Elektroenerģijas infrastruktūrā nav ieguldīts pietiekami (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ieguldījumi elektroenerģijas apgādes sistēmās līdz šim bijuši nepietiekami, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja enerģētikas koncerna "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija iepriekš noraidījusi tarifu paaugstinājumus, kuru mērķis bijis atvēlēt vairāk naudas infrastruktūras uzlabošanā, sacīja Žīgurs.

"Jāpiekrīt, ka ar "Latvenergo" peļņu pietiktu, [lai veiktu infrastruktūras sakārtošanu problemātiskajās vietās]" atzina Žīgurs. "Varu pabrīnīties tikai par to, ka zināma daļa šīs peļņas nav novirzīta līniju tehniskā stāvokļa uzlabošanai, bet gan izmaksāta dividendēs."

Žīgurs norādīja, ka patlaban lielākās problēmas radījuši pārrāvumi vidēja sprieguma līnijās, kurām likumā noteiktais

aizsargjoslas platums ir 6,5 metri, kamēr koku augstums sasniedz 20 metrus.

"Protams, teorētiski iespējams paplašināt trases ap elektrolīnijām, taču tās ir privāto mežu īpašnieku intereses, kā arī milzīgi koksnes un zemju resursi," sacīja Žīgurs, norādot, ka "nevienā valstī Baltijas jūras reģionā nenosaka aizsargjoslu 50 līdz 60 metru platumā, kas būtu pilnībā droši".

"Latvenergo" vadītājs atzina, ka Latvija varētu izskatīt iespēju izbūvēt pazemes kabeļu sistēmu, taču šādi infrastruktūras pārkārtojumi prasītu vairāk nekā miljarda eiro (700 miljonu latu) investīcijas, un, iekļaujot šādas summas tarifā, "iedzīvotājiem tā būtu nepaceļama nasta".

Žīgurs arī norāda, ka

"Latvenergo" iepriekšējos gados nav iegādājies "nekādas normālas tehnikas vienības" - visurgājējus, sniega motociklus -

kurus patlaban nākas "savākt pa visu Latviju", lai nokļūtu līdz ieputinātajām līnijām.

"Protams, bija jāpērk šāda veida tehnika un jāiegulda līdzekļi līniju uzturēšanā," sacīja Žīgurs, vienlaikus piebilstot, ka 2010.gads ir noslēdzies un Ministru kabinets nolēmis, ka lielākā daļa peļņas tiks iemaksāta valsts budžetā.

Žīgurs darbu "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amatā sāka pagājušā gada 15.novembrī. Līdz tam viņš vadīja AS "Rīgas siltums".

Kā ziņots, šogad "Latvenergo" plāno apgrozījumu 552,6 miljonu latu apmērā, kas salīdzinājumā ar 2009.gadu, kad uzņēmuma apgrozījums bija 500,5 miljoni latu, ir par 10% vairāk. Tiek prognozēts arī peļņas pieaugums. 2009.gadā koncerns nopelnīja 20 miljonus latu, bet šogad "Latvenergo" varētu strādāt ar rekordpeļņu, pārsniedzot 30 miljonu latu robežu, iepriekš vēstīja laikraksts "Dienas Bizness".

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu