Vai «Prāta vētra» pirmoreiz paliks bez «Gada balvas»? (54)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien Latvijas Mūzikas producentu apvienība (LaMPA) un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) paziņos tos piecus nominētos ierakstus katrā no 22 kategorijām, kuri pretendēs uz Latvijas Mūzikas ierakstu «Gada balvu 2012». Intrigu netrūkst.

Priekškars drīz kritīs

Šogad «Gada balvas» žūrijas vērtēšanai tika iesniegts rekordliels ierakstu skaits – gandrīz 90 albumu, bet kopējais iesniegto albumu, dziesmu un videoklipu skaits pārsniedza 200. Izveidotas 22 (!) kategorijas, turklāt dažas no tām ir pavisam jaunas: smagā roka un metāla mūzikas albums, džeza albums, elektroniskās mūzikas albums, no akadēmiskās mūzikas atsevišķi izdalīta kora un vokālo grupu mūzika, radīta arī tāda jauna kategorija kā labākais autordziesmu albums (tajā apkopoti autori, kas paši ir gan mūzikas un vārdu autori, gan savas mūzikas izpildītāji), tāpat atsevišķi izdalīts arī pops un poproks. Šādas pārmaiņas notikušas, pateicoties tam, ka izmaiņas piedzīvojusi vērtēšanas sistēma – ierakstus pa nominācijām sadalīja īpaši izveidota žūrijas komisija, kas arī izprātoja šīs dažas jaunās kategorijas. Līdz «Gada balvu» sadalei gan vēl mazliet jāpagaida – to pasniegšanas ceremonija notiks 26. februārī Latvijas Nacionālajā teātrī.

Dažādas dīvainības

Par to, ka žūrija strādājusi varen čakli, šaubu nav: vērtējuma nosūtīšanas auditorkompānijai «BDO» termiņš bija Ziemassvētku pēdējā diena, 26. decembris, un gan tajā, gan arī nākamajā dienā e-pasts burtiski virmoja no žūrijas locekļu viens otram sūtītajām pārdomām, kurā nominācijā kas ir greizi un ko vajadzētu citādi: vai «Framest» un «Latvian Voices» drīkstētu pretendēt uz «Gada balvu» debitantu nominācijā; vai «Starring Two» tiešām ir poproks vai tomēr elektroniskā mūzika; vai «Forshpil» ir tautas mūzika utt., u. tjpr., līdz pat prātojumiem, ka latviski pareizāk būtu balvām izvirzīt nevis nominācijās, bet kategorijās.

Robeža starp popu, poproku un roku ir visai trausla, tāpēc, neskatoties uz žūrijas komisijas rūpīgo darbu, te nudien ir dažas dīvainības – kāpēc «ak69» pie roka (nevis poproka), bet «Finx» pie poproka (nevis popa)? Tas gan ir nieks, jo, šķiet, vēl lielāks «bardaks» ir ar alternatīvās mūzikas nomināciju, kurā konkurēs «Satelllites LV», «Oranžo brīvdienu» un «Sus Dungo» albumi, lai gan varēja tajā ieskaitīt arī «Inokentija Mārpla» un «7 pieaugušo vīriešu» jaunākos garadarbus – tie tagad ielikti roka kategorijā.

Taču pats lielākais pārsteigums ir prestižā nominācija «Gada dziesma», ko laikam vajadzētu klapēt ciet un atstāt dziesmas radioklausītāju vērtēšanai – ir taču arī nominācija «Radio hits»! Uz «Gada dziesmas» titulu nav izvirzīts lēvenis labu gabalu, par ko var pārliecināties, kaut vai apskatoties «Radio SWH Top 40»: no tur redzamajām latviešu dziesmām uz «Gada balvu» pretendē vien abas «astronautu» dziesmas un Jāņa Stībeļa «Summer City», bet vērtēšanai nav nodotas ne Igo «Viss palēnām notiek» (gada topā 10. vieta), ne Dona «Signāls» (14.), ne «PeR» hits «Soulshaker» (18.), ne «Iedziļinies – šeit ir dziļš!» (20.) «satelītu» izpildījumā, ne «Otras puses» dziedātā «Uguns ledus» (35.), ne Fēliksa Ķiģeļa «Ceļš uz mājām» (36.).

Diez vai radioklausītāji ir tik glupi, ka nespēj atšķirt labu dziesmu no sliktas,

– ja jau klausās, tātad patīk.

Iespējami pārsteigumi

Protams, ne jau visi albumi iesniegti «Gada balvai» (uz to nav iesprindzis Fēlikss Ķiģelis, «Tesa», «Latvijas gāze» u. c.), taču diez vai te pie vainas ir maksa par reģistrāciju, kas saglabājusies tāda pati kā iepriekšējos gadus – 15 latu par vienu ierakstu vienā nominācijā. Drīzāk jau slinkums vai pašu sev uzceltais lepnības tronis, kā tas ir reperu gadījumā, kuri jau kādu trešo gadu šo pasākumu ignorē.

Intrigu gan tāpat netrūks. Piemēram, vai šī nebūs pirmā reize, kad «Prāta vētra» paliks bez «Gada balvām», kuru tai jau ir vairāk nekā divi desmiti? Ja ne pavisam bez šīm statuetēm, tad visai ticams ir «prātnieku» zaudējums kādā no nominācijām, kas arī līdz šim nav piedzīvots.

Poproka albumu kategorijā viņiem ir ļoti nopietns konkurents «astronautu» izskatā,

«Gada dziesmai» ar «Lantern» var arī nepietikt (nešķiet, ka šī būtu pati labākā dziesma no «Vēl vienas klusās dabas»), savukārt skaļus radiohitus «prātnieku» jaunais ripulis tomēr nav piedāvājis. Priekš viņiem cerīgākā izskatās videoklipu nominācija.

Komentāri (54)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu