Gaļu rok sniegā, jo nav elektrības (134)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunā gada sākumā bez elektrības Latvijā dzīvoja vairāki desmiti tūkstošu mājsaimniecību. Portāls TVNET devās uz Latgali, kur vairāki simti cilvēku joprojām mīt tumsā. Turklāt ne pirmo nedēļu. Sastaptie ļaudis dalās pieredzē, kā mūsdienās izdzīvot bez elektrības. Daži mācās pārtiku rakt sniegā, citi cenšas mazāk mazgāties...

Lai arī daudz otrdien sastapto bez elektrības dzīvojuši vairāk par divām nedēļām, tomēr neviens no viņiem nesūdzas. Ļaudis tā vietā, lai zūdītos un meklētu vainīgos, paši cenšas darīt visu iespējamo, lai savus, mājdzīvnieku un lopu dzīves apstākļus padarītu pēc iespējas labākus. Cilvēki laipni un atsaucīgi stāsta par savu sadzīvi un pēdējās nedēļās pārdzīvoto.

Vairākus kilometrus no Viļāniem dzīvojošais Vasilijs portālam TVNET atklāj, ka viņa mājai elektrība pieslēgta tikko – pirms dažām stundām. Lai arī mājās tagad pieejama gaisma, tomēr vecais vīrs, iespējams, pieraduma dēļ skujas, pieplacis pie loga. No tā istabā iespīd vien blāva dienas gaisma.

Pensionārs krieviski teic, ka bez elektrības izticis divas ar pusi nedēļas. Uz jautājumu, kā dzīvojis, viņš atteic: “Tā arī dzīvoju. Ar svecītēm. Bīstami jau, bet ko darīsi?” Pa gaismu centies apkopt kūtī mītošās cūkas un zirdziņu.

Vasilijs no ārpuses ar salmiem un sniegu siltinātajā mājā šoziem mīt viens pats. Saimniece nesen mirusi, bet bērni dzīvo citviet.

Vasilija mājas pagalms ir kārtīgi iztīrīts
Vasilija mājas pagalms ir kārtīgi iztīrīts Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Savukārt vairākus simtus metrus tālāk esošās mājas saimniece Sveta priecīga atklāj, ka viņas mājai elektrība pieslēgta aizvakar. Taču kopumā elektrības traucējumus saime piedzīvojusi jau kopš pagājušā gada beigām.

Ar latgaliešu akcentu jaunā sieviete stāsta, ka elektrības trūkums ievērojami ietekmējis ģimenes dzīvi – mājā nācies iztikt ar svecītēm, bet kūtī – ar lampiņām. Labi, ka slaukšanas aparāts darbojas ar akumulatoru.

Citādi visas septiņas govis nāktos slaukt ar rokām.

Saistībā ar elektrības traucējumiem gotiņām samazinājies piena daudzums. Elektroproblēmu dēļ kādu laiku nevarēja samalt miltus.

Ģimene vēlas iegādāties arī ģeneratoru, taču tāds labs maksājot 500 latus. Tas esot pārāk dārgi, tādēļ labākajā gadījumā būs jāsamierinās ar 200 latu vērtu.

TVNET viesošanās brīdī Sveta, kura ik pa laikam apsauc rejošos sargus Reksi un Tarzanu, mājās ir viena. Četrgadīgais dēlēns ar mašīnu aizvests uz vairākus kilometrus attālo Radapoles bērnudārzu. Arī tajā pa svētkiem vairākas dienas nav bijusi elektrība, jo kaut kas sadedzis. Tad mazajam nācies dzīvoties pa mājām.

Savukārt Svetas vīrs aizvedis savu sasirgušo mammu pie daktera.

Sveta arī elektrības traucējumos cenšas tikt galā ar saimniecību un ģimeni
Sveta arī elektrības traucējumos cenšas tikt galā ar saimniecību un ģimeni Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Ģimenes saimniecībā elektrība nodrošina dažādu iekārtu darbību. Sveta neuztraucas par svētkos neredzētām televīzijas pārraidēm, taču bijusi nobažījusies par gaļas, sviesta un citu pārtikas produktu saglabāšanu.

Saimniece pat bija domājusi gaļu rakt sniegā, lai tā nesabojājas.

Labi gan, ka nepaguva, jo tās dienas vakarā elektrību beidzot pieslēdza.

Lai nomazgātos, ģimene vakar bijusi aizbraukusi uz ciemu nopērties. Siltumu mājās nodrošina pašu sagādātā malka. Savukārt ūdens sev un lopiņiem ar traktoru vests no akas. Tā šoziem nav aizsalusi.

Svetas mājās elektrības patlaban ir, un saimniece pauž klusu cerību, ka tā arī būs visu ziemu. Vienlaikus viņa esot reāliste - Latvenergo" neko šajos apstākļos nevarot garantēt un elektrības piegādes pārtraukumi varot būt jebkurā laikā. Arī zaudējumus, kas radušies elektrības trūkuma dēļ, “Latvenergo” nekompensēšot: “Ko tad viņi var dot? Pašiem vien jātiek galā!”

Lai raksturotu savas ģimenes rīcību šai situācijā, Sveta rāda netālu no mājām nozāģēto koku. To vīrs pirms dažām dienām “nolaidis”, lai lielāka sniega vai puteņa gadījumā tas neuzkristu uz mājas un nesabojātu tās jumtu.

Kūtī mītošajām gotiņām elektrības traucējumu dēļ mazinājies izslauktā piena apjoms
Kūtī mītošajām gotiņām elektrības traucējumu dēļ mazinājies izslauktā piena apjoms Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Sveta atklāj, ka elektrības pazušanu piedzīvoja arī iepriekšējā ziemā, taču tad tā nebija tik ilga kā šogad. Gaismas nav bijis pusi, ilgākais, visu dienu. Viņa arī neatminas, ka kādreiz savā dzīvē būtu piedzīvojusi tik ilgus elektrības traucējumus.

Lai arī Svetas ģimene pēdējos vakarus par pavada gaišā istabā, tomēr daļai viņas kaimiņu un netālu dzīvojošo cilvēku vēl trešdien pa dienu elektrības joprojām nebija.

"Jauno gadu pavadījām pie svecītēm, bez guntiņas." Vienīgā gaisma bija salūta atblāzmas no vietējām vairāk apdzīvotām vietām. Savukārt Ziemassvētku vakarā ģimenei gan bija elektrība. Tad visi kopā aizbraukuši uz baznīcu.

Lauku sētās dzīvojošie cilvēki laipni un atklāti stāsta par savu ikdienu. Arī Antons un Artūrs
Lauku sētās dzīvojošie cilvēki laipni un atklāti stāsta par savu ikdienu. Arī Antons un Artūrs Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Savukārt Īdeņas lauku māju “Kaļvi” saimnieku Antonu un viņa radinieku Artūru satiekam sētā, runājot ar elektriķiem, kuri mēģina atjaunot elektrības piegādi.

Saime bez elektrības dzīvojusi jau divas nedēļas. Antons pats otrdien bija devies zāģēt elektrības vadus sapostījušos kokus. Pensionārs gan piebilst, ka īpaši droši tas neesot, jo nevar zināt, kuriem vadiem elektrība ir atslēgta, kuriem – nav.

Antons vairākkārt zvanījis uz “Latvenergo”, taču speciālisti tik atteikuši, ka esot aizņemti. Vispirms atjaunoti augstsprieguma tīkli, un tikai pēc tam pievērsušies zemsprieguma līnijām.

Kad jautājam, kā pēdējās divas nedēļas vīri mazgājušies, Artūrs smejoties saka:

Nav jau katru dienu jāmazgājas! Nevajag smērēties!

Līdz ar elektrības trūkumu ģimene agrāk devusies pie miera. “Taču cik ilgi gulēsi? Ja piecos, kad paliek tumšs, ieiesi gulēt, jau divpadsmitos naktī modīsies augšā.”

Viņš gan nopietni paskaidro - “elektrība vajadzīga izklaidei, darbam – ne tik ļoti”. “Kaļvu” saimniecībā lielo lopu nav, tikai vistas. Tās elektrības trūkumu īpaši nejūt. Viņām ūdens vietā var ienest arī sniegu. Galvenais, lai putniem silti.

Pašiem māju iemītniekiem siltumu nodrošina malka. Sarežģītāk esot tiem, kuri izveidojuši centrālo apkuri vai siltuma sistēmu darbina ar elektrības palīdzību. Ūdeni ģimene ņem no akas, kura šai laikā nav aizsalusi.

Pats sniegs ģimenes saimniecībā nav nodarījis nekādus lielos postījumus. Taču kaimiņu sētā sniega dēļ iebrucis kādas ēkas jumts.

Taču Antons bažīgi saka – ja tāda ziema turpināsies, tad viss kas var gadīties.

Pagājusī ziema bijusi labāka, jo, kaut arī sniega sega bija dziļāka, tomēr ziema bija īsāka. Šoziem vēl trīs mēneši var būt sniegoti. Teorētiski sniegs iespējams līdz pat aprīlim.

Pērn arī zeme bija sasalusi. Šoziem tā nav sasalusi, un tādēļ daudz koku, neizturēdami sniega smagumu, krīt ar visām saknēm.

Turpinājums sekos

Portāls TVNET viesojās arī pie speciālistiem, kuri nepaguruši ik dienas atjauno elektrības pieslēgumus. Sastapām arī zemessargus, kuri palīdz elektriķiem no visas Latvijas. Par to TVNETā varēsiet lasīt jau pavisam drīz.

Komentāri (134)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu