Berluskoni tiesa atņem imunitāti pret kriminālvajāšanu (4)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Itālijas Konstitucionālā tiesa ceturtdien anulējusi daļu no pretrunīgi vērtētā likuma, kas premjerministram Silvio Berluskoni garantē tiesisko imunitāti pret kriminālvajāšanu. Tādējādi pavērts ceļš diviem tiesas procesiem, kuros valdības vadītājs apsūdzēts korupcijā.

Tiesa anulējusi likuma pantu, kas Berluskoni automātiski garantē tiesisko imunitāti. 15 tienešu kolēģija likuma pantu, kas piešķirto imunitāti pamato ar faktu, ka Berluskoni un viņa valdības ministriem ir jāpilda amata pienākumi, atzinusi par nelikumīgu.

Tas ļaus tiesnešiem turpmāk pieņemt lēmumu, vai Berluskoni jāstājas tiesas priekšā.

Iesaldētas divas tiesas prāvas

Pateicoties līdz šim spēkā esošajam likumam, pašlaik iesaldētas divas tiesas prāvas pret Berluskoni. Vienā no tām Berluskoni apsūdzēts par krāpšanos nodokļu jomā, bet otrā uz viņu krīt aizdomu ēna par kukuļdošanu bijušajam advokātam.

"Tiesas prāvas atsāksies, un katrā sēdē būs jāizlemj, vai premjerministra uzrādītais neierašanās iemesls ir likumīgs vai nav," skaidro profesors Džovanni Džuceta.

Varētu iestāties noilgums

Tikmēr laikraksts "Corriere della Sera" norāda, ka abu procesu izskatīšana jau ir tik ļoti ieilgusi, ka, visticamāk, iestāsies noilgums.

Pats Berluskoni pirms tiesas lēmuma trešdien Berlīnē žurnālistiem gan sacīja, ka "nav svarīgi, vai šie procesi tiek pārtraukti vai ne". Viņš arī atklāja, ka zvērējis pie savu bērnu dzīvības, ka ir nevainīgs.

Iesaistīts skandālos jau kopš nākšanas pie varas

Berluskoni vārdu tiesas procesi aizēnojuši jau kopš viņa parādīšanās uz politiskās skatuves pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū. Viņam bijušas izvirzītas apsūdzības gan korupcijā un nelikumīgā politisko partiju finansēšanā, gan grāmatvedības datu viltošanā.

Berluskoni līdz šim veiksmīgi paglābies no sodiem

Lai gan dažās lietās spriedumi viņam bijuši nelabvēlīgi, Berluskoni līdz šim nav ticis atzīts par vainīgu.

Pie Konstitucionālās tiesas ēkas Romas centrā ceturtdien bija pulcējušies Berluskoni kritiķi, kuri pauda atzinību par tiesas lēmumu.

"Spriedums nozīmē, ka Berluskoni tiks tiesāts tāpat kā ikviens cits," atkorķējot šampanieša pudeli, žurnālistiem sacīja demonstrantu līderis. "Beidzot likums ir atgriezies taisnības pusē."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu