Alžīrijā aplenkti teroristi, kuri nolaupījuši desmitiem ārzemnieku (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Alžīrijas armija ir ielenkusi gāzes rūpnīcu, kurā islāmistu teroristi sagrābuši par ķīlniekiem vairākus desmitus rietumvalstu pilsoņu.

Varasiestādes apgalvo, ka alžīriešu drošības spēki situāciju kontrolējot un ka palīdzība no ārienes neesot vajadzīga.

Lai gan kopš uzbrukuma pagājusi vesela diennakts, joprojām gan nav skaidrs, cik liels īsti ir ķīlnieku skaits, un dažādu avotu sniegtās ziņas ir pretrunīgas.

Apgalvo, ka sagrābts 41 ķīlnieks

Islāmistu pārstāvis, kas saistījies ar Mauritānijas medijiem, paziņojis, ka viņu rokās atrodoties 41 ārvalstnieks.

Tikmēr britu raidorganizācija BBC, atsaucoties uz Alžīrijas varasiestādēm, vēsta, ka teroristi esot sagūstījuši aptuveni 20 ārvalstu strādniekus, kas bijuši nodarbināti netālu no In Amenasas esošajā gāzes laukā, kuru apsaimnieko kopuzņēmums, ko izveidojis Lielbritānijas gāzes gigants BP, norvēģu naftas kompānija «Statoil» un Alžīrijas valsts uzņēmums «Sonatrach».

In Amenasas gāzes lauks atrodas dziļi Sahāras tuksnesī aptuveni 60 kilometrus no Alžīrijas un Lībijas robežas un 1300 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Alžīras.

In Amenasas gāzes lauks nodrošina 10% no kopējā Alžīrijas gāzes ieguves apjoma, un liela daļa no tur iegūtās dabasgāzes tiek eksportēta uz Eiropu.

Starp ķīlniekiem esot Lielbritānijas, Japānas, ASV, Francijas un Norvēģijas pilsoņi.

«Statoil» amatpersona apstiprinājusi, ka incidentā esot «iesaistīti» 12 uzņēmuma darbinieki, tostarp deviņi norvēģi. Kopumā izņēmums In Amenasā nodarbina nepilnus 20 darbiniekus.

Savukārt Japānas celtniecības uzņēmums JGC apstiprinājis, ka teroristu rokās esot pieci japāņi.

Dažādos medijos izskanējušas ziņas, ka ķīlnieku vidū esot arī kāds īrs un austrietis.

Tajā pašā laikā Francijas piegādes uzņēmums «CIS Catering» izpilddirektors Režis Arno pavēstījis, ka sagūstīti esot 150 tā nodarbināti alžīrieši.

Sagrābēji - «aptuveni 60 teroristu grupa»

«Saskaņā ar manā rīcībā esošo informāciju aptuveni 60 teroristu liela grupa no kaimiņvalstīm naktī uzbruka bāzei,» franču laikrakstam «Journal du Dimanche» sacīja Arno. «Viņi sagrāba par ķīlniekiem visus ārzemniekus neatkarīgi no pilsonības un tos sasēja.»

Saskaņā ar viņa teikto arī alžīriešu personāls tiek turēts objektā, lai gan viņi esot nošķirti no rietumvalstu pilsoņiem un netiekot tik rūpīgi uzraudzīti.

Tajā pašā laikā izskanējušas ziņas, ka visi sagūstītie alžīrieši esot atbrīvoti, tomēr nav zināms, cik liels bijis atbrīvoto skaits. Nav arī skaidrs, vai minētais attiecas arī uz «CIS Catering» darbiniekiem.

Apšaudē, kas izcēlās, pirms teroristi sagrāba savās rokās gāzes ieguves rūpnīcu un pie tās esošo strādnieku apmetni, nogalināti vismaz divi cilvēki - kāds brits un alžīrietis.

Iepriekš tika ziņots, ka noslepkavots arī kāds francūzis.

Alžīrijas Iekšlietu ministrija vēsta, ka vēl seši cilvēki ievainoti. Ievainoto vidū ir vēl viens brits, kāds skots un norvēģis, kā arī viens alžīriešu apsargs un divi policisti.

Gribējuši pamest valsti kopā ar ķīlniekiem

Alžīrijas iekšlietu ministrs Dahu Ulds Kabila pavēstījis, ka teroristi līdz ar sagrābtajiem ķīlniekiem esot vēlējušies valsti pamest, taču varasiestādes viņu prasību noraidījušas.

«Mēs noraidījām jebkādas sarunas ar grupējumu, kas sagrābis aptuveni 20 dažādu valstu ķīlniekus,» trešdien žurnālistiem paziņoja ministrs.

Viņš arī sacīja, ka nolaupītāji esot alžīrieši, kas rīkojoties saskaņā ar Mohtara Belmohtara pavēlēm.

Belmohtars ir viens no «Al Qaeda» Magribas atzara (AQIM) līderiem. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados viņš cīnījies pret PSRS armiju Afganistānā, bet pēc konflikta ar citiem vietējiem «Al Qaeda» līderiem Belmohtars nesen Sahārā izveidojis pats savu grupējumu.

Belmohtaru dēvē par nenotveramo un «misteru Mārlboro»

Francijas izlūkdienests viņu dēvē par «Nenotveramo», kamēr vietējie iedzīvotāji, pateicoties +++Belmohtara darbībai cigarešu kontrabandas biznesā, viņu iesaukuši par «Misteru Mārlboro». Viņa saistība ar islāmistiem, kas pagājušajā gadā sagrābuši savā kontrolē Mali ziemeļdaļu, nav skaidra.

Kabila noliedza, ka teroristi būtu ieradušies no Lībijas vai Mali.

Tikmēr paziņojumā, kas ievietots Mauritānijas interneta vietnē «Alakhbar», atbildību par uzbrukumu uzņēmies grupējums, kas sevi dēvē par «Tie, kas parakstījušies ar asinīm».

Iepriekš atbildību par notikušo uzņēmās grupējums «Haleda Abu al Abasa brigāde». Abi minētie grupējumi esot Belmohtara pakļautībā.

Teroristi paziņojuši, ka viņu akcija esot atriebība Alžīrijai par tās gaisa telpas atvēršanu Francijas gaisa spēkiem

operāciju veikšanai pret Mali islāmistiem.

Viņi arī pieprasījuši Parīzei izbeigt militārās operācijas Mali ziemeļos, kā arī atbrīvot Alžīrijas cietumos esošos islāmistus, kas nogādājami Mali.

Uzbrucēji apgalvo, ka viņu skaits sniedzas vairākos desmitos un ka viņu rīcībā esot mīnmetēji un zenītraķetes.

Savukārt Alžīrijas Iekšlietu ministrija iepriekš vēstīja, ka uzbrukumu veikuši aptuveni 20 teroristi.

Draud ķīlniekus nogalināt

Teroristi brīdinājuši, ka gadījumā, ja Alžīrijas armija mēģinās ķīlniekus atbrīvot, gūstekņi tikšot nogalināti.

Vēlāk islāmisti paziņoja, ka pēc tumsas iestāšanās viņi esot atsituši alžīriešu drošības spēku uzbrukumu.

Uzbrucēji arī apgalvo, ka sagrābtais objekts esot mīnēts.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs, nosodot islāmistu pastrādātās aukstasinīgās slepkavības, gan paudis šaubas, ka teroristu akcija esot atriebība par Francijas sākto militāro operāciju Mali.

«Tas ir ērts aizbildinājums, taču parasti šādas operācijas prasa ilgāku plānošanu. Lai kādu aizbildinājumu izmantotu teroristi un slepkavas, tam nav attaisnojuma,» norādīja Heigs. «Tā ir aukstasinīga ar savām lietām aizņemtu cilvēku slepkavība.»

Lielbritānijas Ārlietu ministrija nosūtījusi uz Alžīriju savu ātrās reaģēšanas komandu, kurai jāpastiprina vēstniecības personāls Alžīrā.

Valstis izvairīgas apstiprināt nolaupīto piederību

Kamēr Vašingtona un Tokija apstiprinājušas, ka ķīlnieku vidū ir ASV un Japānas pilsoņi, Francijas prezidents Fransuā Olands izteicies, ka joprojām nav pārliecināts, ka starp sagūstītajiem ir arī francūži.

ASV gan atteikusies apstiprināt teroristu apgalvojumus, ka viņu rokās esot septiņi amerikāņi.

Tikmēr Francijas televīzijas ziņu kanāls «France 24» vēsta, ka teroristu rokās atrodoties arī Malaizijas un Filipīnu pilsoņi.

ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta paziņojis, ka Vašingtona «spers visus nepieciešamos un atbilstošos soļus, kurus prasīs situācijas atrisināšana».

Arī Paneta norādījis, ka viņa rīcībā neesot informācijas, kas apliecinātu Alžīrijas incidenta tiešu saistību ar notikumiem Mali.

Amatpersonām piebalso analītiķi, atzīstot, ka teroristu rīcībai varētu būt visdažādākie motīvi.

Kabila pavēstījis, ka slēgti tuvējie robežšķērsošanas punkti uz robežas ar Lībiju un ka Alžīrijas Ārlietu ministrija sadarbojoties ar ārvalstu diplomātiem, kuri pārstāv gūstekņu piederības valstis.

Kā ziņots, teroristi trešdien agri no rīta uzbruka autobusam, ar kuru strādnieki tika vesti uz lidostu, bet kad pavadošā apsardzes vienība tos atsita, viņi devās uz pašu rūpnīcu un pie tās esošo darbinieku apmetni, kur sagrāba ķīlniekus.

BP apstiprinājusi, ka rūpnīcas kompleksam uzbrukums sācies ap plkst. 7 pēc Latvijas laika.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu