Pāvests Benedikts XVI paziņo par atkāpšanos (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pāvests Benedikts XVI negaidīti paziņojis, ka ar 28. februāri atteiksies no Romas Katoļu baznīcas vadītāja amata, ziņo BBC.

  • Latvijas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs atzīst, ka arī viņam pāvesta paziņojums bijis pārsteigums. «Esmu pārliecināts, ka šo lēmumu viņš ir rūpīgi izvērtējis un pie tā nonācis pēc daudzām lūgšanās un pārdomās pavadītām stundām. Benedikta XVI paziņojums ir ļoti pazemīgs. Acīmredzot, apzinoties savas robežas un domājot par lielāku Baznīcas labumu, viņš vēlas, lai viņa vietu ieņem kāds gados jaunāks kardināls,» intervijā TVNET teica arhibīskaps.
  • Amatpersonas apstiprina, ka bijušais pāvests sava pēcteča izraudzīšanā nepiedalīsies.
  • Vatikāns informē, ka konklāvs jaunā pāvesta izraudzīšanai sapulcēsies 15-20 dienu laikā pēc Benedikta XVI atkāpšanās. Tas nozīmē, ka baznīcas vieni no nozīmīgākajiem svētkiem - Lieldienas, visdrīzāk, tiks sagaidītas jau jaunā pāvesta vadībā.
  • Pāvesta lēmums par aiziešanu izraisa arvien lielāku viļņošanos Katoļu baznīcā. Eksperti diskutē, vai jauna pāvesta atnākšana varētu sekmēt līdz šim konservatīvās baznīcas modernizāciju. Uzmanības centrā ir jautājums par sieviešu ordināciju, attieksmi pret abortiem un citi būtiski jautājumi.
  • Vēsturisks lēmums. Polijas katoļu baznīcas laikraksta «General Weekly» galvenais redaktors Mareks Zajaks uzskata, ka šis pāvesta lēmums atstās paliekošas sekas. «Šis solis uzliks lielu spiedienu visiem viņa sekotājiem amatā. Jebkuras veselības problēmas izsauks spekulāciju un spiediena lavīnu. Tas arī ir tas, kāpēc jau simtiem gadu pāvesti no šādiem lēmumiem izvairījušies, lai gan apspriests tas ticis.»
  • Vācijas kanclere Angela Markele uzteikusi Benedikta XVI lomu, veicinot dialogu starp dažādām baznīcām, kā arī ebrejiem un musulmaņiem. «Lēmums par atkāpšanos izraisa manu dziļāko cieņu. Daudzi sapratīs, ka pat pāvestam jātiek galā ar vecuma nastu,» viņa teica. Tāpat viņa norāda, ka viņš ir un paliks «viens no mūsu dienu nozīmīgākajiem reliģiskajiem domātājiem».
  • Itālijas prezidents Džordžo Napolitano izteicies, ka pāvesta lēmums ir «lielas drosmes un augstsirdības» apliecinājums, kas pelna cieņu.
  • Saskaņā ar baznīcas likumiem, jauno vadītāju izraugās Romas katoļu baznīcas konklāvs.

Brīdis, kad pāvests Benedikts VXI latīņu valodā nolasīja tekstu par savu gaidāmo atkāpšanos no amata

Pilnīgi negaidīts paziņojums

Pāvesta paziņojums par atkāpšanos ir pilnīgi negaidīts.

85 gadus vecais Benedikts XVI amatā stājās 2005. gada aprīlī pēc iepriekšējā pāvesta Jāņa Pāvila II nāves.

Vatikāns pagaidām detalizēti nekomentē Benedikta XVI aiziešanas iemeslus, tomēr noprotams, ka tas saistīts ar viņa vecumu.

«Pāvestam vairs nav spēka darbu turpināt,» teikts Vatikāna paziņojumā.

«Pāvests pilnībā apzinās sava lēmuma nozīmīgumu,» Vatikāna amatpersonas citē «Reuters».

«Atkārtoti pārskatot savu sirdsapziņu Dieva priekšā, esmu nonācis pie pārliecības, ka mani spēki lielā vecuma dēļ vairs nav piemēroti, lai adekvāti vadītu Katoļu baznīcu,» teica pāvests.

«Mūsdienu pasaulē, kas pakļauta tik straujām izmaiņām un kuru satricina dziļas nozīmības jautājumi ticībā, (..) lai sludinātu Dieva vārdu, nepieciešams spēks gan garā, gan ķermenī. Spēks, kurš pēdējos mēnešos manī gājis mazumā līdz tādam apmēram, ka man jāatzīst sava nespēja adekvāti pildīt man uzticētos pienākumus,» viņš piebilst.

Pāvests 2012.gadā, Vatikāna centrālajā laukumā vadot Palmu svētdienai veltītu dievkalpojumu

Pāvesta atkāpšanās gadījums vēsturē nav nebijis, tomēr tas ir ļoti rets gadījums, modernajā laikmetā - pirmais.

BBC vēsta, ka pēdējais pāvesta atkāpšanās gadījums noticis pirms gandrīz 600 gadiem.

Daudzi pāvesti pirms Benedikta XVI amatā bijuši līdz pat savai nāvei. XIII gadsimtā pāvests Celestīns V no augstā amata pēc vien dažu mēnešu pilnvarām atteicās, to skaidrojot ar nespēju pildīt pienākumus, tiekšanos pēc vienkāršas dzīves un nepiemērotību amatam.

Meklēs jaunu vadītāju

Vatikāna pārstāvis informēja, ka pāvesta atkāpšanās stāsies spēkā 28.februārī septiņos vakarā pēc Lielbritānijas laika.

Amats būs vakants, līdz paredzētajā kārtībā tiks izvēlēts Benedikta XVI pēctecis.

Arī Vatikāna runasvīrs atzina, ka baznīcā Benedikta XVI atkāpšanās bija pilnīgi negaidīta.

Raidsabiedrība BBC citē kādu pagātnē publicētu pāvesta interviju, kurā viņš citastarp norāda, ka pāvestam, jūtot, ka viņa fiziskais un garīgais stāvoklis vairs neļauj pildīt amata pienākumus, būtu tiesības un dažos gadījumos pat pienākums atkāpties.

Pāvests Benedikts VXI vizītē Meksikā 2012. gada martā

Viens no vecākajiem amatā ieceltajiem

Benedikts XVI amatā tika iecelts 78 gadu vecumā, un viņš tobrīd bija viens no vecākajiem šajā amatā ievēlētajiem garīdzniekiem.

Īstajā vārdā Jozefs Racingers dzimis 1927.gadā Vācijā.

Pāvests Benedikts XVI pēc pārliecības ir konservatīvs garīdznieks, ieņemot stingru nostāju pret homoseksualitātes jautājumiem un sievietēm mācītājām.

Ziņas satricina pasauli

Katoļu baznīcu vadītāji daudzās pasaules valstīs jau pauduši nožēlu par pāvesta aiziešanu.

Itālijas bijušais premjers Silvio Berluskoni, pašreizējais premjers Mario Monti un pāvesta dzimtās Vācijas kanclere Angela Merkele izteikušies, ka paziņojums viņus šokējis.

«Viņa pietrūks kā miljoniem cilvēku garīgā līdera,» izteicās Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu