar skrūvēm un naglām.

Spridzekļa jauda saskaņā ar dažādu avotu sniegtajām ziņām bijusi pieci līdz septiņi kilogrami trotila ekvivalenta.

Uzbrukumā, iespējams, vainīga sieviete - uzbrucēji bijuši divi

Sprādziena brīdi fiksējusi vismaz viena no lidostā uzstādītajām novērošanas kamerām. Kā stāsta notikušā aculiecinieki, pirms uzspridzināšanās uzbrucējs izkliedzis vārdus:

"Es jūs visus nogalināšu!"

Atbilstoši patlaban Krievijas izmeklētāju rīcībā esošajām liecībām teroraktu Maskavas Domodedovas lidostā pirmdien sarīkojusi pašnāvniece, kas spridzekli lidostā ienesusi somā, ziņu aģentūrai "Interfax" otrdien apliecināja informācijas avots iekšlietu struktūrās. Sievieti esot pavadījis arī kāds vīrietis, kurš arī gāja bojā sprādzienā - jau ziņots, ka vakar avoti drošības struktūrās ziņoja, ka atrast iespējamā terorista - pašnāvnieka galvu. Vīrietim bijuši arābu izcelsmei raksturīgi vaibsti.

Foto: AFP/LETA

 "Viens no lieciniekiem, kas atradās tuvu epicentram, sacīja, ka redzējis, kā uzsprāgst melnā, parandžai līdzīgā apģērbā tērpušās sievietes bagāža," apliecināja aģentūras sarunbiedrs.

 Iespējamajai teroristei galvā bijusi hidžābam līdzīga galvassega, kas pilnībā aizsegusi sievietes galvu, sacījis liecinieks, kurš arī norādījis, ka sprāgstvielas nav bijušas apliktas ap meitenes ķermeni.

Starp bojāgājušajiem ir ārvalstnieki

Sprādzienā Maskavas Domodedovas lidostā bojāgājušo vidū ir astoņi ārzemnieki, liecina provizorisks bojāgājušo saraksts, kuru otrdien publicēja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija.

Bojāgājušie ārzemnieki ir divi Lielbritānijas, viens Bulgārijas, viens Kirgizstānas, viens Tadžikistānas, viens Uzbekistānas un viens Vācijas pilsonis, kā arī viena Ukrainas pilsone.

Bojāgājušo sarakstā ir pavisam 35 cilvēki, no kuriem deviņi vēl nav identificēti. Starp neidentificētajiem ir seši vīrieši, viena sieviete un divas personas, kuru dzimums nav norādīts.

Ievainoto vidū ir 12 ārzemnieki no Eiropas un NVS valstīm, bet nav ziņu, ka būtu cietis arī kāds no Latvijas vai pārējām Baltijas valstīm. Starp ievainotajiem ārzemniekiem ir trīs Tadžikistānas, divi Moldovas pilsoņi, un pa vienam Francijas, Itālijas, Lielbritānijas, Serbijas, Slovākijas, Uzbekistānas un Vācijas pilsonim. 57 ievainoto pilsonība vēl nav noskaidrota.

Krievijas izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka ierosināta krimināllieta "par terora aktu". "Saskaņā ar sākotnējo informāciju spridzekli detonēja spridzinātājs pašnāvnieks," aģentūra "Interfax" citē vārdā neminētu avotu drošības dienestos.

Foto: AFP/LETA

Izsludina īpašo drošības režīmu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izsludinājis īpašu drošības režīmu valsts transporta mezglos. "Domodedovā noticis sprādziens, kas saskaņā ar sākotnējo informāciju bija terora akts," televīzijā pārraidītajā uzrunā sacīja Medvedevs.

"Nepieciešams ieviest īpašu režīmu visās lidostās un transporta mezglos," uzrunājot transporta sistēmas augstākās amatpersonas, sacīja prezidents.

Viņš piebilda, ka īpašie drošības pasākumi tikšot īstenoti sadarbībā ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD).

Kā uzsvēra Medvedevs, notikušais apliecina, ka spēkā esošie drošības noteikumi netiekot pilnībā ievēroti.

Vienlaikus prezidents deva uzdevumu varasiestādēm sniegt ārkārtas palīdzību tiem cilvēkiem, kas sprādzienā cietuši.

Bojāgājušo tuviniekiem izmaksās kompensācijas

Kā apliecināja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins, bojāgājušo maskaviešu tuviniekiem no pilsētas budžeta tiks izmaksāti divi miljoni rubļu (34 800 latu). Smagi cietušie kompensācijās no pilsētas saņems pusotru miljonu rubļu, bet cilvēki, kas guvuši vidējas un vieglas pakāpes ievainojumus, saņems miljonu rubļu.

Tika brīdināti par teroraktu

Pēc sprādziena Krievijas medijos parādījušās ziņas, ka drošības dienesti tikuši brīdināti par uzbrukuma plānošanu vienai no Maskavas lidostām.

"Specdienesti saņēma informāciju, ka vienā no Maskavas lidostām tiks rīkots terorakts," atsaucoties uz vārdā neminētu informācijas avotu, vēsta "RIA Novosti". "Aģenti meklēja trīs aizdomās turamos, bet viņiem izdevās iekļūt lidostas teritorijā, viņi tur bija arī laikā, kad viņu līdzzinātāji sarīkoja sprādzienu, un tad viņiem izdevās pamest lidostu."

Informācija par iespējamo uzbrukumu saņemta pirms nedēļas.

"Tika nosaukta pat [sprādziena] vieta - pie muitas,"

piebilst avots.

Kā paskaidroja lidostas pārstāve, šajā zonā iespējams iekļūt ikvienam lidostas apmeklētājam.

Lidostā uz pusi samazināts drošības personāls

Pēdējo mēnešu laikā lidosta uz pusi esot samazinājusi drošības personālu.

Pastiprināto drošības pasākumu dēļ pirmdienas vakarā lidostā izveidojušās garas pasažieru rindas un liela drūzmēšanās. Ar īpašiem detektoriem tiek pārbaudīta visa bagāža.

Tikmēr starptautiskā sabiedrība pirmdien izteikusi līdzjūtību Krievijai par traģisko uzbrukumu.

Līdzjūtības vārdus Maskavai nosūtījis gan NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, gan ASV prezidents Baraks Obama, viņa Francijas kolēģis Nikolā Sarkozī, Vācijas kanclere Angela Merkele, gan daudzu citu valstu vadītāji, arī Latvijas augstākās amatpersonas.

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu