«Latvenergo» amatpersonu lietā apsūdz piecas personas (74)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ģenerālprokuratūra cēlusi apsūdzības piecām iesaistītajām personām tā dēvētajā uzņēmuma «Latvenergo» amatpersonu kukuļošanas lietā, informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga. Prokuratūra apsūdzēto vārdus neatklāj, taču zināms, ka apsūdzība celta bijušajam «Latvenergo» prezidentam Kārlim Miķelsonam.

Papildināts viss teksts

Apsūdz vairākos noziegumos

Šīs personas sauktas pie kriminālatbildības par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar «Latvenergo» rīkoto Rīgas otrās termoelektrocentrāles otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkuma konkursu.

Trīs personām apsūdzība celta par dienesta pilnvaru pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā un par kukuļņemšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Viena persona apsūdzēta par dienesta pilnvaru pārsniegšanas mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu, kukuļdošanu lielā apmērā un par tirgošanos ar ietekmi. Savukārt vēl vienai personai apsūdzība celta par tirgošanās ar ietekmi atbalstīšanu.

Saskaņā ar apsūdzībām minētie noziegumi notikuši laikā no 2007.gada 21.jūnija līdz 2010.gada 15.jūnijam. Saistībā ar «Latvenergo» rīkoto Rīgas otrās termoelektrocentrāles otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkuma konkursu amatpersonas

par konkrēta uzņēmuma uzvaru pieņēma kukuļa piedāvājumu - 5 432 989 latus.

Ņemot vērā, ka kukuļošanā iesaistītās personas KNAB aizturēja, tad paspēts nodot kukuli 77 499 latu apmērā.

Prokuratūra apsūdzēto vārdus neatklāj, bet

advokāts Egons Rusanovs apstiprināja, ka apsūdzība celta viņa klientam bijušajam «Latvenergo» prezidentam Kārlim Miķelsonam.

Par ko tieši Miķelsons apsūdzēts, advokāts nevarot atklāt, jo parakstījies par ziņu neizpaušanu.

Starp apsūdzētajiem gan nav Miķelsona toreizējā vietnieka Aigara Meļko, apgalvoja Meļko advokāts Agris Bitāns. «Es neesmu informēts, ka viņam būtu uzrādīta apsūdzība,» norādīja advokāts.

Apjomīgākā lieta KNAB vēsturē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēsturē apjomīgāko krimināllietu prokuratūra saņēma pērn septembrī un šajā pašā mēnesī apsūdzības uzrādīja divām no 17 lietā iesaistītajām personām. Abas personas apsūdzētas par «Latvenergo» rīkoto konkursu «Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregāta Nr. 4, 5, 7 rekonstrukcija».

Saistībā ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkumu prokuratūra jau pērn decembrī apsūdzību cēla vienai personai par tirgošanos ar ietekmi. Decembrī pret vēl vienu personu kriminālprocess šajā epizodē izbeigts daļā, jo personas izdarītajā nodarījumā nav nozieguma sastāva. Taču prokuratūra par šo epizodi sākusi kriminālprocesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai.

Prokuratūra tuvākajā laikā izlems, vai apsūdzības uzrādīt pārējām lietā iesaistītajām personām. Pagaidām neviena apsūdzētā vārdu prokuratūra publiski neatklāj.

KNAB pērn rudenī kopumā lūdza saukt pie kriminālatbildības kopumā 17 personas saistībā ar amatpersonu kukuļošanu «Latvenergo» realizētajos Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) un Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektos.

Par kukuļņemšanu KNAB izmeklētājs rosina sākt kriminālvajāšanu pret četrām bijušajām «Latvenergo» amatpersonām, pret divām no tām - arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Par kukuļdošanu ierosināts saukt pie atbildības četrus ārvalstu komercuzņēmumu pilnvarotos pārstāvjus, savukārt par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu - astoņas personas, vienu arī par starpniecību kukuļošanā, kas izdarīta atkārtoti. Savukārt par starpniecības kukuļošanā atbalstīšanu KNAB rosina saukt pie atbildības vienu personu. Personu vārdi netiek atklāti.

Pēc KNAB domām, nu jau bijušās «Latvenergo» amatpersonas par vairāku projektu īstenošanu kukuļos ir saņēmušas ap astoņiem miljoniem eiro (5,6 miljoniem latu),

taču vēl 11 miljonu eiro (7,7 miljonus latu) liels kukulis netika nodots, jo KNAB izmeklētāji uzņēmumu amatpersonas aizturēja.

Šīs lietas izmeklēšanas gaitā dažādās valūtās ir arestēti ap 400 000 latu, kas ar tiesas lēmumiem atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu.

KNAB šo lietu sāka 2010.gadā, kad vasarā aizturēja bijušo «Latvenergo» prezidentu Kārli Miķelsonu, viņa vietnieku Aigaru Meļko, kā arī AS «Sadales tīkls» valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku un viņa vietnieku Andreju Stalažu.

Tāpat birojs aizturēja Daugavpils uzņēmēju Mihailu Paladiju un uzlika arestu viņam piederošajiem 100% SIA «Būvenergoserviss» kapitāldaļu. Šis uzņēmums iepriekš saņēmis dažādus «Latvenergo» pasūtījumus.

Starp aizdomās turētajiem ir arī konsultants Andrejs Livanovičs, kuram piederošā firma SIA «Energy Consulting» darbojās kā Šveices uzņēmuma «AF Colenco» aģents. «AF Colenco» ir «Latvenergo» īstenotā vairāku simtu miljonu latu vērtā TEC-2 rekonstrukcijas projekta konsultants. Šveices uzņēmums projektā darbojas kopš tā pirmsākumiem pirms astoņiem gadiem. «AF Colenco» filiāle Latvijā reģistrēta Livanoviču ģimenes privātmājā Mārupē.

No šīs lietas viena jau ir izdalīta atsevišķi un nosūtīta Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Šajā izdalītajā lietā apsūdzības uzrādītas Meļko, Liuzinikam un Stalažam.

Izdalītā lieta nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, taču tā vairākas reizes atteicās pieņemt, bet prokurors iesniedzis protestu. Tiesa protestu ir apmierinājusi un nozīmējusi lietas izskatīšanu 13.oktobrī, noskaidroja prokuratūrā.

Šajā lietā vienu personu sauc pie atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā. Savukārt vēl divas amatpersonas apsūdzētas gan par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, gan par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu