Sudānā nolaupīts Bulgārijas helikopters (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sudānas nemierīgajā Darfūras provincē ceturtdien nolaupīts Bulgārijas helikopters un trīs tā apkalpes locekļi, kas strādāja Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), paziņoja ANO un Bulgārijas Ārlietu ministrijas amatpersonas.

Zināms, ka visi trīs Bulgārijas pilsoņi, kurus sagrāba pagaidām nenoskaidroti bruņoti vīri, nav cietuši.

"Apkalpe no trīs Bulgārijas pilsoņiem, kas strādā Bulgārijas lidsabiedrībā, kura veic lidojumus pēc ANO pasūtījuma, tika nolaupīti Sudānas ziemeļos," teikts Bulgārijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrijas pārstāve Vesela Černeva intervijā valsts radio teica, ka "viņu personības ir apstiprinātas, bet šobrīd neko vairāk nevaram atklāt".

Bulgārijas kompānijas "Heli Air Sau" izpilddirektors aģentūrai "Focus" apstiprināja, ka uzņēmuma helikopters un tā apkalpe ir nolaupīti.

"Tas ir mūsu helikopters un apkalpe," viņš teicis. "Mums ir informācija, ka mūsu darbinieki jūtas labi.. Informācija ir netieša, bet vismaz mums tā ir," viņš piebildis.

Savukārt ANO Pasaules pārtikas programmas Sudānā pārstāvis skaidroja, ka visus trīs nolaupīja bruņoti vīrieši Umšalajas lidlaukā, kas atrodas Rietumdarfūrā 60 kilometrus no Geneinas pilsētas.

Viņš atzina, ka nav zināms, kas ir nolaupītāji.

Kopš 2003.gada Sudānā plosās pilsoņu karš, kurā jau nogalināti 300 tūkstoši cilvēku, bet bēgļu gaitās devušies 2,7 miljoni cilvēku, liecina ANO rīcībā esošie dati. Sudāna apgalvo, ka konfliktā nogalināti 10 tūkstoši cilvēku.

Cilvēku nolaupīšanas vilnis, pieprasot izpirkuma maksu, Darfūrā sākās 2009.gada martā, kad Starptautiskā krimināltiesa izvirzīja apsūdzības Sudānas prezidentam Omāram al Baširam par noziegumiem pret cilvēci un kara noziegumiem šajā reģionā.

Līdz šim nolaupīti 30 cilvēki, tostarp 26 ārzemnieki, bet visi nolaupītie pēc dažām dienām atbrīvoti un nav cietuši.

Pagājušajā nedēļā tika atbrīvots kāds ANO un Āfrikas Savienības miera uzturēšanas misijas darbinieks, kurš Darfūrā tika nolaupīts oktobrī.

Savukārt 5.novembrī Sudānas rietumos, Dienviddarfūras štata galvaspilsētā Njalā, tika nolaupīti trīs helikoptera apkalpes locekļi, kas ir Latvijas valstspiederīgie - divi piloti un mehāniķis. Nolaupītie piegādājuši humānās palīdzības kravas ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) uzdevumā. Viņi tika turēti teltī bruņotas apsardzes uzraudzībā.

8.decembrī norisinājusies ķīlnieku glābšanas operācija, pēc kuras visi trīs Latvijas pilsoņi tikuši nogādāti drošā vietā ANO bāzē, kur viņiem tika sniegta pirmā palīdzība, kā arī organizēta tikšanās ar Sudānas varas un drošības iestāžu pārstāvjiem. Nākamās dienas vakarā Latvijas Ārlietu ministrijas un "GM Helicopters", kuram piederēja helikopters, pārstāvju pavadībā bijušie nolaupītie devušies atpakaļceļā uz Latviju. Kopā ar ģimenes locekļiem starptautiskajā lidostā "Rīga" bijušos nolaupītos sagaidīja ĀM, Drošības policijas Pretterorisma centra, kā arī "GM Helicopters" pārstāvji.

Ministrija gan atzina, ka ārkārtīgi svarīga loma glābšanas operācijas veiksmīgā norisē bija pašu Latvijas pilsoņu profesionālajai sagatavotībai darbam ekstremālās situācijās, drosmei un pašaizliedzībai. Taču decembra vidū medijos izskanēja informācija, ka ķīlnieki no gūsta atbrīvojušies paši.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu