Alžīrijā neskaidrs apmēram 30 par ķīlniekiem saņemto ārzemnieku liktenis (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Alžīrijas īpašie spēki ir atbrīvojuši apmēram 650 ķīlniekus, kurus islāmisti bija nolaupījuši gāzes atradnē valsts austrumos, taču apmēram 30 ārzemnieku liktenis joprojām nav skaidrs, piektdien vēstīja Alžīrijas plašsaziņas līdzekļi.

«Tika atbrīvoti gandrīz 650 ķīlnieki, kuri tika sagrābti teroristu grupas uzbrukumā trešdien,.. no tiem 573 alžīrieši un apmēram 100 no 132 ārvalstu ķīlniekiem,» Alžīrijas ziņu aģentūra APS citēja drošības spēku amatpersonas teikto.

Armija veica ķīlnieku glābšanas operāciju ceturtdien.

Islāmistu kaujinieki, kas saņēmuši ķīlniekus Inamenasas gāzes atradnē Alžīrijas dienvidaustrumos, ceturtdien paziņoja, ka Alžīrijas armijas helikopteri apšaudījuši šo atradni, nogalinot 34 ķīlniekus un 15 nolaupītājus. Savukārt armijas pārstāvis, kas vēlējās palikt anonīms, šos skaitļus nosauca par «muļķībām|» un sacīja, ka esot nogalināti 18 no vairāk nekā 30 kaujiniekiem.

Mauritānijas mediji piektdien ziņoja, ka kaujinieki vēlas vest sarunas par to, lai tiktu izbeigta Francijas militārā intervence Mali, kā arī grib apmainīt ķīlniekus pret ASV ieslodzītajiem islāmistiem.

Saskaņā ar Alžīrijas amatpersonu teikto ķīlnieku sagrābšanu gāzes atradnē vadīja kaujinieku līderis Mohtars Belmohtars, kurš līdz pagājušā gada beigām bijis komandieris grupējumā «»Al Qaeda» islāma Magrebā», bet pēc tam izveidojis savu bruņotu grupējumu. Belmohtars ir pazīstams ar cilvēku nolaupīšanām pret izpirkumu. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās divi Belmohtara vadīti grupējumi - «Haleda Abulabasa brigāde» un «Ar asinīm parakstījies bataljons».

Inamenasas gāzes atradni, kas atrodas pie Lībijas robežas, pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums «Statoil» un Alžīrijas valsts uzņēmums «Sonatrach». Pēc uzbrukuma gāzes ieguva šajā atradnē tika pārtraukta.

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu