Salacā reģistrēts pēdējo gadu augstākais ūdens līmenis

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Salacas lejtecē, hidroloģisko novērojumu stacijā «Lagaste», Salacgrīvas novadā, 2.janvārī reģistrēts augstākais ūdens līmenis pēdējo gadu laikā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Septiņos rītā ūdens līmenis šeit sasniedza 2,76 metrus virs stacijas nulles atzīmes. Augstākais līmenis pēdējos gados bija 2,55 metri 2011.gada sākumā un 2010.gada pavasarī. Augstāks līmenis nekā patlaban Salacā pie Lagastes bija 1997.gada februāra beigās, kad tas īslaicīgi pārsniedza 2,9 metru atzīmi.

Pēdējā diennaktī ūdens līmenis Salacas lejtecē kāpis par nepilnu metru, straujo ūdens līmeņa paaugstināšanos izraisīja ledus iešana un, iespējams, ledus sastrēguma veidošanās. Savukārt Salacā pie Mazsalacas ūdens līmenis nav augsts, tas ir pat zemāks kā pirms divām nedēļām.

Visai strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās, ko izraisījusi sniega kušana un lietus, vērojama vairākās Latvijas upēs, galvenokārt valsts rietumu un centrālajā daļā. Piemēram, arī Lielajā Juglā pie Zaķumuižas ūdens līmenis pēdējā diennaktī kāpis par nepilnu metru, kopš Ziemassvētkiem - par teju diviem metriem. Šeit gaidāma tālāka ūdens līmeņa paaugstināšanās, iespējama zemāko palieņu applūšana.

Kurzemes upēs, kur straujākā ūdens līmeņa celšanās bija 26.-27.decembrī un vēlāk tas daudzviet sāka kristies, patlaban atkal vērojama ūdens līmeņa paaugstināšanās, augsts līmenis ir arī Zemgales upēs, bet lieli pali nav gaidāmi.

Tuvākajās dienās Latvijas lielākajā daļā turpināsies atkusnis, palaikam līs un snigs, ūdens līmenis daudzās upēs vēl paaugstināsies, prognozē sinoptiķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu