Latvija parādā 18 miljardus; lielākie parādnieki - privātie (228)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem izdosies atdot savus parādus? Kādreizējais premjers, tagadējais Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis pauda uzskatu, ka Latvija varēs nokārtot savas saistības. Viņš norādīja, ka valsts nav lielākais parādnieks. Vairāk parādā ir iedzīvotāji un uzņēmumi.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio teica: "Par to parādu būsim uzmanīgi! Katrs runā par parādu. Pirmkārt, sāksim ar to, ka katrs runā par savu parādu, par savu personīgo, privāto parādu! Tad runāsim par kopējo parādu!

Kad runā par valsti, tad runā par tās kopējo parādu, kurā ieskaita visus aizņēmumus, tai skaitā privātpersonu un privātuzņēmumu aizņēmumus. Valdības aizņēmums šeit ir vismazākais."

Godmanis teica - pēc autoritārā ekonomikas žurnāla "The Economist" datiem, vissliktākā situācija Latvijai šai jomā bija 2008.gada beigās. Tad valsts kopējais parāds bija 22 miljardi latu.

Tagad valsts kopējais parāds nokrities līdz 18 miljardiem latu.

Lielākās summas šai parādā esot privātpersonu un uzņēmēju aizņēmumi.

Valdības parāds no šīs summas esot "stipri mazs" - aptuveni 3-3,5 miljardi latu. Starptautiskā valūtas fonda un Eiropas Komisijas aizņēmumi esot vismazākā daļa no kopējā Latvijas parāda.

"Es personīgi domāju, ka mēs varēsim nokārtot savas saistības. Mūsu cipari, salīdzinot ar mūsu kopproduktu, absolūti nav paši sliktākie, kādi ir veselai virknei Eiropas valstu."

Latvijas trīs vaļi

Ekspremjers arī pauda viedokli, ka Latvija dzīvos uz "trīs vaļiem"- meži, ģeogrāfiskā vieta un lauksaimniecība.

Par aizņēmumu Latvijai jāmaksā 300 miljoni latu

Portāls TVNET jau vēstīja, ka patlaban Latvijai par starptautisko kreditoru aizdoto naudu jāmaksā gandrīz 300 miljoni latu gadā. Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Kārlis Bauze intervijā portālam TVNET teica: "Latvijas gadījumā mums gandrīz 300 miljoni latu gadā jāmaksā tikai par aizņemtajiem resursiem.” Summa ir gandrīz līdzvērtīga Izglītības un zinātnes ministrijas budžetam.

Jautāts, cik ilgi šāda summa Latvijai par ārvalstu aizņēmumiem būs jāmaksā, Bauze sacīja: “Viss ir atkarīgs to tā, cik ātri mēs konsolidēsim savu budžetu un līdz ar to varēsim samazināt savus ārējos parādus. Jo ātrāk mēs konsolidēsim, jo ātrāk tiksim vaļā no šiem parādiem, jo mazāks procents mums būs jāmaksā."

Komentāri (228)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu