Kristovskis "atskaitās" Saeimā par Sudānas ķīlnieku lietu (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas slēgtā sēdē trešdien uzklausīja ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska skaidrojumus par trīs Sudānā nolaupīto pilotu atbrīvošanas operāciju. Ķīlnieku atbrīvošanā nozīmīga loma bijusi arī pašu pilotu pieredzei un apņēmīgajai rīcībai, tā pēc sēdes atzinis šīs komisijas vadītājs Gundars Daudze.

LNT ziņas trešdien informēja, ka Saeimas Nacionālās drošības komisijas slēgtajā sēdē ticis analizēts viss, kas notika no nolaupīšanas brīža līdz pilotu nogādāšanai mājās.

Komisijas vadītājs Gundars Daudze (ZZS) žurnālistiem neapstiprināja neoficiāli izskanējušo versiju, ka nolaupītie piloti patiesībā atbrīvojušies pašu spēkiem un nekādas atbrīvošanas operācijas nemaz neesot bijis. Tomēr Daudze atklāja, ka pašu ķīlnieku rīcībai bijusi liela nozīme, lai viņi nokļūtu brīvībā.

Daudze LNT ziņām atzina: „Latvijas ārlietu dienests sadarbībā ar valsts drošības iestādēm un starptautiskiem partneriem ir izdarījis visu, kas ir bijis no viņiem atkarīgs, lai šī glābšanas operācija norisinātos veiksmīgi. Tajā pašā laikā jāatzīmē arī tas, ka šo pilotu pieredze un apņēmīgā rīcība bija nozīmīga glābšanas operācijas veiksmīgam iznākumam.”

Tikmēr ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis norādījis, ka patiesība par ķīlnieku sagūstīšanu Dārfūrā pagājušā gada nogalē un viņu atbrīvošanu tā arī netiks atklāta. Šī informācija esot pasludināta par slepenu, jo tās publiskošana varot radīt draudus gan Latvijai, gan pašiem pilotiem un viņu ģimenēm, ziņoja LNT ziņas.

TVNET jau ziņoja, ka pieprasījumu par ārlietu ministra paskaidrojumiem Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu lietā bija iesnieguši desmit „Par Labu Latviju” un „Saskaņas centra” Saeimas deputāti pēc tam, kad masu medijos izskanēja informācija, ka Sudānā sagūstītie Latvijas pilsoņi izbēguši paši, nevis tikuši izglābti, kā apgalvoja Ārlietu ministrija.

Kristovskim 23.decembrī izdevās pārliecināt Saeimas deputātus par informācijas slepenību saistībā ar Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu atbrīvošanas operāciju. Līdz ar to opozīcijas pārstāvji atsauca savu pieprasījumu Kristovskim sniegt parlamenta zālē precīzu ķīlnieku atbrīvošanas izklāstu, tā vietā notikušā detaļas nolēma apspriest tikai šaurā deputātu lokā - aiz slēgtām durvīm.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu