Vēlreiz jāvērtē morālā kaitējuma apmērs Talsu traģēdijas lietā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesai vēlreiz būs jāvērtē Talsu traģēdijā bojā gājuša pusaudža mātei nodarītais morālais kaitējums, TVNET informēja Augstākās tiesas (AT) pārstāve Baiba Kataja.

AT Senāta Civillietu departaments šodien izskatīja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un prasītāju – mātes un meitas – iesniegtās kasācijas sūdzības par  AT Civillietu tiesu palātas 2009.gada 4.jūnija spriedumu, ar kuru no Latvijas valsts VUGD personā par labu mātei piedzīta atlīdzība par nodarīto morālo kaitējumu Ls 60 000, bet meitas prasība noraidīta.

Senāts šodien nosprieda atcelt apelācijas instances tiesas spriedumu daļā par morālā kaitējuma apmēru un tiesas izdevumu piedziņu, bet pārējā daļā AT Civillietu tiesu palātas spriedumu atstāja negrozītu. Atceltajā daļā Senāts lietu nodeva jaunai izskatīšanai tai pašai tiesai. Senāta spriedums nav pārsūdzams. Pilns Senāta nolēmums būs pieejams pēc 18.februāra.

Prasītājas prasību pret Latvijas valsti cēla 2006.gada 14.septembrī saistībā ar traģisko negadījumu Talsos 1997.gada 28.jūnijā, kurā dzīvību zaudēja prasītājas dēls. Prasības pieteikumā prasītājas lūdza tiesu solidāri piedzīt no atbildētājiem atlīdzību par morālo kaitējumu par labu mātei Ls 500 000 un par labu meitai, kuras brālis aizgāja bojā, Ls 250 000.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 23.oktobrī prasību apmierināja daļēji. Tiesa piedzina solidāri no  Iekšlietu ministrijas un VUGD atlīdzību par morālo kaitējumu par labu mātei Ls 60 000 un par labu meitai Ls 40 000, bet pārējā daļā prasību noraidīja. Apelācijas sūdzības par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza ministrija un VUGD, pretapelācijas sūdzības prasītāju pārstāvis.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Civillietu tiesu palāta 2009.gada 4.jūnijā par labu mātei piedzina 60 000 latu atlīdzību par morālo kaitējumu. Prasītājas meitas prasību par atlīdzības par morālo kaitējumu solidāru piedziņu tiesa noraidīja.

Kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumu iesniedza prasītājas un VUGD.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu