"RS" valdei nepamatotas kompensācijas Ls 50 000 apmērā (228)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts darba inspekcija (VDI) konstatējusi nepamatoti izmaksātas kompensācijas par neizmantotu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un papildatvaļinājumu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" no amata atceltajiem valdes locekļiem kopā 51 677 latu apmērā, lai gan darba tiesiskās attiecības netika izbeigtas.

(Ziņa papildināta ar RS komentāru.)

Pārbaudē atklāj nelikumības

Inspekcija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzdevumā pērn veikusi pārbaudi SIA "Rīgas satiksme" par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un papildatvaļinājumu piešķiršanu, kompensācijas par neizmantoto atvaļinājumu un atlīdzības par darbu izmaksu valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam un 2009.gadā no amata atceltajiem valdes locekļiem Igoram Žagaram, Imantam Rezebergam, Tamārai Dāvidsonei, Igoram Volkinšteinam un Egilam Dīriņam, kas reāli turpināja darbu uzņēmumā.

VDI 2010.gada 11.jūnijā sniegtajā atzinumā KNAB norāda, ka Bemhenam, Žagaram, Rezebergam, Volkinšteinam un Dīriņam ikgadējais apmaksātais atvaļinājums 2009.gadā piešķirts pa daļām, neievērojot Darba likuma 149.panta 2. un 3.daļas noteikumus.

Tāpat Bemhenam, Žagaram, Rezebergam, Dāvidsonei, Volkinšteinam un Dīriņam ikgadējie atvaļinājumi piešķirti, pārkāpjot darba likuma 145.panta 2., 3. un 150.panta 1.daļas prasības, un valdes locekļiem radīti neizmatoto atvaļinājumu uzkrājumi.

Strādā, bet maksā kompensācijas par atlaišanu

Neievērojot Darba likuma 149.panta 5.daļas prasības, no amata atceltajiem valdes locekļiem Žagaram, Rezebergam, Dāvidsonei un Volkinšteinam, kuri nepārtrauca darba tiesiskās attiecības "Rīgas satiksmē", 2009.gadā tika izmaksāta kompensācija par neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu 51 677 latu apmērā, minēts inspekcijas atzinumā.

VDI norāda, ka Žagars, Rezebergs, Dāvidsone, Volkinšteins un Dīriņa atcelti no "Rīgas satiksmes" valdes locekļu amata, taču turpināja darbu direktoru amatos. Viņiem tikusi maksāta par 508 latiem palielināta darba alga, kas lielāka par valdes priekšsēdētāja - direktora - algu par 225 latiem, vēl materiāli stimulējot ar darba samaksas mainīgo daļu 22 135 latu apmērā. Žagars, Volkinšteins un Dīriņš stimulēti ar piemaksām 4952 latu apmērā, Dāvidsone - ar pārskaitījumu privātajā pensiju fondā no uzņēmuma līdzekļiem 1458 latu apmērā.

Ar valdes locekļiem Žagaru, Rezebergu, Dāvidsoni un Volkinšteini bija noslēgti darba līgumi uz nenoteiktu laiku un pēc atcelšanas no valdes locekļu amatiem ar darbiniekiem netika izbeigtas darba tiesiskās attiecības, minēts VDI atzinumā. Saskaņā ar Darba likuma 149.panta 5.daļas noteikumiem no valdes locekļa amatiem atceltajiem, ar kuriem netika izbeigtas darba tiesiskās attiecības, nebija pamata izmaksāt kompensāciju par neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Augstas amatpersonas

Pašreiz Volkinšteins ir "Rīgas satiksmes" infrastruktūras uzturēšanas un attīstības direktors, Dāvidsone - finanšu direktore, Žagars - pakalpojumu attīstības un pārdošanas direktors.

TVNET neizdevās uzzināt no RD un RS, vai šāda situācija ir juridiski un ētiski pieņemama Rīgas mēram un vai tā nekaitē uzņēmuma RS reputācijai, liekot domāt, vai uzņēmuma RS valde ir tiesīga turpināt savu darbību, sākot apšaubīt esošās RS valdes kompetenci vadīt uzņēmumu. Tā vietā, lai pateiktu: "Ja minētais fakts apstiprināsies, tiks lemts par RS valdes atbilstību amatam,"

kā ierasts, atbildes tiek sniegtas izvairīgā formā, atrunājoties, ka vēl neviens neesot sīkāk iepazinies ar minēto jautājumu.

KNAB jau vasarā sūta vēstuli mēram

KNAB 2010.gada 19.jūlijā vēstulē Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) aicina mēru izvērtēt, vai pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" atbildīgie darbinieki, noslēdzot vienošanos par grozījumu veikšanu uzņēmuma darba koplīgumā, ir rīkojušies atbilstoši normatīvo aktu prasībām un vai amatpersonas bija tiesīgas piemērot darba samaksas mainīgo daļu.

Vienlaikus KNAB lūdzis Ušakovu veikt pārbaudi un izvērtēt, vai ir pārkāptas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma un citu pašvaldību institūciju amatpersonu atlīdzības regulējošo normatīvo aktu prasības. Tāpat birojs lūdzis Rīgas domes priekšsēdētāju noteikt pašvaldībai nodarīto zaudējumu apmēru, kas, iespējams, ir radies "Rīgas satiksmes" amatpersonu prettiesiskās rīcības rezultātā.

Savukārt Ušakovs pērn 16.novembrī SIA "Rīgas satiksme" ārkārtas dalībnieku sapulcē kā Rīgas pašvaldībai piederošo kapitāla daļu turētāja pārstāvis noteicis Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldei izvērtēt KNAB vēstulē minētos faktus un tematisko pārbaudi iekļaut pārvaldes revīziju un iekšējo auditu veikšanas plānā 2011.gadam.

Komentāri (228)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu