Igalinas AES slēgšanu kavē kļūdas iekārtu uzstādīšanas plānos

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ignalinas atomelektrostacijas (AES) slēgšanu kavē fakts, ka vairums iekārtu neatbilst tehniskajam projektam, turklāt trūkst iekārtu uzstādīšanas plānu vai arī tie ir kļūdaini, teikts spēkstacijas vadības izplatītajā paziņojumā.

«Kad Ignalinas AES uzstāja sākt aprīkojuma kontroli un uzstādīšanu, atklājās, ka liela daļa aprīkojuma neatbilda valsts apstiprinātajam tehniskā projekta plānam. Šādu plānu vienkārši nebija vai tie bija kļūdaini, tādēļ nav iespējams sākt piegādātā aprīkojuma uzstāšanu,» skaidrots paziņojumā.

Šobrīd piegādāti tikai 7% nepieciešamā aprīkojuma, bet 5% jau tiek uzstādīti. Pēc spēkstacijas vadības teiktā, konsorcija darbs ir neapmierinošs. Ignalinas spēkstacijas pirmais energobloks tika apturēts 2004.gada 31.decembrī, bet otrais - 2009.gada pēdējā dienā.

Lietuvai nopietnas raizes sagādā neapmierinošie Ignalinas AES slēgšanas darbu tempi un nepietiekamais finansējums. Konkrēti, Viļņai ir pretenzijas pret konsorciju, kurā apvienojušās Vācijas kompānija ar Krievijas kapitālu «Nukem Technologies» un «GNS Gesellschaft fur Nuklear-Service», - tas par vairākiem gadiem iekavējis izlietotās kodoldegvielas pagaidu glabātavas būvi.

Saskaņā ar 2005.gadā parakstīto kontraktu glabātavas būve bija jāpabeidz jau 2009.gadā, bet abu pušu vainas dēļ projekts tika novilcināts un aizvien sadārdzinājās, turklāt izrādījies, ka GNS ražotie konteineri neatbilst tehniskajiem noteikumiem.

Jau ziņots, ka Eiropas donoru konference pagājušā gada nogalē iesaldēja finansējuma piešķiršanu šim projektam, lai tādējādi mēģinātu piespiest konsorciju atsākt sarunas.

Viļņa šo iniciatīvu atbalstīja, bet, kā atgādina biznesa ziņu portāls «Vz.lt», Lietuvai līdz marta beigām jāatrisina konflikts ar darbu uzņēmēju par izlietotās kodoldegvielas izkraušanu no otrā reaktora. Ja risinājumu atrast neizdotos, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) kontrakta finansējumu varētu vispār apturēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu