Žīgurs: Energoapgādes situācija Latgalē pasliktinājusies (98)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Situācija ar energoapgādi Latgales reģionā pasliktinājusies un ir smaga, šorīt Ministru kabinetā ziņoja AS "Latvenergo" vadītājs Āris Žīgurs. Vēl vakar vakarā bez elektroenerģijas bijuši 5600 klienti, bet tad sācies lietus un patlaban reģionā bez elektroapgādes esot ap 10 800 klientu.

Īpaši smaga situācija esot Ludzas un Preiļu novadā, kur lietus uzsūcies koku zaros esošajā sniegā un uz elektrolīnijām sākuši krist ne tikai lapu koki, bet arī skuju koki.

Seku novēršanā patlaban iesaistīti kopumā gandrīz 1000 cilvēku, tai skaitā ap 220 mežstrādnieku, kā arī pašvaldību organizētie darbinieki, kas piedalās stigu tīrīšanā. Palīgā ieradušās arī divas brigādes no Lietuvas un divas brigādes no Igaunijas. Stigu attīrīšanā patlaban strādā 13 speciālie meža traktori harvesteri, kā arī no Somijas pieaicinātais helikopters, kas zāģē kokus no gaisa.

"Latvenergo" šefs norādīja, ka Ventspils pusē ārkārtas stāvokli varētu atcelt, jo tur pēdējo dienu laikā visi bojājumi ir novērsti un jauni nav radušies.

Āris Žīgurs arī piebilda, ka turpmāk visu "Latvenergo" peļņu vajadzētu atstāt uzņēmuma rīcībā, lai varētu investēt elektrolīniju uzturēšanā un uzlabošanā. Skaidra valdības pozīcija šajā jautājumā gan netika pausta, jo premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka šis ir ar budžetu saistīts jautājums un būtu jāsaņem detalizēts izvērtējums no Finanšu ministrijas.

Valdība domās arī par gaidāmajiem plūdiem

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) sēdē informēja, ka visi atbildīgie dienesti strādā maksimālā režīmā. Trešdien, 12.janvārī, par aktuālajiem jautājumiem plānota arī neliela apspriede ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Zemkopības, Ekonomikas un Satiksmes ministrijas pārstāvju piedalīšanos. Tikšanās laikā arī tiks apspriesta gatavošanās iespējamiem plūdiem.

Mūrniece informēja, ka labi patlaban darbojas vienotais palīdzības dienests 112, ar kura palīdzību tiek koordinētas strāvas ģeneratoru piegādes reģioniem. Tiesa, arī šeit jau konstatēti pirmie negodprātīgie mēģinājumu no glābējiem papildus prasīt arī degvielu piegādes.

Spriedīs, kā nākotnē nepieļaut līdzīgu krīzi energoapgādē 

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) uzsvēra, ka valdības pagājušās nedēļas lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 40 novados bijis pareizs un ļāvis atrisināt daudzus juridiskos jautājumus.

Patlaban norit priekšlikumu apkopošana iespējamai šādu un līdzīgu problēmu novēršanai nākotnē. Piemēram, veicot koku zāģēšanu no gaisa, ierokot kabeļus zemē vai arī ļaujot elektrolīniju tuvumā stādīt kokus, kas neizaug garāki par sešiem metriem, - šķeldas koksni vai arī Ziemassvētku eglītes.

Savukārt premjers papildus rosināja izvērtēt Somijas pieredzi, kur arī elektroapgāde tiekot nodrošināta pa kabeli, tomēr tas ar speciālu tehnoloģiju tiekot piestiprināts stabos un, ja uz tā uzkrītot koki, bojājumi esot daudz mazāki un vieglāk novēršami.

Komentāri (98)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu