Kaujinieki: Alžīrijas armijas uzbrukumā nogalināti 34 ķīlnieki (26)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Alžīrijas bruņotie spēki, ceturtdien veicot uzbrukumu gāzes ieguves rūpnīcai Alžīrijas dienvidos, nogalinājuši 34 ķīlniekus, tostarp vairākus rietumniekus, un 15 islāmistu kaujiniekus, kas viņus turēja gūstā, vēsta Mauritānijas ziņu aģentūra ANI, atsaucoties uz nolaupītāju pārstāvi saziņai ar presi.

«Alžīrijas armijas [gaisa spēku] uzlidojumā tika nogalināti 34 ķīlnieki un 15 nolaupītāji,» pavēstīja pārstāvis.

Nogalināto vidū ir Abu al Baraa, kurš trešdien vadīja ķīlnieku sagrābšanas operāciju. Tās gaitā tika sagūstīts 41 ārzemnieks un daudzi alžīrieši.

Ķīlnieki un kaujinieki nogalināti, Alžīrijas karavīriem no helikoptera atklājot uguni uz kaujinieku transportu, vēsta ANI un Kataras telekanāls «Al Jazeera».

Tostarp ziņu aģentūra «Reuters», atsaucoties vietējiem ziņu avotiem, vēsta, ka Alžīrijas bruņotie spēki, aplenktajā gāzes rūpnīcā apšaudot transporta līdzekli, kuru izmantojuši kaujinieki, nogalinājuši sešus gūstekņus ārzemniekus un astoņus kaujiniekus.

Alžīrijas armija sākusi visaptverošu uzbrukumu

Alžīrijas armija ceturtdien sākusi visaptverošu gaisa un zemes uzbrukumu gāzes ieguves rūpnīcai, kur islāmistu teroristi joprojām tur gūstā līdz šim nezināmu skaitu ķīlnieku, atsaucoties uz vienu no nolaupītājiem, vēsta Mauritānijas ziņu aģentūra ANI.

«Kara lidmašīnas un militārās vienības sākušas operāciju, lai ieņemtu [gāzes ieguves rūpnīcas] kompleksu ar spēku,» paziņojis teroristu pārstāvis, draudot nogalināt ķīlniekus, ja karavīri ieies rūpnīcas kompleksā.

Alžīrijas oficiālā aģentūra APS vēsta, ka glābšanas operācijā ir nogalinātie, bet, cik tieši, nav zināms.

APS ziņo, ka armija atbrīvojusi četrus ārvalstniekus - divus britus, francūzi un vienu Kenijas pilsoni - un aptuveni 600 alžīriešu strādniekus, kas tika sagrābti gūstā.

Tajā pašā laikā Francijas piegādes uzņēmuma «CIS Catering» izpilddirektors Režis Arno iepriekš pavēstīja, ka sagūstīti esot 150 tajā nodarbinātie alžīrieši. Kāds ārvalstu diplomāts Alžīrijā apliecinājis, ka glābšanas operācija ķīlniekiem nav bijusi sevišķi veiksmīga.

Ķīlnieku krīze aizsākās trešdien no rīta, kad kaujinieki iebruka gāzes rūpnīcā, pieprasot apturēt Francijas militāro operāciju Mali. Gūstā tika sagrābts 41 ārzemnieks un daudzi alžīrieši.

Prasa apturēt franču karaspēku Mali

Savukārt ziņu aģentūra ANI, kas uztur pastāvīgus kontaktus ar ķīlnieku sagrābējiem, pavēstīja, ka gūstā joprojām tiek turēti septiņi ķīlnieki - divi amerikāņi, trīs beļģi, viens japānis un viens brits.

Notikumi, kas aizsākās trešdien no rīta, kad kaujinieki iebruka gāzes rūpnīcā, pieprasot apturēt Francijas militāro operāciju Mali, izvērtušies par vienu no pēdējo desmitgažu nopietnākajām starptautiskajām ķīlnieku krīzēm.

Informācijas avots Alžīrijas drošības struktūrās zināja teikt, ka 25 ārzemju ķīlniekiem izdevies izbēgt, vēsta «Reuters». Savukārt kāds vietējais informācijas avots apliecināja, ka izbēguši arī 180 alžīriešu ķīlnieki.

Alžīrijas varasiestādes apliecinājušas, ka militārā operācija joprojām turpinās, pavēstīja Lielbritānijas un Norvēģijas pārstāvji. Šo valstu uzņēmumi BP un «Statoil» kopā ar Alžīrijas valsts naftas rūpniecības uzņēmumu vada kaujinieku uzbrukumā cietušo rūpnīcu.

Tiesa gan, upuru skaits, par kuru ziņo ANI un «Al Jazeera» - 34 nogalinātie ķīlnieki un 15 kaujinieki -, ir krietni augstāks nekā vietējo avotu ziņās, turklāt tas arī ir pretrunā ar informāciju, ka daudziem ķīlniekiem izdevies izbēgt, vēsta «Reuters».

Grupējums, kas sevi dēvē par Asins bataljonu, trešdien no rīta iebruka gāzes ieguves stacijā un darbinieku kopmītnēs, gūstā sagrābjot 41 ārzemnieku - amerikāņus, japāņus un eiropiešus.

Uzbrucēji pieprasīja, lai Mali tiek apturēta Francijas militārā operācija pret islāmistu nemierniekiem, kas pārņēmuši kontroli valsts ziemeļos.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu