Rīgā sāk applūst muzeji (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Uz ēku jumtiem kūstošais sniegs un ledus ir radījis bīstamu situāciju Latvijas muzejos, šodien raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Nedēļas sākumā sācis applūst Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) un izstāžu zāle "Arsenāls". Savukārt vakar ūdens apskādējis Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja telpas. Atkusnim turpinoties, situācija kļūst aizvien dramatiskāka.

LNMM direktore Māra Lāce nākusi klajā ar paziņojumu, ka otru tik bargu un sniegiem bagātu ziemu muzeja centrālā ēka (Valdemāra iela 10a) varētu neizturēt. Jumts ir tik sliktā stāvoklī, bet tā konstrukcija tik sarežģīta, ka to faktiski nav iespējams notīrīt.

Kūstošā sniega un ledus ūdens tagad netraucēti sūcas iekšā muzejā. Slapjas sienas tādēļ vērojamas modernisma kolekcijas zālē, kas atrodas muzeja otrajā stāvā, bet īpaši bēdīgā stāvoklī ir nonākusi Federa zāle pirmajā stāvā. Kā "Neatkarīgo" informēja Lāce, muzeju darbinieki būtībā strādā ārkārtas režīmā, 24 stundas diennaktī, uzmanot, vai atkal nebūs jāpārvieto pie sienām nostiprinātie mākslas darbi.

Kā vēsta laikraksts, LNMM ēkās lielas problēmas rada jumta konstrukcijas. Historisma stilā pēc arhitekta Vilhelma Neimaņa projekta 1905.gadā uzbūvētās centrālās muzeja ēkas jumts atgādina vietumis pārgatavojušos un satrunējušu pūpēdi, nevis nesošu konstrukciju, no kuras stabilitātes atkarīgas ne vien Latvijas nozīmīgākās vizuālās mākslas kolekcijas, bet arī muzeja darbinieku un apmeklētāju dzīvības. Nopietni plūdi izstāžu zāli "Arsenāls" pēdējo reizi skāra pērnajā februārī. Toreiz nācās slēgt otrā stāva zāli un mainīt izstāžu grafikus, bet pati telpa bija jāremontē.

Vienīgā muzeja darbinieku cerība esot uz rekonstrukciju, kas reāli varētu sākties 2012.gadā. Atliek vien cerēt, ka līdz tam griesti neiebruks.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu