Šimkus: «Latviešiem nevajag kopēt ārzemniekus!» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Sergejeva/TVNET

25. janvāra vēlā vakara stundā Olimpiskajā centrā «Ventspils» Latvijas aktuālākie dziedātāji izmēģināja savus priekšnesumus, kas pirmizrādi piedzīvos jau šovakar, 26. janvāra tradicionālajā Latvijas mūzikas dzīves notikumā «Muzikālās bankas» apbalvošanas ceremonijā. Notiekošo vēroja arī «Muzikālās bankas» žūrijas eksperte – operdziedātāja Elīna Šimkus, kura nevairās izteikt kritiskas piezīmes un atklāj, ka latviešu dziedātājiem nevajadzētu kopēt ārzemju skatuves māksliniekus.

Uz Olimpisko centru «Ventspils» no Rīgas jau atceļojušās «Muzikālās bankas 2012» piemiņas balvas, kuras darinājis mākslinieks Gunārs Jēkabsons. Šāds statuetes saņems visas 15 finālā iekļuvušās dziesmas.

«Muzikālās bankas» balsojuma rezultātu nosaka gan klausītāji (50%), gan arī arī «Muzikālās bankas» ekspertu padome (50%).

Šogad padomē darbojas komponisti Raimonds Tiguls un Kristaps Krievkalns, kordiriģents Ints Teterovskis, saksofonists Artis Gāga, dziedātāji Marts Kristians Kalniņš, Jānis Stībelis, Guntis Veits, operdziedātāja Elīna Šimkus un kokles improvizāciju virtuoze Laima Jansone. Arī viņi ar īpaši gatavotiem priekšnesumiem uzstāsies fināla šovā.

Sarunā ar TVNET latviešu operdziedātāja Elīna Šimkus pastāstīja, ka šāda mēroga latviešu estrādes mūzikas pasākumā viņa piedalās pirmo reizi. Vaicājot, pēc kādiem kritērijiem Elīna izvēlējās labāko dziesmu, viņa uzskaita: «Tā ir kvalitāte. Vokāls, dziesma, izpildījums, valoda, teksts, skanējums un aranžējums. Tādi paši kritēriji man būtu, ja es vērtētu klasiskās mūzikas izpildītāju koncertu. Manuprāt, vērtējot kvalitāti, nevajag nodalīt, ka šeit, tāpēc, ka tas ir vieglais žanrs, mēs dodam atlaides un akadēmisko mūziku kritizējam pēc pilnas programmas.»

Vaicājot, kā Elīna vērtē latviešu estrādes mūziku, viņa atklāj, ka diezgan skarbu viedokli veltījusi «Muzikālās bankas» un latviešu estrādes mūzikas pārstāvjiem. «Diemžēl latviešu estrādes mūziku raksturo diezgan liela mazspēja, bet ir arī izņēmumi. Ir mums Latvijā jaunie mūziķi ar spēcīgām balsīm un ir spēcīgas personības.

Taču man liekas, ka mums kā jau mazai valstiņai lielākā kļūda, ka mēs kopējam lielos māksliniekus.

Cenšamies kaut ko paņemt no viņiem, un mūsu dziedātājiem tas izdodas diezgan neveiklā formātā. Gribu novēlēt jaunajiem mūziķiem atrast kaut ko savu, jo, iespējams, tad būs iespēja arī parādīt sevi pasaulei, nevis tikai tepat Latvijā,» savu viedokli pauž operdziedātāja.

Runājot par jaunajiem TV muzikālo šova dalībniekiem, Elīna Šimkus norāda, ka popmūzika ir vieglāks ceļš un vieglāka un ātrāka nauda, bet akadēmiskā izglītība prasa daudz vairāk laika un lielākus ieguldījumus, taču ilgtermiņā tas atmaksājas. «Protams, ir labi, ka šajā mūzikas žanrā ir šādi šovi. «Muzikālajā bankā» mans lielākais atklājums un favorīte bija Antra Stafecka ar Maestro Raimonda Paula dziesmu «Vētra nāk». Ja es pati būtu izvēlējusies dziedāt estrādes žanrā, tad es vēlētos skanēt tāpat, kā skan Antras balss. Protams, Dona un Intara Busuļa balsis nesajaukt. Vēl mani pārsteidza Mārtiņš Ruskis, kuram, ir brīnišķīga un spēcīga balss. Ja puisis sevi bīdīs pareizajā virzienā, tad viņam ir spīdoša nākotne. Pieredze rāda, ka tikai uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt TV šovu uzvarētājus, kas uz skatuves darbojas līdz pat šai dienai un ir pieprasīti un iemīļoti,» atklāj Elīna.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu