Internetā publicē Nāves jūras rokrakstus (16)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas senlietu pārvaldei sadarbojoties ar «Google», otrdien publicēti digitalizētie Nāves jūras rokraksti, kas ir vairāk nekā 2000 gadu veci.

Ar jaunās mājaslapas «deadseascrolls.org.il» palīdzību mēģināts «nozīmīgākos 20.gadsimta arheoloģiskos atradumus padarīt pieejamus akadēmiķiem un sabiedrībai», teikts senlietu pārvaldes paziņojumā.

Vietnē pieejamas augstas izšķirtspējas attēli, kas radīti, izmantojot ASV Nacionālajai aeronautikas un kosmosa pārvaldei radītu tehnoloģiju. Tajā ir arī moderna meklēšanas sistēma.

Nāves jūras rokraksti tika atrasti Kumrānas alās pie Nāves jūras laikā no 1947. līdz 1956.gadam. Pergamenta un papirusa tīstokļos ir rokraksti ebreju, grieķu un aramiešu valodā, kā arī daži no agrākajiem reliģiskajiem tekstiem, tostarp agrākais atrastais desmit baušļu uzskaitījums.

Vecākie raksti datēti ar 3.gadsimtu pirms mūsu ēras, savukārt jaunākie - ar 70.gadu mūsu ērā.

Izraēlas senlietu pārvalde vēl nav beigusi darbu pie aptuveni 900 manuskriptu augšupielādēšanas, kas kopā veido ap 30 000 atsevišķu fragmentu.

Rokraksti atrodas Izraēlas muzejā Jeruzalemē, kur nozīmīgākie manuskripti izstādīti vāji apgaismotās telpās, lai iespējami samazinātu bojājumus. Neizstādītie manuskripti tiek glabāti tumšā noliktavā, kurā ir līdzīgi apstākļi kā Kumrānas alās. Tajās valdošais mitruma līmenis, temperatūra un tumsa ļāva rokrakstiem saglabāties divus gadu tūkstošus.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu