Mudina māksliniekus pieteikties «Survial Kit 5» festivālam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) līdz martam aicina māksliniekus pieteikt idejas starptautiskajam laikmetīgās mākslas festivālam «Survival Kit 5», kas šogad norisināsies no 5. līdz 15. septembrim, informē LMC pārstāve Elza Zīda.

Ik gadu festivālā mākslinieki aicināti savos darbos reflektēt par kādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu, radot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai. «Survival Kit 5» pievērsīsies lēnajai revolūcijai, kas aktualizējusi marginalitāti, apvēršot spēka pozīcijas un apšaubot centra dominanci. Tā ir nehierarhiska kustība, kas izaugusi no indivīdu nepieciešamības un attīsta tiešās demokrātijas tradīcijas, savus domubiedrus aicinot nebaidīties gribēt to, ko viņi vēlas.

Lai pieteiktu sava darba ideju festivālam «Survival Kit 5», līdz 10.marta plkst. 23.59 jāaizpilda pieteikuma anketa festivāla mājaslapā «www.survivalkit.lv» un kopā ar norādītajiem pielikumiem jāiesniedz online festivāla mājaslapā. (skat. resusrsus)

Pieteikuma forma šeit

LMC direktore un festivāla «Survival Kit 5» kuratore Solvita Krese stāstīja, ka, ik gadu organizējot laikmetīgās mākslas festivālu «Survival Kit», cenšas apzināt to, kas pasaulē ir mainījies, kādas izdzīvošanas stratēģijas izmanto mūsdienu sabiedrība un kā šīs aktivitātes atspoguļojas mākslā. «Pasaule joprojām ir strauju pārmaiņu vidū - mainās politiskās sistēmas un kartes, kā arī ekonomiskais spēku samērs. Tajā pašā laikā vērojama plašu sabiedrības masu aktivizēšanās, iekustinot pretestības vilni pret sistēmu, kuras rokās ir politiskās un ekonomiskās varas kontrole,» pauda Krese.

Reģistrējot pasaules aktuālos notikumus, var atskatīties uz Arābu pavasari, «Occupy Wall Street» akciju Ņujorkā, kas pārsteidzoši īsā laikā izvērtās par globālu kustību, atbalsojoties Grieķijā, Spānijā, Izraēlā un citās valstīs. Tie vairs nav notikumi, ko organizē saujiņa «kreiso» intelektuāļu vai aktīvistu, bet masīva un visaptveroša kustība, kas joprojām turpina plesties plašumā, veidojot nozīmīgas sabiedrības daļas dominējošo noskaņojumu, norādīja Zīda.

Lēnajai revolūcijai nav nacionālo robežu, nav līderu, nav politiskās programmas. Galvenā prasība ir mainīt pastāvošo sistēmu vai arī radīt jaunu alternatīvu esošajai. Mākslinieku priekšrocība, esot ārpus oficiālajiem varas centriem, ir iespēja manifestēt kritisku nostāju. Tieši varas lauku nomalēs rodas pārdrošākās idejas. Svarīgi ir neiestrēgt paredzamajā, izgudrot pašiem savus noteikumus, spēli, spert pirmo soli, pirms kontroles sabiedrība ir paspējusi neordināros risinājumus klasificēt, pakļaut, pārņemt un padarīt par sistēmas sastāvdaļām.

Laikmetīgās mākslas festivālu rīko LMC, kas ir starptautiski aktīva nevalstiska kultūras organizācija, kura caur mākslas prizmu piedāvā neatkarīgu skatpunktu uz aktuālajiem un nesenās vēstures notikumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu