Skolā pārrunā barikāžu laika notikumus pie ugunskura

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Barikāžu laiku šodien īpaši emocionāli pieminēja arī Rīgas Hanzas vidusskolas skolēni. Šī ir paaudze, kas Latvijai nozīmīgajos vēstures griežos nemaz nebija dzimusi. Lai skolēniem barikāžu laika 20 gadu atcere nebūtu vien sauss vēstures fakts, skolas pagalmā tika kurināts ugunskurs, pārrunāti nesenās vēstures notikumi, kā arī rīkots kino seanss par 1991.gada janvāra notikumiem.

Atceri pie ugunskura sāk ar himnu

Kā ceturtdien informēja LNT ziņas, Rīgas Hanzas vidusskolā skolēni, viņu vecāki un skolotāji sākumā pulcējās skolas pagalmā pie ugunskura un tādējādi centās skolēniem uzburt ainu par 20 gadus senajiem notikumiem barikāžu laikā.

Skolas vēstures skolotājs Aleksandrs Lange uzrunāja klātesošos un aicināja nodziedāt valsts himnu: „Pamēģināsim kā latvieši 1991.gadā - bez aparatūras, bez mikrofoniem, bet visi kopā taču varēsim, ko?!”

Šī ir paaudze, kas barikāžu notikumus zina tikai pēc nostāstiem. Tāpēc sabiedrība nedrīkst aizmirst tos izstāstīt. Rīgas Hanzas vidusskolas direktors Valdis Lapiņš atgādināja: „Tā ir cīņa par mūsu valsts neatkarību, brīvību un laimi. Laimi, kuru nosargāja jūsu vecāki, vecvecāki un visi Latvijas pilsoņi.”

Skolēniem rīko kino seansu

Vai skolēniem barikāžu paliks atmiņā kā tikai sauss vēstures fakts vai kā patriotiski emocionāls notikums – tas atkarīgs no audzināšanas ģimenē un skolā. Pēc svinīgā piemiņas pasākuma iesākšanas pie ugunskura skolēni devās iekštelpās noskatīties kino seansu par 1991.gada janvāra latviešu tautas varoņdarbiem.

Pēc kino seansa noskatīšanās visi kopīgi atsauca atmiņā mājās dzirdētus vecāku un vecvecāku nostāstus par piedzīvoto. Liela daļa skolēnu tomēr atzina, ka barikāžu laiks pagaidām viņiem vēl esot robs zināšanās. Tomēr bērni esot apņēmības pilni to aizlāpīt.

„Es zinu, ka mans tētis ir piedalījies, bet vairāk neko nezinu. Domāju, ka pēc šāda pasākuma es varētu pajautāt – man radās interese,” atzina Rīgas Hanzas vidusskolas skolniece Lita. Cits izteicās, ka gan jau vēl vēstures stundās par to visu uzzinās.

Šodienas vēstures stunda skolā noslēgusies ar klusuma brīdi, pieminot barikāžu upurus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu