Tiesai nodod KNAB «stukača» lietu (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prokuratūra Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai nodevusi krimināllietu, kurā par uzņēmuma «Latvenergo» amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu zādzību nolūkā nodot tos publicēšanai apsūdzēts bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs Ruslans Balakleiskis.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga informēja, ka Balakleiskim apsūdzība uzrādīta par atsevišķu «Latvenergo» krimināllietas materiālu zādzību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Jau ziņots, ka pērn maija beigās KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks saistībā ar informācijas noplūdi tā dēvētajā «Latvenergo» lietā nolēma piemērot Balakleiskim disciplinārsodu - atbrīvošanu no amata.

KNAB priekšnieks šādu lēmumu pieņēma, jo ar prettiesisko rīcību biroja amatpersona zaudējusi darba devēja uzticību. Biroja rīcībā esošie fakti liecinot, ka tā mērķtiecīgi veikusi tīšas darbības un apzinājusies to prettiesisko raksturu, paredzējusi tās kaitīgās sekas un apzināti pieļāvusi to iestāšanos.

Portāls «Pietiek.com» pērn pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, biznesa konsultantu Andreju Livanoviču, franču enerģētikas koncerna «Alstom Power» pārstāvi un bijušajām «Latvenergo» amatpersonām - prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko. Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot «Latvenergo» amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Pēc audioierakstu sarunu failu «Latvenergo» amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sākta dienesta pārbaude. Kā skaidroja biroja pārstāvji, pateicoties veiktajiem iekšējās kontroles pasākumiem, dienesta pārbaudes gaitā iegūta informācija, pamatojoties uz kuru tika noskaidrota KNAB amatpersona, kura pieļāvusi biroja rīcībā esošās informācijas nonākšanu trešo personu rīcībā.

Kā intervijā LTV raidījumam «Panorāma» apstiprināja Balakleiskis, informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

Jau ziņots, ka KNAB pēc ļoti liela ieguldītā darba tikai pērn rudenī nodeva apjomīgāko krimināllietu biroja vēsturē - tā dēvēto «Latvenergo» amatpersonu kukuļošanas lietu. KNAB lūdza prokuratūru saukt pie kriminālatbildības kopumā 17 personas saistībā ar amatpersonu kukuļošanu «Latvenergo» realizētajos Pļaviņu hidroelektrostacijas un Rīgas otrās termoelektrocentrāles rekonstrukcijas projektos. Pagaidām gan apsūdzības uzrādītas divām personām.

KNAB arī līdz ar lietas nodošanu prokuratūrai atklāja līdz šim publiski nezināmās kukuļu summas, proti, kopumā kukuļos nodoti apmēram 8 miljoni eiro, bet vēl aptuveni 11 miljoni eiro netika nodoti, jo KNAB vairākas personas aizturēja.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu