Šimkus piepildītā laulības dzīve! Abi iekārto ģimenes ligzdu «piparkūku namiņā» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elīnas Šimkus privātais arhīvs

Izcilais latviešu pianists Vestards Šimkus (28) un viņa mīļotā sieviņa, operdziedātāja Elīna Šimkus (30) izvēlējušies lauku mieru Vestarda dzimtas īpašumā Jaunmokās. Lai arī abi bieži ir prom no Latvijas, atgriežoties dzimtenē, viņu ceļš ved uz savu miera ostu jeb, kā abi dēvē savas mājas, – uz piparkūku namiņu, kur laulātais pāris bauda romantiku, veselīgu dzīvesveidu un piepildītus kopā būšanas mirkļus.

Dzīvesstila portāls «Sejas» ar Elīnu Šimkus tiekas Ventspilī, kur norisinās tradicionālā Latvijas radio 2 dziesmu aptaujas «Muzikālā banka» apbalvošanas ceremonija. Elīna žūrijas komisijas sastāvā piedalījās vērtīgākās dziesmas noteikšanā. Arī pati aptaujas noslēguma pasākumā, kur ar Andri Ērgli duetā dziedāja «The Prayer». «Tā man ir interesanta pieredze. Iepriekš nekad šādos pasākumos neesmu piedalījusies. Tādēļ staigāju te kā citplanētietis un jūtos mazliet eiforijā. Man ir interesanti visu, kas šeit notiek, pavērot no malas,» teic operdziedātāja. Kamēr Elīna divas dienas vadīja Ventspilī, viņas dzīvesbiedrs Vestards Šimkus sniedza solo koncertu Prāgā.

Ģimenes mājvietā neielaiž ārpasaules negatīvismu

Latviešu operdziedātājas Elīnas Šimkus darbavieta ir Igaunijas Nacionālā opera. Pirms uzstāšanās Ventspils «Muzikālajā bankā» Elīna Tallinā un Pērnavā triju dienu garumā piedalījās vairākās preses konferencēs, prezentācijās un filmēšanās saistībā ar gaidāmo Rimska Korsakova izrādi «Cara līgava», kurā viņai uzticēta galvenā sieviešu loma – Marfa. «Tā man būs debija cara līgavas lomā. Un ir paredzētas trīs izrādes Pērnavā, Kauņā un Tallinā,» viņa atklāj savus profesionālās darbības jaunumus.

Elīna atzīst, ka dzīve lielākoties viņai paiet kopā ar ģimeni Vecmokās, kur arī atrodas Vestarda dzimtas īpašums. «Mēs ar vīru priecājamies, ka varam būt izteikti kosmopolīti, bet bāzēties savās mājās. Tie ir mūsu brīnišķīgie lauki, kur dzīvojam savā pasaku piparkūku namiņā, kas šobrīd ir apsnidzis un izskatās vienkārši fantastiski. Pēc darba ārpus Latvijas, kad ar vīru neesam viens otru ilgāk redzējuši, vienmēr priecājamies atgriezties un satikties savās lauku mājās. Mēs dzīvojam pasakaini skaistā vietā ar brīnišķīgu auru un vidi, netālu no ezera un jūras, meža ielokā, svaigā gaisā, kur aug priedes, egles, bērzi un ir simtgadīgās Vecmoku liepu alejas. Pēc lielpilsētas burzmas šeit ir miers, klusums un harmonija. Liekas, ka mūsu ģimenes mājās ir sava mikropasaulīte, kuru esam paši izveidojuši un nelaižam tajā neko negatīvu no ārpasaules. Mums abiem ar Vestardu patīk doties garās pastaigās pa mežu,» stāsta operdziedātāja.

Pilsētas šika un glamūra vietā lauku miers

Abu mūziķu mājvietā, kā jau īstos laukos pieklājas, ir kaziņa, vistas un suns. «Jā, sen atpakaļ bija vairākas kaziņas. Šobrīd ir tikai viena kaziņa. Mēs ļoti priecājamies, ka varam savos laukos saimniekot. Pati savācu vistu olas un pagatavoju gardu maltīti. Mums jau arī vecāki palīdz. Visus ģimenes darbiņus draudzīgi esam sadalījuši un saplānojuši. Mēs esam veselīga dzīvesveida piekritēji un lepojamies, ka mums ir ekoloģiska saimniecība. Mans ģimenes mīlulis ir suns Frederiks Šopēns, ar kuru ejam garās pastaigās pa mežu. Viņš ir man uzticams un mīļš draugs,» atklāj Elīna.

Foto: Elīnas Šimkus privātais arhīvs

Operdziedātāja norāda, ka viņa un Vestards nemaz nevēlas šiku dzīvokli pašā galvaspilsētas centrā. «Tas viss ir mūsdienu neveiksmīgais stereotips. Mūsdienu sabiedriskās attiecības un publicitāte tev liek izskatīties smalkākam un pieprasītākam un varbūt no augstākiem plauktiem, ja tu dzīvo Vīnē vai Berlīnē. Man, piemēram, ir aģentūra Berlīnē, bet Vestardam ir aģentūra Vācijā, kas mums kūrē visas lietas, lai varam atļauties dzīvot savā harmoniskajā lauku mājiņā un baudīt tur pasakainu dzīvi, un būt laimīgi. Burtiski dažu stundu laikā mēs varam būt jebkurā vietā Eiropā vai pasaulē un mums pašiem par to nav jāuztraucas. Mēs esam atraduši veidu kā dzīvot harmonijā un balansā, jo mums nav nekā par daudz vai par maz. Dzīvojam maksimāli pietuvināti dabai. Nav jādzīvo kādā no pasaules metropolēm, tikai tāpēc, lai mēs izskatītos nedaudz smalkāki nekā esam un mūsdienu sabiedrība to pieprasa vai uzskata. Tie ir standarti, stereotipi un klišejas. Tas ir no sērijas kādu mūziku ir jāklausās, kādi diriģenti ir modē, kādi dziedātāji ir aktuāli. Tās visas ir modes lietas, kas ir aktuālas cauri gadsimtiem. Ir bijis modē klausīties Mocartu un bijis modē noliegt Mocartu,» savu viedokli pauž Elīna.

Pilnvērtīgu mirkļu piepildīta laulības dzīve

Elīna un Vestarda ikdiena ir ļoti vienkārša. «Mēs visu ar vīru darām paši. Pļaujam zāli, tīram sniegu un rūpējamies par saviem lopiņiem. Lepojamies, ka mums ir dārziņš, kurā stādam kartupeļus. Mums līdz rudens pirmajām salnām siltumnīcā ir pašu audzēti tomāti, paprika un dažādi zaļumi. Iepērkamies tikai Tukuma tirgū no tantītēm ekoloģiskas lietas un neesam lielveikalu cienītāji. Esmu ļoti praktiska pretēji tam, ka daudzi, iespējams, domā, ka mākslinieki ir tādi «cacīgi» un neko mājās nedara tikai pucē nagus un skrullē matus, vai arī dzied no rīta līdz vakaram. Esmu ļoti saimnieciska un man patīk visi mājas darbi. Man patīk tīrīt māju, gatavot ēst. Patīk rokdarbi - adīt, tamborēt un šūt. Esmu sev visu nepieciešamo uzadījusi un vīru arī silda manas adītās zeķītes. Atbildu par Vestarda koncerta tērpu sagatavošanu. Man patīk viss sievišķīgais un mājīgais. Uzskatu, ka esmu īsts mājas gariņš. Protams, nevaru sevi iedomāties kā mājsaimnieci uz pilnu slodzi, bet negribētu arī upurēt ģimenes laimi karjeras vārdā. Zinu, ka Vestards negaidīja, lai es pēc kāzām kļūtu par mājsaimnieci. Viens otru iemīlējām tieši tāpēc, ka mēs esam tas, kas esam. Ļoti cienam viens otru kā mūziķi un mākslinieku. Es mīlu Vestarda klavierspēli un ar tādu sajūsmu un apbrīnu to klausos. Dažreiz pat aizdomājos, ka viņš ir mans vīrs, bet viņš taču ir Vestards Šimkus un spēlē dievīgi, un man ir tā laime aiz sienas klausīties, un man ir tā laime būt pirmajai, kurai viņš nospēlē jauno programmu. Es to ļoti novērtēju. Arī vīrs mani atbalsta un tur par mani īkšķi. Ja vien viņam ir iespēja, viņš ir klāt un sēž zālē visur, kur vien uzstājos.

Šobrīd abi ar vīru vijam ģimenes ligzdiņu. Mūsmājās notiek iespaidīgi remontdarbi, lai mums nav jādauzās pa pasauli, meklējot tikšanos bet, lūk, mums ir savas mājas, kur satikties. Kamēr viens ir prom, otrs ir mājās un rūpējas par mājas soli un otrādāk. Mēs ļoti cenšamies piepildīt kvalitatīvi un saturīgi kopā būšanas laiku. Tā ir viena no lietām, kas mums ar Vestardu sakrīt. Pārrunājam svarīgas tēmas un to kas pasaulē notiek, un domāt kā padarīt pasauli labāku, ko mēs katrs kā indivīds varam darīt visu citu labā, lai latviešu tautai būtu labāka dzīve. Kopīgi lasām grāmatas un pārrunājam, televizoru izmantojam, lai skatītos kvalitatīvas filmas. Un katra diena, ko pavadām kopā nav tikai ķeksīša pēc, bet gan piepildīta ar saturīgiem mirkļiem, kas paliek atmiņā,» savu laulības dzīvi analizē Elīna.

Viņiem abiem ļoti svarīga ir laulība, kas ir viena no dzīves vērtībām. Kaut kad nākotnē Šimkus ģimenē būs arī pēcnācēji, kurus vecāki audzinās par krietniem cilvēkiem ar patiesām vērtībām - mīlestību pret savu zemi, valsti, kultūru un mūziku.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu