Butkevičs neredz iemeslu Latvijai vilties AES projektā (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, kas ceturtdien uzturas vizītē Latvijā, neredz iemeslu, lai reģionālie partneri būtu vīlušies par to, ka Lietuva vēl nav pieņēmusi lēmumu par jaunās atomelektrostacijas (AES) būvniecību.

Lietuvas sociāldemokrātu līderis norādīja, ka jaunā Lietuvas valdība un parlaments pieņems lēmumu, kad tiks izvērtēts, vai tāds projekts ir ekonomiski pamatots.

«Domāju, ka vilšanās izjūta nav pamatota. Es joprojām domāju, ka politiskie lēmumi par ļoti svarīgiem stratēģiskiem jautājumiem ir jābalsta uz ekonomisko loģiku,» Butkevičs teica intervijā ziņu radiostacijai «Žiniu radijas» pa ceļam uz Rīgu.

Lietuvas premjers norādīja, ka informēs Latvijas pusi par to, ka atbilstoši Lietuvas Seimā pieņemtajai rezolūcijai valdībai «līdz maijam ir jāiesniedz ekonomiski pamatots lēmums» par AES turpmāko likteni. Iepriekš Butkevičs gan bija solījis, ka Lietuva lēmumu pieņems līdz marta vidum un tad informēs reģionālos partnerus Latvijā un Igaunijā.

Butkeviča izveidotā valdība Lietuvā darbu sāka pērnā gada 13.decembrī pēc tam, kad oktobrī Lietuvas Seima vēlēšanās uzvarēja viņa vadītā Sociāldemokrātu partija.

Pērn 14.oktobrī Lietuvā notikušajā konsultatīvajā referendumā vairākums dalībnieku nobalsoja pret AES būvēšanu valstī. Tā kā referendums bija konsultatīvs, tā rezultāti nav juridiski saistoši, un galīgais lēmums par AES būvēšanu ir jāpieņem Seimam un valdībai.

Iepriekšējā Lietuvas valdība premjerministra Andra Kubiļus vadībā bija iecerējusi līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Bija paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija, bet iepriekš bija plānots, ka projektā kā ceturtā dalībniece iesaistīsies Polija, kas dalību projektā ir apturējusi.

Lietuvas Seims ir atbalstījis darba grupas izveidi, kuras izdevums būs lemt par turpmāko valsts rīcību pēc tam, kad valsts iedzīvotāji konsultatīvajā referendumā noraidījuši jaunas AES būvniecību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu