Britu plašsaziņas līdzekļi aicina premjerministru atcelt vizīti Krievijā (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas plašsaziņas līdzekļi aicina premjerministru Deividu Kemeronu atcelt šogad plānoto vizīti Krievijā, jo tādējādi tikšot izdarīts spiedienus uz Maskavu saistībā ar vārda brīvības pārkāpumiem un opozīcijas apspiešanu.

Turklāt Londona atgādina ne vien nesen notikušo opozīcijas politiķu aizturēšanu, bet arī vecos aizvainojumus - bijušā FDD darbinieka Aleksandra Ļitviņenko mīklaino noindēšanu, spiegu skandālus un visbeidzot kārtējo spriedumu Mihailam Hodorkovskim, raksta "Ņezavisimaja gazeta".

Izdevums "Guardian" norāda, ka Borisa Ņemcova un citu pazīstamu Krievijas opozicionāru aizturēšanu pirms Jaungada britu cilvēktiesību aizstāvji nodēvējuši par "vēl vienu naglu vārda brīvībās zārkā". Kā uzskata laikraksts, kaut arī "lēta enerģija un investīcijas Lielbritānijai ir svarīgas", sadarbība ar "aizvien represīvāko, autoritāro un nedemokrātisko režīmu" ir pārāk augsta maksa par ekonomiskajiem labumiem.

Turklāt Londona joprojām apsūdz Maskavu Ļitviņenko noindēšanā 2006.gadā

Lielbritānijā arī nerimst runas par Krievijas izlūkdienesta vērienīgajām operācijām. Pagājušajā gadā abas puses izraidīja viena otras diplomātus.

Taču visspēcīgāko rezonansi Lielbritānijā izraisījis jaunais spriedums Mihailam Hodorkovskim, par ko visasāk kritizē Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu.

Rietumu žurnālisti apsūdz Krievijas valdības vadītāju Krievijas pārvēršanā par "policejisku valsti". Pateicoties viņam, vasarā tika ievērojami paplašinātas FDD pilnvaras, bet oktobrī premjers deva "zaļo gaismu" milicijai "atrunāt" nesankcionēto protesta akciju dalībniekus "ar koku pa galvu", atgādina "The Guardian".

Kā uzskata izdevums, Rietumiem jāatzīst, ka acīmredzami ir sākusies jauna, vēl represīvāka Putina valdīšanas spirāles vītne. Tādās reizēs diplomātiskās laipnības Lielbritānijas un Krievijas attiecībās ir nevietā.

Cits britu izdevums - "The Daily Mail" - nostāda līdzās Hodorkovskim arī Borisu Ņemcovu, kurš saņēma 15 diennakšu cietumsodu par nepakļaušanos milicijai nesankcionētā mītiņa laikā 31.decembrī. Ņemot vērā to visu, Lielbritānijas valdības vadītājam jāatceļ vizīte Maskavā, kuru viņam būs grūti pamatot, uzskata žurnālisti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu