Rīgā «īpašos apstākļos» būs bezmaksas sabiedriskais transports (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Īpašos apstākļos», piemēram, masu pasākumos, plūdos, stiprā putenī un citos nelabvēlīgos laika apstākļos, avārijas situācijā, Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs dot rīkojumu īslaicīgi veikt izmaiņas kārtībā, kādā pasažieri var izmantot pilsētas sabiedrisko transportu, tostarp izpilddirektoram būs tiesības noteikt, ka sabiedrisko transportu iedzīvotāji var izmantot bez maksas.

Šādus grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos un līgumā starp Rīgas domi un pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» otrdien atbalstījuši Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti. Grozījumi stāsies spēkā pēc mēneša.

Rīgas domes Satiksmes departamenta Juridiskās nodaļas speciālisti norāda, ka «īpašos apstākļos» pašvaldībai var rasties nepieciešamība īslaicīgi noteikt izņēmumus no vispārējās sabiedriskā transporta lietošanas kārtības. Šādi izņēmumi var tikt noteikti, lai atrisinātu satiksmes problēmas, ārkārtas situācijās veiktu iedzīvotāju glābšanas darbus un citos gadījumos.

Iedzīvotāju evakuācijai ārkārtas situāciju gadījumos Rīgas dome varēs norīkot «Rīgas satiksmes» uz līnijas esošos sabiedriskos transportlīdzekļus, bet sadarbības principi un maksājumu veikšanas kārtība tiktu atrunāta atsevišķā līgumā.

Ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu varēs noteikt īslaicīgas izmaiņas pasūtījuma apjomā - maršrutu tīklā, pasažieru pārvadāšanas kārtībā, tostarp nodrošinot bezmaksas braukšanu -, nepiemērojot ierasto kārtību. Rīkojuma projekts iepriekš būs jāsaskaņo ar «Rīgas satiksmes» pārstāvi.

Informācija par «īpašajiem apstākļiem» būs jāpublicē Rīgas pilsētas pašvaldības interneta mājaslapā «www.riga.lv» un citos plašsaziņas līdzekļos.

Par pamatu grozījumiem saistošajos noteikumos ir Rīgas mēra iniciatīva stipra puteņa laikā atļaut autovadītājiem, uzrādot mašīnas tehnisko pasi, sabiedrisko transportu izmantot bez maksas, lai tādējādi mazinātu satiksmes intensitāti pilsētā un atvieglotu ielu tīrīšanu. Noteikumu grozījumos gan nav precizēts, ka bezmaksas braukšana «īpašos apstākļos» būs attiecināma tikai uz autovadītājiem stipras snigšanas laikā.

Saistošie noteikumi vēl jāpieņem Rīgas domes sēdē un jāsaskaņo ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Kononova iepriekš sacīja, ka domes sēdē tos varētu apstiprināt jau šodien, bet noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu