Šogad eglīšu cenas ir lielākas nekā pērn (41)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tirgotāji skaidro, ka pie vainas esot pamatīgais sniegs un benzīna cena. Tas apgrūtinot un sadārdzinot kociņu nociršanu un nogādāšanu uz tirdzniecības vietām. Tikmēr gan lielveikali, gan egļu audzētāji atzīst, ka šogad arvien vairāk cilvēku izvēlas iegādāties nevis nocirstu eglīti, bet gan iestādītu podiņā.

Rīgas Centrāltirgū šogad egļu neierasti maz. Bet, izdzirdot to cenu, daži pircēji vienkārši mūk projām. «Ls 20, nopietni. Nē, ja būtu 20 – tad piedodiet!» Pārdevēji saka: šogad egles ir divreiz dārgākas nekā pagājušogad.

Rolands Kļaviņš, egļu pārdevējs: «Ar piedāvājumu ir ļoti grūti, tāpēc ka šogad ir lielāks sniegs un aukstums lielāks, līdz ar to eglīti grūtāk dabūt un arī cenas ir lielākas.»

Iecienītas ir pavisam mazas un arī vislētākās eglītes. Elga Smilškalne ved kokus no laukiem Gulbenes novadā. Pa dienu viņa notirgoja 76 mazās eglītes, bet lielās – tikai 10.

Elga Smilškalne, egļu pārdevēja: «Nu tādas lielas – ir 20, 15, ir 25. Nu ir 10, ir 8, ir 5. Lētas nav. Mazās eglītes ir cenā. Jo viņas nevar atvest.»

Tomēr svētki paliek svētki. Un visskaistāko egli par samērīgu cenu meklē gan jauns, gan vecs. Vanda, pircēja: «Tāda, lai nav pārāk augsta un lai būtu daudz zariņu. Lai būtu kur mantiņas sakārt.» Harijs, pircējs: «Man mājās vajag, mēs divi ar kundzi pensionāri. Tāpēc mēs pie televizora. Nevajag platu, bet šauru un tādu smuku eglīti lai būtu.»

Audzētavās izvēle lielāka

Turpretī kokaudzētavās savu saimnieku gaida tūkstošiem egļu. Pircēji var izvēlēties ne tikai sev tīkamu garumu un kuplumu, bet arī šķirni.

Varis Kazaks, kokaudzētavas «Baltezers» īpašnieks: «Vienas no populārākajām gan pagājušogad, gan šogad ir Kanādas eglītes koniskā formā. Viņai tā forma ir tik blīva un tik skaista, ka bieži vien pa telefonu runājot, internetā ir izvēlējušies citu, bet atbraucot grib samainīt pret šo te konusa eglīti.»

Latvijā audzē ap 30 egļu šķirņu. To cenas ir no 3 līdz pat 35 latiem. Vienas ir zemas un kuplas, citas – slaidas un garas. Piemēram, Serbijas eglei, kuru īpaši daudz pērk uzņēmumi saviem birojiem, ir īpatnēja skuju krāsa – no augšas zaļa, bet no apakšas – sudrabota.

Liekas, izvēlēties un nopirkt egli ir pavisam vienkārši. Īstenībā labas egles audzē gadiem.

Labas egles audzē gadiem

Lūk, šādai trīs metrus garai sudraba skaistulei ir 10 gadu. Un kokaudzētājam vienkārši žēl tādu cirst, tāpēc eglītēm podiņos viņš dod 30% atlaidi. Šādu kociņu pēc tam vajag iestādīt dārzā, un tas priecēs vēl daudzus gadus. Tas, protams, neattiecas uz importa eglēm pavisam mazos podiņos, kuru saknes ir stipri apcirstas un vairs neaugs.

Arī šogad saglabājas laba tradīcija. Mežā drīkst nocirst vienu eglīti. Un šādā gadījumā Ziemassvētku skaistules meklēšana var pārvērsties par īstu svētku piedzīvojumu visai ģimenei. Tikai vajag zināt, kur meklēt.

Doties meklēt eglīti var tikai uz Latvijas valsts mežiem. Egles nedrīkst cirst 50 kilometru rādiusā ap Rīgu. Par to draud sods līdz pat 500 latiem. Koka stumbrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem - tas atbilst līdz 3 metrus garai eglei. Un vēl - eglīte jācērt pie pašas zemes.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu