Paziņo par Kauņas «Žalgira» pārdošanu (19)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Titulētā Lietuvas basketbola kluba Kauņas «Žalgiris» parādsaistības sasniegušas 25 miljonus litu (piecus miljonus latu) un komandas īpašnieks Vladimirs Romanovs piektdien paziņojis, ka pārdod to kluba veterāniem, vēsta izdevums «Verslo žinios». «Vakar sākām gatavot nepieciešamos dokumentus. Vienmēr esmu gatavs palīdzēt klubam, bet no īpašnieka statusa atsakos,» viņš norādījis.

Piedaloties pašvaldības padomes sēdē, uz kuru viņš bija ieradies ar vairākiem komandas basketbolistiem, Romanovs vispirms atzinās, ka spēlētājiem ir parādā 25 miljonus litu, un lūdza piešķirt klubam atbalstu 10 miljonu litu apmērā, citādi šo parādu nenomaksāšot, raksta «Lrytas.lt».

Apvaino politiķus un paziņo par kluba pārdošanu

Saņēmis noraidījumu, viņš nosauca pašvaldības politiķus par «meļiem un izdzimteņu pakalpiņiem», kuri vēloties uzspridzināt klubu. Visbeidzot Romanovs paziņoja, ka klubu pārdos, un demonstratīvi devās laukā no zāles.

Kauņas mērs Andrjus Kupčinsks, reaģējot uz šādu notikumu gaitu, savukārt bija spiests atzīt, ka Romanovs ir «visai untumaina personība». Vienlaikus viņš apsolīja, ka «Žalgiris» saņems pašvaldības atbalstu arī turpmāk, tiesa, «veselā saprāta robežās».

Kopā ar Romanovu uz sēdi bija ieradušies komandas kapteinis Pauļus Jankūns, kā arī Rimants Kaukēns un brāļi Darjušs un Kšištofs Lavrinoviči, raksta «Kaunodiena.lt.». Lūdzot piešķirt minēto summu, kluba pārstāvji paziņoja, ka pašvaldība neesot pildījusi savas saistības ik gadu tam piešķirt pa pieciem miljoniem litu. Pēc viņu teiktā, aizpērn «Žalgiris» saņēmis četrus miljonus, bet pērn - tikai 2,9 miljonus litu.

Basketbolisti trīs mēnešus nav saņēmuši algu

Kā sēdē apliecinājis kluba direktors Vitolds Masaļskis, spēlētāji algu nav saņēmuši jau trīs mēnešus. «Situāciju nevar saukt par sarežģītu - tā ir kritiska. Mēs te neesam nākuši izrādīties, bet lūgt - pasviediet mums glābšanas riņķi,» viņš sacījis.

Sēdē runāja arī citi pazīstami Kauņas sportisti, tostarp slavenais vieglatlētikas treneris Alekss Staņislovaitis, kas pauda viedokli, ka par nodokļu maksātāju naudu jāatbalsta ne tikai privātais basketbola klubs, bet arī citi sporta veidi un jāpalīdz jauniem, perspektīviem sportistiem.

«Jūsu naudas, politiķu kungi, te nav. Ja mēs sagrausim «Žalgiri», nebūs vajadzība arī pēc arēnas,» savukārt paziņoja Romanovs. Pēc viņa teiktā, šogad kluba budžets sasniedzis 36 miljonus litu.

Kluba pārstāvju prasības pašvaldības locekļos izraisīja sašutumu, un viņi atbildēja, ka prasīto summu nepiešķirs.

Tad Romanovs paziņoja, ka jau sācis kārtot procedūru, kas jāveic, lai atteiktos no īpašnieka statusa, un pameta sēžu zāli.

Romanovs vairs neesot kluba īpašnieks

Tiekoties ar žurnālistiem, viņš sākumā izvairījās atbildēt uz jautājumu, vai patiešām pārdod klubu, bet vēlāk izteicās, ka vairs neesot tā īpašnieks. «Paziņosim, kurš ir īpašnieks. Tie ir bijušie veterāni, Paulausks, Masaļskis. Tie, ar kuriem esmu strādājis trīs gadus, runājies, kuri piedalījušies komandas veidošanā,» klāstīja Romanovs, piebilzdams, ka pats varbūt paturēs nelielu daļu akciju.

Pašvaldība skaidro, ka tai nav nekādu iespēju būtiski palielināt atbalstu «Žalgirim», jo paredzams, ka šogad budžeta ieņēmumi būs par gandrīz 50 miljoniem litu mazāki nekā pērn.

«Mēs neatsakāmies atbalstīt «Žalgiri», bet to varēsim darīt tikai savu iespēju un veselā saprāta robežās,» norādījis pilsētas mērs. Kupčinsks izteicis domu, ka Kauņas kluba atbalstīšanā varētu piedalīties arī valsts, kurai pieder uzņēmumi ar miljoniem litu lielu apgrozījumu, jo «Žalgiris» patiesībā «ir ne tikai Kauņas, bet arī visas Lietuvas komanda».

Pērn Kauņas pilsētas budžets bija 745 miljoni litu, šogad tas paredzēts 697 miljonu litu apmērā.

Kauņas pilsētas pašvaldība atgādina, ka pagājušajā gadā tās izdevumi saistībā ar aizpērn atklātās arēnas uzturēšanu un basketbola klubu «Žalgiris» pārsnieguši 21 miljonu litu. Kompānijai, kas uzvarējusi konkursā par arēnas pārvaldīšanu un tiešā veidā saistīta ar Romanova «Ūkio banko investicine grupe», pašvaldība pērn samaksājusi 3,2 miljonus litu, kredītu nomaksai par arēnas būvi un infrastruktūras izveidi atvēlējusi 13 miljonus litu un procentos - vēl 2 miljonus litu.

«Žalgira» arēnas būve un infrastruktūras ierīkošana kopumā izmaksāja 243 miljonus litu. Lielāko daļu naudas tam atvēlēja Kauņas pašvaldība, uzņemoties saistības 123 miljonu litu apmērā. Lietuvas valdība ieguldīja 70 miljonus, vēl 50 miljoni tika saņemti no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Pašvaldības padomes loceklis Vīts Bacevičs nav slēpis sašutumu par Romanova nostāju. Viņš paudis neizpratni, ka privāta kluba īpašnieks pieprasa nodokļu maksātāju naudu sava biznesa attīstīšanai.

«Vai viņš no koka nokritis? Šis cilvēks pelna nožēlu.

Kādēļ neviena uzņēmuma īpašnieks nenāk prasīt naudu? Jums uzcēla fabriku [proti, «Žalgira» arēnu], un par tās uzturēšanu gadā tiek samaksāti 3,2 miljoni litu,» izteicies politiķis.

«Žalgiris» šīs sezonas ievadā izcīnīja pirmo vietu savā ULEB Eirolīgas turnīra apakšgrupā un iekļuva «TOP16» kārtā, bet VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) turnīrā ar 12 panākumiem 13 cīņās atrodas otrajā vietā B apakšgrupā. Vietējā Lietuvas čempionātā vienība uzvarējusi visās sešās līdzšinējās spēlēs.

Nākamā spēle «Žalgira» komandai gaidāma jau sestdien, kad tā savā laukumā VTB Vienotās līgas mačā tiksies ar Latvijas čempionvienību «VEF Rīga».

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu