Intervija: Ozols dodas Krievijas virzienā (207)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pašmāju hiphopā kā pa viļņiem. 2010. gads pagāja Gustavo zīmē (albums, tūre, lielkoncerts), bet 2011. gads, visticamāk, kļūs par Ozola gadu. TVNET Mūzika aicināja Ozolu jeb Ģirtu Rozentālu uz nelielu sarunu par gaidāmo studijas albumu krievu valodā "Panorama".

TVNET: Tavs jaunais, Honkongā filmētais video "Panorama" TVNET portālā sacēlis pamatīgu vētru. Daudz komentāru, daudz komplimentu! Izskatās, ka klausītāji ir noilgojušies pēc Ozola?

Ozols: Grūti uz šo jautājumu viennozīmīgi atbildēt, es domāju, ka klausītāji ne tik daudz ir noilgojušies pēc manis, kā vienkārši dzirdēja un redzēja darbu, kas viņiem likās saistošs. Es un arī daudzi, kas ar mani kopā strādā, par savu pamatmērķi neizvirza kādam iepatikties vai būt uz "viļņa", mēs vienkārši darām lietas, kas mums patīk, un esam godīgi pret sevi... bet, protams, ir prieks un laba sajūta par padarīto, ja tas izsauc arī tik daudzos ovācijas. Komentāri tiešām daudz un pozitīvi.

TVNET: Ar jauno muzikālo materiālu, šķiet, esi palicis uzticīgs hiphopa "ielu estētikai", esi pietiekoši tiešs un ar pārlieku dziļdomīgām dzejas vārsmām neesi aizrāvies? Kādas tēmas tevi pašlaik nodarbina?

Ozols: Būtībā vislabāk mani un manu daudzu kolēģu un domubiedru mūziku varētu raksturot kā Struggle 24/7. Jo ikdiena ir tāda, kāda tā ir, un dienas beigās tu esi tas, kas tu esi. Ir daudz ambīciju, bet ir arī daudz saistību pret šo dzīvi. Un ne vienmēr kārtis, ar kurām jāspēlē, ir tās labākās. Un tas arī būtībā atspoguļojas gan mūzikā, gan arī tekstos.

TVNET: Vai "Panorama" raksturo Ozola topošo albumu? Kad varam to gaidīt?

Ozols: "Panorama" priekš manis ir kā jauns starts, kā jauns vadmotīvs jaunai sezonai. Noteikti, ka tas palīdz un veicina manu potenci paveikt kaut ko vairāk, bet, kā tas viss izvērtīsies, to vēl neviens nezina, bet katrā gadījumā darbs ir iesākts un janvārī mēs visiem interesentiem nodosim vēl trīs videoversijas manām jaunākajām dziesmām. "Panorama" – China Version, "Vtaraja Smena" (Original Version) un "Vtaraja Smena" (Live u Babushki), kā arī tikko Dj Ai-va pabeidza darbu pie mešapa (mash up) versijas "Panorama vs Black & Yellow".

Ozols
Ozols Foto: Publicitātes foto

Vakar ar "Galja Films" pabeidzām filmēt "Vtaraja Smena" (Original Version), un tagad tikai montāža un pēcapstrāde.

Ja runājam par topošā materiāla saturu, tad tas noteikti būs dažāds un muzikāls. Otrais singls "Vtaraja Smena" ir veidots kopā ar jazz/funk grupu, un tas pēc noskaņas un video būs kardināli savādāks.

Albuma relīze nonāks pie klausītājiem jau šogad, bet pirmā relīze taustāmā veidā un arī internetā jau februārī.

Pie tās strādāja daudzi pašmāju producenti: Magons, Emīls Zants (City Kidz), Oriole, Domino (Dostudio) un "Very Cool People".

TVNET: Darba pilnas rokas... Ja pareizi sapratu, tad līdz pašam albumam būs nedaudz jāpaciešas, bet kāds taustāms singls vai EP gaidāms jau februārī?

Ozols: Februārī gaidāmā relīze dotajā brīdī ir praktiski gatava. Es īsti nezinu, kā to pareizi varētu definēt, jo būtībā tās pamatā būs mani pirmie divi singli "Panorama" un "Vtaraja Smena", bet neskaitāmās dažādu producentu remiksu versijās, kā arī dzīvās versijas ar "Very Cool People". Kopā vairāk nekā 10 dažādi skanējumi.

Viss sākās diezgan spontāni, jo bija uzfilmētas divas versijas singlam "Panorama", abas Āzijā, bet vizuāli un koceptuāli diezgan atšķirīgas, tāpēc likās, ka otrai klipa versijai vajag citu skanējumu, un es vērsos pie bītmeikeriem, kas arī sāka darbu pie citām "Panorama" versijām, un tā arī tas viss aizsākās. Paralēli tam arī nāca vēl vairākas idejas par singlu versiju vizualizācijām, un kopā relīzē būs iekļautas 7 vai 8 videoversijas plus vairāki singli būs tikai audio formātā bez bildes.

TVNET: Vai jau zināms, kā sauksies jaunais albums?

Ozols: Jaunais materiāls dotajā brīdī ir tikai tapšanas stadijā, ir gan zināmi nākošie singli/dziesmas, kas tiks publiskotas pirms relīzes ar videoversijām jau šajā pavasarī, bet albuma nosaukums vēl īsti nav skaidrs. Es domāju, ka laiks un notikumi to atnesīs.

TVNET: Kāpēc jaunās dziesmas ir krievu valodā? Vai esi nolēmis doties Krievijas mūzikas tirgus virzienā?

Ozols: Jaunās dziesmas krievu valodā veidojās sākotnēji diezgan spontāni. Tas bija garlaicīgs dienas sākums šovasar veikalā Streetshop, kad es uzrakstīju pirmās 4 rindas un tad jau aizgāja kā azarts - vari vai nevari? Ambīcijas šajā dzīvē ir nepieciešamas, jo tikai tādā veidā var spert nākošo soļus virzienā, kas ir izvēlēts. Mana dzīve šodien nesākas un nebeidzas ar mūziku, to pašu es varu teikt arī par jebkuru reģionu uz pasaules kartes.

Jā, bet katrā gadījumā albuma relīze ir ieplānota gan Latvijā, gan arī Krievijā.

Ozols koncertā
Ozols koncertā Foto: Publicitātes foto

TVNET: Kas ir "Panorama" pavadījuma sampla pamatā? Vai jaunajā albumā muzikāli būs daudz šādu 1970. gadu soula un fanka pūtēju grupu un ģitāras rifu? Vai jaunajā ierakstā vairāk dosies Kanjes Vesta samplēšanas vai Lil Veina futūristisko bītu virzienā?

Ozols: Šo bītu man spontāni uzlika Skutelis PKI studijā, kad meklējām demo ierakstam kādu mīnusu, uz ko varētu eksperimenta pēc ierakstīt vienu pantu. Mani šis Magoņa demo diezgan nopietni uzrunāja, un tad jau arī sapratu, ka jāpabeidz dziesma līdz galam un arī jāieraksta. Kas ir sampla pamatā, to labāk zinās noteikt Magons.

Souls, fanks, džezs ir tas, kas noteikti būs dzirdams šajā albumā, bet tajā pašā laikā man arī ļoti patīk 1980. gadu elektronika, analogie sintezatori utt. Respektīvi skanējums noteikti nebūs tikai tendēts uz vienu virzienu.

Manā atskaņotājā skan gan Hosē Džeimss (José James), gan arī Kanjes Vesta jaunais albums.

Mani ļoti saista gan soulful skanējums, gan arī elektronika.

TVNET: Pastāsti vairāk par producentu izvēli. Kā sākusies tava sadarbība, piemēram, ar Oriole? Pēdējos gados instrumentālā hiphopa skatuve ir pamatīgi sakustējusies (Oriole, Transformerz, Monkeymusician).

Ozols: Jā, lokālie producenti/bītmeikeri pēdējos gados ir tiešām sevi parādījuši no labās puses, ir daudz talantīgu cilvēku, un arī es paralēli šai relīzei strādāju kopā ar projektu "Savs I Savs" ar albumu, kura izdošana paredzēta šajā pavasarī. Arī tajā ir dzirdami bīti no trakas melodijas, Oriole, KZR (Kaizers) un citiem, arī Kashuks ir iedevis man vairākus no saviem bītiem, ko es ceru, ka drīz arī ierakstīšu. Ar Oriole mēs iepazināmies arī caur projektu "Savs I Savs", un dotajā brīdī šis būs pirmais mūsu kopējais darbs.

Ozols
Ozols Foto: Publicitātes foto

TVNET: Protams, nespēju atturēties un nepajautāt par tavām attiecībām ar Gustavo. Jūs abi esat neapstrīdami pašmāju hiphopa dūži - vienu gadu albumu izdod Gustavo, vienu - Ozols. Sanāk tāda netieša konkurence. Kā tev patīk Gustavo "Trešā elpa" un vai biji uz kādu no tūres "3"  koncertiem?

Ozols:

Ar Gustavo mums jau kādus gadus septiņus ir labas attiecības, un es arī augstu vērtēju viņa izaugsmi un pieeju tam, ko un kā viņš dara.

Albumu noklausījos un iesaku to izdarīt arī citiem. Maz ir tādu vietējo izpildītāju, kas spēj ilgstoši noturēt manu uzmanību, bet Gustava noslēdzošais koncerts Rīgā bija viens no retajiem, kad es nepamanīju, kā pagāja laiks. Skanējums, notiekošais, kā arī apmeklētāju skaits ierindo viņu dotajā brīdī jaunā statusā.

Es par konkurenci nezinu, vai īsti varētu runāt, jo, kaut gan tas ir viens žanrs, tomēr, neskatoties uz to, mums ir diezgan atšķirīgi virzieni un arī liriskais saturs ir dažāds. Tēmas atšķirīgas. Noteikti gan viņa tēmas dziesmās, gan arī manas ir pamainījušās pa pēdējiem 10 gadiem, bet katrs ir atradis kaut ko savu un ar to arī strādā.

Komentāri (207)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu