Fukušimas iedzīvotāji vērsīsies tiesā pret Japānas valdību (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Fukušimas iedzīvotāji, kuri bijuši spiesti pamest savas mājas kodolkatastrofas dēļ, nākamajā mēnesī plāno vērsties tiesā pret Japānas valdību.

11.martā - katastrofas otrajā gadadienā - vismaz 350 reģiona iedzīvotāji gatavojas iesniegt kopīgu prasību Fukušimas rajona tiesā.

Prasības iesniedzēji, kas plāno vērsties arī pret Fukušimas atomelektrostacijas apsaimniekotāju "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO), vēlas piedzīt 50 000 jenu (277 latu) lielu kompensāciju par katru mēnesi, kuru katastrofas dēļ viņi bijuši spiesti pavadīt prom no savām mājām.

Prasa samazināt radiāciju

Fukušimas iedzīvotāji plāno arīdzan lūgt tiesu uzlikt par pienākumu valdībai un TEPCO samazināt radiācijas līmeni reģionā līdz tādam, kāds tas bija pirms traģiskā negadījuma.

"Valdība veicināja kodolenerģijas izmantošanu kā nacionālo politiku, un tā bijusi cieši saistīta ar to,"

ziņu aģentūrai AFP skaidroja advokāts Izutaro Managi. "Pilnībā apzinoties risku, ka cunami dēļ varētu pārtrūkt elektroenerģijas piegāde, valdība atstāja novārtā savu pienākumu nepieļaut šādu notikumu."

"Šīs prasības mērķis ir atgūt Fukušimu bez radiācijas un kodolenerģijas," viņš piebilda.

Arī citas kolektīvas prasības

Vēl vairākas līdzīgas kolektīvās prasības pret valdību un TEPCO 11.martā tiks iesniegtas Tokijas rajona tiesā.

2011.gada 11.martā Japānu satricināja deviņas magnitūdas spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami, kas brāzās pāri valsts ziemeļaustrumu piekrastei, nodarot milzīgus postījumus.

Nopietnākā katastrofa kopš Černobiļas

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Jūlijā publiskotajā parlamenta ziņojumā secināts, ka TEPCO amatpersonas ignorēja kodolkatastrofas riskus, jo paļāvās "kodoldrošības mītam".

Eksperti secināja, ka Fukušimas spēkstacijas darbinieki nebija pietiekami apmācīti rīcībai krīzes apstākļos, kad pēc zemestrīces un postošā cunami atomelektrostacijā sākās kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē.

Uzņēmums nebija gatavs ārkārtas apstākļiem

Tāpat ziņojumā konstatēts, ka TEPCO un Japānas Kodolenerģijas un rūpniecības drošības aģentūra (NISA) nebija gatavas rīcībai ārkārtas apstākļos pēc cunami vai citām katastrofām.

TEPCO atzinis, ka tas nav pietiekami ņēmis vērā cunami radītos riskus politisku, finansiālu un reputācijas apsvērumu dēļ.

Neviens cilvēks gan Fukušimas kodolkatastrofas dēļ dzīvību nav zaudējis.

Neoficiāla informācija liecina, ka policija nopratinājusi bijušo kodoldrošības aģentūras vadītāju un augstākos TEPCO darbiniekus saistībā ar iespējamajām kriminālapsūdzībām Fukušimas kodolkatastrofas lietā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu