Krievija Smoļenskas avārijā vaino poļu pilotus (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija trešdien Polijai iesniegusi galīgo ziņojumu par Smoļenskas aviokatastrofu, kurā gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un desmitiem augstāko valsts amatpersonu. Krievijas izmeklētāji nākuši klajā ar vairākiem Polijai nepatīkamiem paziņojumiem - notikušajā avārijā galvenokārt tiek vainota Polijas pilotu rīcība. Tāpat vairākas Polijas amatpersonas apsūdzētas par spiediena izdarīšanu izmeklēšanas laikā, ziņo BBC.

Krievijas izmeklēšanas komisija secinājusi, ka galvenā vaina par avāriju jāuzņemas Polijas pilotam, kurš pieļāvis virkni kļūdu. Lidmašīnas apkalpe esot ignorējusi brīdinājumus par nelabvēlīgiem laika apstākļiem, baidoties neizdarīt pa prātam prezidentam Kačiņskim.

Savukārt Polijas gaisa spēku komandiera klātbūtne, kurš avārijas brīdī atradās pilotu kabīnē, esot likusi pilotiem "nevajadzīgi riskēt". Piloti iepriekš par despotisku nodēvētā komandiera klātbūtnē izjutuši "psiholoģisku spiedienu" un apņēmās turpināt nolaišanos, "lai ko tas maksātu". Gaisa spēku komandiera asinīs vēlāk tika atrasts alkohols.

PSRS ražotā lidmašīna "Tu-154" bijusi lieliskā darba kārtībā, un tehniskas nebūšanas avārijā vainojamas neesot. Tādējādi Krievijas puse secina, ka visa atbildība par avāriju jāuzņemas apkalpei. "Lidojuma laikā apkalpe tika vairākkārt brīdināta par sliktajiem laika apstākļiem lidostas rajonā. Neskatoties uz to, "Tu-154" nepieņēma lēmumu mainīt nolaišanās vietu uz citu lidostu. Šīs lēmums uzskatāms par sākumu ekstrēmajai situācijai, kas lidmašīnā izveidojās," uzsvērts ziņojumā.

Polijas puse par Krievijas ziņojumu savus iebildumus pauda jau pagājušajā mēnesī, kad tai tika iesniegts ziņojuma "melnraksts". Daudzi Krievijas secinājumi esot nepamatoti. Polijas amatpersonas Krieviju iepriekš arī apsūdzējušas gan lietisko pierādījumu bojāšanā, gan patiesības sagrozīšanā un citos pārkāpumos.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu