Radio "Klasika" nosauc gada mūzikas notikumu Top 10 (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Radio 3 programmas "Klasika" veidotāji decembra nogalē izvērtēja aizvadītā gada koncertdzīves ražu, izveidojot "Klasikas TOP 10 – spilgtākie mūzikas notikumi 2010. gadā", informē Latvijas Radio preses sekretāre Ilze Zvaigzne.

Plašāk ar īpašu atzinību ieguvušo mākslinieku veikumu un koncertu fragmentiem var iepazīties noklausoties LR3 – Klasika pārraidi "Klasikas TOP 10" interneta mājas lapā (skat. resursus).

1. Gada debija - dziedātājas Lienes Kinčas debija Džordžetas un māsas Andželikas lomās Džakomo Pučīni "Triptiha" izrādē 15. augustā Latvijas Nacionālajā operā.

Atzinīgi novērtēti arī Londonā studējošās jaunās vijolnieces Kristīnes Balanas priekšnesumi koncertos Latvijas Radio 1.studijā, Ādažos un Cēsīs.

2. Gada dziedātājs - soprāns Kristīne Opolais par Tatjanas lomu Pētera Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins" iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā un titullomu Antonīna Dvoržāka operā "Nāra" Bavārijas Valsts operā.

Uz gada dziedātāja titulu pretendēja arī Asmika Grigorjana, Elīna Garanča, Aleksandrs Antoņenko un Valdis Jansons.

3. Gada instrumentālists - kontrabasists Gunārs Upatnieks par spožiem solokoncertiem Liepājā, Rīgā un ārvalstīs un solo Alvila Altmaņa Kontrabasa koncertā Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā 2010. gada 16. janvārī.

Pretendenti šajā nominācijā bija arī vijolniece Vineta Sareika, klarnetists Guntis Kuzma un pianisti Arta Arnicāne, Reinis Zariņš un Andrejs Osokins.

4. Gada atgriešanās - diriģents Andris Nelsons.

5. Gada viesis - pianists Jevgeņijs Kisins.

Otrs visvairāk balsu ieguvušais ciemiņš – Birmingemas simfoniskais orķestris. Pamanīti un novērtēti arī dziedātāja Anna Ņetrebko, altists Maksims Risanovs, vijolnieki Sergejs Hačatrjans un Kirils Trusovs, pianisti Viviana Sofroņicka un Antons Ļahovskis, vokālā grupa "Chanticleer".

6. Gada interpretācija - vijolnieces Vinetas Sareikas solo Antonio Vivaldi koncertu "Gadalaiki" atskaņojumā Lielajā ģildē 2010. gada 23. aprīlī.

Gada atgriešanās
Gada atgriešanās Foto: LETA

Atzinīgi vērtēta arī Gustava Mālera Piektā simfonija diriģenta Andra Nelsona un Birmingemas simfoniskā orķestra koncertos LNO.

7. Gada pārsteigums - komponista un rakstnieka Marģera Zariņa 100. jubilejas gada pasākumi.

Mūs pārsteidza arī diriģentu Aināra Rubiķa un Andra Pogas uzvaras prestižos diriģentu konkursos Bambergā un Monpeljē, kā arī Latvijas Nacionālās operas solista Raimonda Bramaņa pārtapšana no baritona par tenoru.

8. Gada jaundarbs - Ilonas Breģes "Rekviēms" – pirmatskaņojums 2010. gada 25. martā Rīgas Domā. Solisti Sonora Vaice (soprāns), Ingus Pētersons (tenors), VAK "Latvija", Rīgas kamerkoris Ave Sol, profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", diriģents Andris Poga.

Atzinīgi vērtēts arī Viļņa Šmīdberga "Saucēja balss" – Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga un Normunds Šnē Lielajā ģildē 2010. gada 12. novembrī un Rutas Paideres Profiles of Sand – LNSO un Andris Poga Lielajā ģildē 18. martā.

9. Gada iestudējums - Džakomo Pučīni "Triptihs" Latvijas Nacionālajā operā.

Atzinīgi vērtēta arī elektroakustiska pastaiga mežā "Pasaka par Kurbadu" Cēsu mākslas festivālā - Latvijas Radio kora grupa, diriģents Kaspars Putniņš, komponisti Līga Celma un Kristaps Pētersons, kā arī koncertuzvedums "Pasakas par ziediem" – Valts Pūce, Dita Krenberga un Gundars Āboliņš Spīķeru koncertzālē.

10. Gada koncerts - jauniešu kora "Kamēr..." 20. dzimšanas dienas koncerts Latvijas Nacionālajā operā 2010. gada 3. aprīlī.

Augstu novērtēts arī komponista Gijas Kančeli autorkoncerts VAK "Latvija" rīkotajā Garīgās mūzikas festivālā 2010. gada 4. septembrī Rīgas Domā, Latvijas Radio kora koncerti ciklos "Vakara sarunas" un Canti sacri, koncerts "Bīstamā nakts" Spīķeru koncertzālē, Marģera Zariņa jubilejas koncerts "Kaislības un noslēpumi" koncertzālē Ave Sol 22. aprīlī.

Speciālbalvu "Klasikas bravo!" izpelnījās Latvijas Radio kora augstvērtīgais sniegums visa gada garumā koncertos Latvijā un ārvalstīs!

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu