Ar brieža cepeti «nopērk» pavāršova žūriju: 15 punkti! (60)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šonedēļ «Mūsdienu Latvijas garšas» ekspedīcija devās uz Mālpils muižu, lai uzzinātu, kāds pavārprasmes līmenis ir muižas restorāna šefpavārei Aijai Gabrānei.

Aija Gabrāne par Mālpils muižas pavāri strādā trīs gadus, bet pavāra amatam viņa kalpo jau kopā divdesmit gadus. «Man patīk tas, ko es daru. Pavāra profesija ļauj vienmēr pilnveidoties un izpausties. Tā mainās līdzi sezonai un tās produktiem,» par savu darbu runā konkursa dalībniece Aija.

Ģimene par Aijas dalību šovā nekā nezina, un viņa cer, ka tas būs patīkams pārsteigums!

Garšas ekspedīcijas «Mūsdienu Latvijas garša» otrās sezonas žūriju pārstāvēja: šefpavārs Māris Jansons, zemnieks Mareks Bērziņš un viesmīlības eksperte un nesen izdotās grāmatas «Dzīves garša» autore Ilze Jurkāne.

Foto: publicitātes

Visu cieņu, savvaļas pārtika

Tradicionāli garšas ekspedīcijas «Mūsdienu Latvijas garša» žūrijas pārstāvis, pavārs Māris Jansons rūpīgi apskata Mālpils restorāna virtuvi. Tikmēr Aija, ejot nopakaļ, ironiski jautā: «Nu, vai kaut ko atradi?» Māra interesi piesaista kāds neliels trauciņš, kura saturu viņš pasmaržo. Izrādās, Aija vakar bijusi mežā un ievākusi kadiķi virtuvei kā garšvielu.

«Visu cieņu savvaļas pārtikai - es to gribu drīzumā apgūt!» patīkami pārsteigts ir Jansons. Māris uzskata, ka muižā pavāra darbs nav viegls, jo ļoti racionāli jāaprēķina pārtikas daudzums un tā izmantošana.

Foto: publicitātes

Briedis? Jā, jebkādu - jēlu, ceptu!

Uzzinot, ka Aija ekspedīcijas žūrijai piedāvās savu firmas ēdienu - brieža cepeti, Māris nenoturas un kā uzdevumu pasūta šo pašu briedi jēlā veidā. Aija neapjūk un ekspedīcijas dalībniekiem pasniedz brieža gaļas tartaru jeb smalki kapātu jēlu brieža gaļu. Žūrija šo uzkodu novērtē ar vienu vārdu: izcili! Tāpēc ar nepacietību gaida pavāres konkursam pieteikto ēdienu - brieža gaļas cepeti ar grūbu aizdari un kadiķu - upeņu mērci.

Kamēr tiek gatavots brieža cepetis, Aija vērtētājiem pasniedz arī pavāra komplimentu: cepts siers, ķirbis un biete. Kad cepetis gatavs, tas nekavējoties ceļo uz žūrijas galdu.

Nobaudot ēdienu, visi ir pārsteigti - pagaidām nekas labāks ekspedīcijā nav baudīts!

Aija pagaidām ekspedīcijas līdere

Visi ekspedīcijas dalībnieki Aijas darbu novērtēja ar maksimālo karotīšu skaistu - 15 punkti. Šefpavāri ēdiena zālē sagaidīja ar aplausiem.

Foto: publicitātes

«Aija perfekti ir izpratusi šā konkursa uzstādījumu: vērtēt ne vien ēdienu, bet kreativitāti un izpildījumu. Tas bija piedzīvojums, par ko dod otru Mišelina zvaigzni!» savas emocijas atklāj Jansons.

Ilze novērtēja ne vien ēdienu kā meistardarbu, bet arī galda klājumu un restorāna interjeru.

Bet Mareks priecājās, ka brieža cepetim nav nomākta garša: «Varēja just specifisko brieža gaļas garšu. Patika, ka tā netika nomākta ar garšvielām. Tas bija ēdiens, par kuru sapņoju!»

Komentāri (60)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu