Pastiprināti uzraudzīs jumtu tīrīšanas darbus (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Ņemot vērā pēdējā laikā notikušos nelaimes gadījumus saistībā ar sniega tīrīšanas darbiem, Valsts darba inspekcija (VDI) īpaši pastiprinātu uzmanību pievērsīs gan darba drošības prasību ievērošanai, gan arī darbinieku reģistrētai nodarbināšanai, informēja inspekcijā.

VDI uzsver, ka sniega, lāsteku un ledus tīrīšana uz māju jumtiem ir saistīta ar paaugstinātu bīstamību un risku, un atgādina, ka minētajiem darbiem ir nepieciešams specializēts aprīkojums un īpašas iemaņas.

Šoziem laika periodā no 2010.gada 1.decembra līdz 7.janvārim saistībā ar kritieniem no augstuma un paslīdēšanu, pakrišanu darba vietā notikuši septiņi nelaimes gadījumi darbā. Salīdzinoši pērnajā ziemā no 2009.gada 1.decembra līdz 2010.gada 1.martam VDI izmeklējusi deviņus smagus un vienu letālu nelaimes gadījumu darbā, kuru cēlonis bija kritiens no augstuma.

Darba inspekcija norāda, ka, strādājot augstumā, bieži tiek izmantoti neatbilstoši individuālie aizsardzības līdzekļi.

"Nav pieļaujama paštaisītu ierīču un aprīkojumu lietošana, jo tās darbinieku nepasargās no nelaimes. Veicot darbus augstumā, ķermeņa aizsardzībai jāizmanto pretkritiena sistēmas, kā arī īpaša uzmanība jāpievērš to stiprinājumiem uz jumtiem," uzsver Valsts darba inspekcijas Darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa.

Pretkritiena sistēmas konstruētas ar mērķi pasargāt cilvēku kritiena gadījumā un paredzētas lietot visās darba vietās, kur pastāv kritiena risks no augstuma. Turklāt jumtu tīrīšanas darbos augstumā nodarbinātajiem ir jābūt īpaši apmācītiem šo darbu veikšanā, kā arī viņiem jāprot pareizi pielietot individuālos aizsardzības līdzekļus.

Darba inspekcija ir novērojusi, ka lielā darba apjoma dēļ ēku jumtu tīrīšana no sniega tiek veikta arī diennakts tumšajā laikā. Šādos gadījumos ir jānodrošina arī piemērots apgaismojums. Turklāt darba devējam jānodrošina arī obligāto veselības pārbaužu veikšana darbiniekiem, kuri veic darbus īpašos apstākļos, t.i., darbi, kas tiek veikti vairāk nekā 1,5 metru augstumā.

"Īpaši vēlos uzsvērt, ka šajos ēku jumtu sniega tīrīšanas darbos nav pieļaujama pusaudžu nodarbināšana, kas ir būtisks pārkāpums," norāda Zariņa, atgādinot, ka arī darba tiesiskajām attiecībām jāatbilst normatīvo aktu prasībām, t.i., darba līgumam jābūt noslēgtam rakstveidā.

Darba devējiem uzmanība jāpievērš arī sētnieku darba organizatoriskiem jautājumiem. Garās darba stundas un smagā sniega tīrīšana rada fiziskas pārslodzes, kā rezultātā var rasties akūtas veselības problēmas, piemēram, sāpes krūšu rajonā, galvas reiboņi, apgrūtināta elpošana un var iestāties pat nāve, atgādina VDI.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu