EP draud ar sankcijām Hodorkovska lietas amatpersonām (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieprasījuši izskatīt jautājumu par iespējām noteikt vīzu ierobežojumus un ekonomiskās sankcijas Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar notiesājošā sprieduma pieņemšanu bijušajam naftas lielfirmas "Jukos" vadītājam Mihailam Hodorkovskim un viņa darījumu partnerim Platonam Ļebedevam.

Deputāti faktiski izvirzījuši ultimātu Krievijai, sakot - ja Krievijā nav neatkarīgu tiesu, stratēģiskā partnerība ar Maskavu nav iespējama, norāda tīmekļa portāls RBK.

Atklājot EP Cilvēktiesību apakškomisijas sēdi, tās vadītāja zaļo partijas deputāte no Somijas Heidi Hautala savas uzstāšanās lielāko daļu veltīja Hodorkovska otrās prāvas sprieduma kritikai.

Maskavas Hamovņiku rajona tiesas spriedumu Hautala nodēvēja par "Krievijas tiesu sistēmas izgāšanos, kas prezidenta Medvedeva modernizācijas programmu izliek apsmieklam".

"Krievijas tiesu sistēma un tās kabatas tiesa bez grūtībām pieņem notiesājošu spriedumu Hodorkovska lietā. Runas par modernizāciju šajā valstī ar tik politizētu tiesu sistēmu, kas atklāti nicina likumu virsvadību, nav uzticības vērtas," sacīja deputāte.

Savukārt parlamentāriešu grupa liberāldemokrātu deputātes, Igaunijas pārstāves Kristīnes Ojulandas vadībā aicināja kolēģus izskatīt jautājumu par sankciju noteikšanu Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar sprieduma pieņemšanu Hodorkovska un Ļebedeva lietā. Viņas ierosinājumu aktīvi atbalstīja citu EP frakciju pārstāvji.

Hodorkovski un Ļebedevu Maskavas tiesa pērnā gada nogalē atzina par vainīgiem vairāk nekā 200 miljonu tonnu naftas zādzībā un no tās pārdošanas iegūto naudas līdzekļu atmazgāšanā. Viņiem tika piespriests 13,5 gadu cietumsods.

Spriedums neatbilst tiesiskas valsts principiem, jau agrāk norādīja Vācijas kanclere Angela Merkele un ASV prezidents Baraks Obama.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu