Eksperti vērtē Mūzikas ierakstu gada balvas videoklipus (18)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET

Jau 26. februārī uz Latvijas Nacionālā teātra lielās skatuves tiks pasniegtas ikgadējās Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas, kurā profesionāla žūrija izvērtējusi 2012. gada laikā paveikto dažādos mūzikas žanros. Viena no tradicionāli strīdīgākajām nominācijām ir «Labākais mūzikas video». Šogad no gandrīz 40 klipiem žūrija atlasījusi piecus. Vai tiešām šie klipi ir mākslinieciski augstvērtīgākie, aicinājām izteikties trīs ekspertus.

Savu vērtējumu aicinājām paust jaunajam video producentam Jānim Ābelem, operatoram Reinim Traidās un mūzikas kritiķim Sandrim Vanzovičam. Katrs no ekspertiem novērtēja videoklipus piecu ballu sistēmā un izteica savu viedokli no profesionāļa pozīcijām.

Musiqq «Dari kā es»

Reinis Traidās (3/5): «Kvalitatīvi veidots, dārgs, profesionāls klips ar labu montāžu un krāsu korekciju. Saturs - pārāk pareizs, pārāk sauss. Labs darbs ar grafiku un 3D, ir redzams, ka darbā ieguldīts laiks un liela nauda. Taču saturiski klips atstāj nedaudz vienaldzīgu.»

Jānis Ābele (5/5): «Šis videoklips atspoguļo labākās kadra kultūras tradīcijas – priekšplāns, fons, vairāku līmeņu kompozīcija, dubultrāmis, gaismēna, krāsa. Tas viss padara video baudāmu un acij tīkamu. 3:06 redzamais «vertigo efekts» ir ideāli izpildīts un datorgrafika ir augstākajā līmenī. Var just, ka operators zina, ko dara, un labi pārzina savu profesiju. Manā skatījumā galvenais pretendents uz balvu.»

Sandris Vanzovics (4/5): «Man patīk tas svaigais piegājiens. Klips ir enerģisks. Neteikšu, ka tur baigie tehnoloģijas brīnumi, bet tīri labi iznācis, kaut kā tieši uz tā nerva!»

Shipsi «Apvij rokas»

Reinis Traidās (2/5): «

Sešas minūtes skatīties uz vienu kadru, kurā cilvēks guļ gultā un grozās, ir liela un nopietna prasība skatītājam.

Es izturēju 1 minūti, līdz klips man apnika. Nekas vairāk nenotiek, nav satura. Es saprotu, ka klips ir veidots ar nodomu par vēstījumu ar lielu māksliniecisko vērtību, bet tā noteikti ir labāk saprotama pašiem autoriem. Tas ir konceptuāls video. Par mūzikas klipu to nosaukt grūti.»

Jānis Ābele (3/5): «Parastam skatītājam varētu šķist, ka šis videoklips nav no tiem sarežģītākajiem - viena kamera un nekas nenotiek, bet patiesībā tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Lai šādu video uzfilmētu, ir jābūt neizsakāmai precizitātei. Tomēr slēgtais kadrējums bez jebkādas kulminācijas un iztēles iespējām padara šo videoklipu garlaicīgu. Uzskatu, ka tā ir laba mākslas instalācija, kas iederētos kādā izstādē, ne mūzikas TV kanālā.»

Sandris Vanzovičs (4/5): «Ļoti kvalitatīvs Shipsi klips, lai arī žūrijas komisija izteica aizdomas, ka tas varētu būt plaģiāts. Es domāju, ka nē, jo vienīgais, ar ko tur līdzību var vilkt, ir konkrētais tēls. Tādi klipi mums ir vairumā, tāpēc tas nenozīmē, ka ideja būtu aizgūta no kaut kā.»

Dvīnes «Moon»

Reinis Traidās (4/5): «Ļoti tehniski un vizuāli kvalitatīvs klips, kurā kustība un gaisma, kaut pašmērķīga, tomēr kalpo kaut kādas vizuālās noskaņas radīšanai. Lieliska gaisma un palēninājuma izmantošana, patīkama montāža. Trūkst stāsta, konteksta vai morāles, taču klips nekaunas būt pašmērķīgs un vienkārši rādīt smukus kadrus, ko arī dara ļoti labi.»

Jānis Ābele (4/5): «Šo videoklipu radījusi tā pati komanda, kas veidoja «Musiqq – Dari kā es» video, līdz ar to ir manāms producenta rokraksts. Videoklips – bilde. Klasiski korekts ar daudziem atvērtiem kadrējumiem, kas kailai miesai piestāv. Es uzskatu, ka dažos kadros operators varēja izvēlēties veiksmīgāku kadra kompozīciju. Patīkami, ka operators veiksmīgi izmantojis ūdens atspīdumu kā vienu no vizuālās izteiksmes līdzekļiem.»

Sandris Vanzovičs (4/5): «Ļoti ekspresīvs, un es domāju, ka šis klips ir interesants pārējo klipu starpā, savādāks nekā citi. Pieeja interesanta, tieši filmēšanas ziņā.»

Intars Busulis «Viss ir iespējams»

Reinis Traidās (2/5): «Atkal ir nakts, atkal Intars kaut kur brauc, atkal kaut kur dodas ar ļoti saspringtu un bažīgu seju. Nav saprotams, par ko viņš ir tik satraukts un nervozs, nav saprotams. Klips tehniski labs, gaismots kvalitatīvi, montēts kvalitatīvi, bet vizuālā valoda saraustīta un grūti uztverama - varbūt «šizīgās» mūzikas un hiperaktīvā vokāla dēļ, bet varbūt tādēļ, ka es nesaprotu, kas klipā notiek.»

Jānis Ābele (3/5): «Interesanta video koncepcija. Patīk, kā videoklipa operators ar krāsu akcentē laika un telpas maiņu. Klipā tiek izmantota interesanta gaismu shēma, un īpaši tiek akcentēts galvenais varonis, bet tā diemžēl video gaitā ik pa laikam pazūd un attēls kļūst plakans. Arī kadra kompozīcijā dažās vietās ir kļūdas, kas atstāj neveiklu iespaidu. Video operators klipa sākumā veiksmīgi izmanto gaismu atspīdumu auto logā, kas padara attēlu daudz interesantāku un baudāmāku.»

Sandris Vanzovičs (…): «Vienīgais klips, ko nevaru vērtēt, jo neesmu redzējis.»

Prāta Vētra «Lantern»

Reinis Traidās (5/5): «Ļoti patīkams mūzikas video, kam par pamatu ir ideja vienkārši izmantot kadrus no mūziķu personīgajiem video, kas uzņemti vasaras laikā ar telefoniem un fotoaparātiem un kas dokumentē viņu ikdienu. Patīkama montāža, pietiekami abstrakti, bet ne apjukumu raisoši kadri ar vasarīgu noskaņu un emocionālu, personīgu pievienoto vērtību. Nav tēlošanas, ir tikai spēlēšanās; un spēlēšanās ir tā, kas ir cilvēcīga, atšķirībā no citiem šā gada nominētajiem video. Šis klips netver sevi pārāk nopietni, nekaunas par to un gala beigās ir visskatāmākais no visiem, jo nav uzbāzīgs ar savu saturu.»

Jānis Ābele (5/5): «Amatierkameras stilā ieturēts videoklips. Tas ir kā video kolāža, kas salikta kopā ar «Instagram» filtriem. Klips savu šarmu iegūst veiksmīgās montāžas rezultātā. Kā es saprotu, puiši ir filmējuši paši sevi, tāpēc nevaru vērtēt video operatora darbu, kā tas sākumā tika prasīts. Es vērtēšu video montāžu, kas ir šā klipa galvenā sastāvdaļa. Mans vērtējums ir 5 no 5. Bet tas ir par montāžu. Šis, manā skatījumā, ir otrs klips, kas pretendē uz balvu.»

Sandris Vanzovičs (4/5): «Ļoti interesants «Prāta Vētras» klips, lai gan priekšroku dodu otram klipam «Ko tu vēl domā». «Prāta Vētras» klipi vienmēr ir augstākajā līmenī, jo tur jau tāds cilvēks kā Kaspars Roga, ne tikai grupas bundzinieks, bet arī režisors, nemaz nevar būt savādāk.»

***

Apkopojot visas ekspertu izliktās atzīmes, visvairāk punktu mūzu eksperti devuši «Prāta Vētras» klipam «Lantern» - 14. Otro vietu pēc punktu skaita ieņem divi klipi - «Dari kā es» (Musiqq) un dueta «Dvīnes» dziesma «Moon» - abi ieguva 12 punktus. Labāko trijnieku ar 9 punktiem noslēdz Shipsi un viņa apcerīgais video «Apvij rokas».

Sandris Vanzovičs uzsver, ka, būdams žūrijā, nevērtēja tieši šo kategoriju. «Nelikšu nevienam 5, jo vienmēr ir kur augt, tāpat visi jau ir tikuši piecniekā, tā ka 4 var likt. Visi ir līdzvērtīgi.»

Uz jautājumu, vai kāds cits klips arī būtu pelnījis tikt nominēts, Sandris atbild, ka top5 droši varētu likt arī «Prāta Vētras» klipu «Ko tu vēl domā», PeR «Soulshaker» un Satellites LV «Bezgalība». «Tāds diletantisks un enerģisks vēl bija grupai COLT - «Ugunsdzēsējs»,» viņš piebilst.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu