ĢMO atklāts kaitīgs vīrusa gēns (170)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiski pieņemtajās standartpārbaudēs, kurās tiek izvērtēta ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) drošība, nav pamanīts vīrusa gēns, kas var būt toksisks cilvēkam, liecina jauns pētījums, ko veikusi Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA).

Kā norādīts izdevumā «Independent Science News», šā gēna klātbūtni acīmredzot nav pamanījušas nedz biotehnoloģiju kompānijas, nedz augstskolu speciālisti, nedz uzraudzības iestādes. Līdz ar to atļauju izsniegšanas procesā nav pārbaudīta tā iespējamā ietekme uz cilvēku veselību un arī uz pašiem modificētajiem augiem, vēsta «Daily Mail».

Šie atzinumi uzskatāmi par īpaši nozīmīgiem, jo pētījumus veikuši neatkarīgi eksperti.

Rada šaubas

Kā uzsver ĢMO kritiķi, minētais pētījums liek apšaubīt gan apgalvojumus, ka augu ģenētiskās modificēšanas tehnoloģijas ir «drošas, precīzas un prognozējamas», gan pašu ĢM kultūraugu licencēšanas procedūru, kas tiek izmantota jau 20 gadus.

Atklāts, ka šā vīrusa gēnu satur tādas ģenētiski modificētas lauksaimniecības kultūras kā kukurūza un soja, kas pasaulē tiek plaši izmantotas gan pārtikā, gan lopbarībā.

Gēns konstatēts daudzos augos

Gēns konstatēts 54 no 86 ģenētiski modificētajiem augiem, ko Amerikas Savienotajās Valstīs atļauts audzēt komerciālos nolūkos un izmantot barībai gaļas un piena lopiem un mājputniem olu ražošanā.

Kā secinājuši EFSA pētnieki, šā gēna segmentu klātbūtne var izraisīt neparedzētas fenotipa izmaiņas, tai skaitā cilvēkiem kaitīgu olbaltumvielu veidošanos. Arī pašos augos iespējamas pārmaiņas - tie var kļūt neizturīgāki pret kaitēkļiem.

Nepārprotams brīdinājums

Britu patērētāju un vides aizsardzības organizāciju apvienības «GM Freeze» direktors Pīts Rilijs šo atklājumu nosaucis par nepārprotamu brīdinājumu, ka ĢMO nav pietiekami izpētīti un izprasti, lai tos varētu uzskatīt par drošiem.

Viņš aicinājis nekavējoties apturēt ĢM kultūraugu audzēšanas atļaujas un pārtraukt to tirgošanu, līdz būs veikti plaši un pilnīgi pētījumi par to drošību.

Biotehnoloģiju atbalstītāji apgalvo, ka nav pierādījumu par ĢMO pārtikas kaitīgumu, taču patiesībā netiek veikta situācijas uzraudzība, kas ļautu to apgalvot, atgādina laikraksts.

Komentāri (170)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu