Latvenergo aktīvi piedalīsies Visaginas AES projektā (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas energoapgādes kompānija «Latvenergo» šogad plāno turpināt aktīvu dalību Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta attīstībā, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā ziņojumā par tās pārvaldībā esošajiem valsts uzņēmumiem.

Uzņēmums paredz aktīvu līdzdalību projekta vadības darba grupas sapulcēs un diskusijās, lai panāktu pozitīvu neatrisināto jautājumu virzību un atbilstošu lēmumu pieņemšanu. Plānots arī regulāri informēt Latvijas valdības darba grupu par projektā sasniegto progresu un nepieciešamo atbalstu.

Ministrijas ziņojumā gan piebilsts, ka projektā līdzdarbojas vairākas puses un katram partnerim var būt atšķirīgas intereses, līdz ar to «Latvenergo», pat mērķtiecīgi veicinot projekta attīstību ar visiem pieejamiem resursiem, nevar nodrošināt tā sekmīgu attīstību.

«Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs šonedēļ sacīja, ka uzņēmums pašlaik gaida skaidru Lietuvas valdības nostāju par to, kāda būs Visaginas AES projekta nākotne.

Iepriekšējā Lietuvas valdība premjerministra Andra Kubiļus vadībā bija iecerējusi līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Bija paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija, bet iepriekš bija plānots, ka projektā kā ceturtā dalībniece iesaistīsies Polija, kas dalību projektā ir apturējusi. Tiek lēsts, ka stacijas būvniecība varētu izmaksāt līdz pieciem miljardiem eiro (3,5 miljardiem latu), un 50‒70% no šīs summas plānots piesaistīt no Japānas, ASV un Eiropas bankām.

Savukārt pašreizējais Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, kura vadītā Sociāldemokrātu partija uzvarēja pērn oktobrī notikušajās Lietuvas parlamenta vēlēšanās, pēc uzvaras paziņoja, ka Visaginas AES projektu Lietuvai nevajadzētu īstenot. Savukārt pagājušajā nedēļā vizītes laikā Igaunijā viņš izteicās, ka Lietuva AES būvēs, ja tā būs peļņu nesoša un spēs piedāvāt patērētājiem pieņemamu cenu.

Pērn Lietuvā notikušajā konsultatīvajā referendumā vairākums dalībnieku nobalsoja pret AES būvēšanu valstī. Tā kā referendums bija konsultatīvs, tā rezultāti nav juridiski saistoši, un galīgais lēmums par AES būvēšanu ir jāpieņem Seimam un valdībai.

Lietuvas Seims ir atbalstījis darba grupas izveidi, kuras izdevums būs lemt par turpmāko valsts rīcību pēc tam, kad valsts iedzīvotāji konsultatīvajā referendumā noraidījuši jaunas AES būvniecību. Paredzēts, ka lēmums, vai būvēt AES, tiks pieņemts pēc darba grupas darba pabeigšanas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu