Iznākušas divas jaunas Ineses Zanderes bērnu grāmatas (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Bērnu grāmatu izdevniecībā «Liels un mazs» nāk klajā divas Ineses Zanderes grāmatas - bilžu grāmata «Pūces svinības» ar mākslinieces Ievas Jurjānes ilustrācijām un dzejoļgrāmata «Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti» ar Reiņa Pētersona ilustrācijām.

Rīga un operas nams – jaunā bilžu grāmatā bērniem «Pūces svinības»

Tās galvenie varoņi ir Rīgas putni, kas pulcējas Operas namā, lai sveiktu dzimšanas dienā veco, cienījamo pūci, Operas bēniņu iemītnieci. Rakstura un uzvedības ziņā līdzinādamies cilvēku sabiedrībai, viņi ar saviem svētkiem traucē «īstās», cilvēku Operas dzīvi. Pilsētas galvas un pulksteņa dzeguzes iejaukšanās liek fantastiskajai putnu pasaulei atkal šķirties no cilvēku ikdienas, un putni, nosvinējuši Pūces jubileju, izklīst pilsētas ielās un parkos.

«Pūces svinības»
«Pūces svinības» Foto: publicitātes

«Man kārtējo reizi jāatzīstas interesē un mīlestībā pret operu, un es droši zinu, ka opera patīk arī bērniem – jo tā ir tik mirdzoša un pasakaina,» saka dzejniece Inese Zandere. «Pasaciņu par pūces ciemiņiem es savulaik uzrakstīju kā daļu no literāra scenārija bērnu ekskursijām operā, un ļoti vēlējos, lai to ilustrētu tieši Ieva Jurjāne – viņa, veidojot izrāžu scenogrāfiju un kostīmus, ir tuvu iepazinusi un izjutusi Operas dabu un noslēpumus. Un Ieva visu redz spilgti.»

Ieva Jurjāne grāmatā rāda notikumus no mazas meitenes skatpunkta – viņa varbūt jūtas tuvāka putniem nekā pieaugušajiem Operas skatītājiem un labi saskata cilvēku un putnu līdzību. Māksliniece uzbūrusi spilgti teatrālu gaisotni, vienlaikus stāstot pasaku un arī rādot bērniem iezīmīgas un vēsturiskas Rīgas centra vietas – Timma tiltiņu pār kanālu, Alfrēda Kalniņa pieminekli, «Laimas» pulksteni, Operas namu, skatuvi, scenogrāfijas darbnīcu, tērpus un māksliniekus. Grāmatas dizainu veidojusi māksliniece Ūna Laukmane.

«Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti»

Šī grāmata, kas palīdz bērniem veseļoties un nebaidīties no ārstiem, tapusi sadarbībā ar Bērnu slimnīcas fondu un laikraksta «Diena» labdarības akciju «Saulainas dienas mūsu bērniem!» Tā piedāvā pozitīvu «mākslas terapiju» – iespēju maziem bērniem, pētot bilžu grāmatu un klausoties vai pašiem

lasot dzejoļus, mazināt bailes no slimošanas un ārstēšanās

, iedrošināt bērnus, stiprināt bērnu, vecāku un ārstu emocionālo kontaktu.

«Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti»
«Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti» Foto: publicitātes

Grāmatā ir 15 dzejoļi, kas tematiski sākas ar bērna saslimšanu, izvada lasītāju cauri dažādām satraucošām analīzēm, procedūrām, ārstēšanai, ģipsēšanai un pat operācijai, raugoties uz šīm situācijām iejūtīgi un pozitīvi, no gaišākās un jautrākās puses, bērnišķīgas spēles veidā, līdz beidzot izārstētais bērns, mājās apvilcis mammas halātu, pats labprāt iejūtas gudrā ārsta lomā, rotaļājoties ar savu mazo māsiņu.

Reiņa Pētersona ilustrācijas rada ļoti krāsainu, dzīvīgu noskaņu, akcentējot dzejoļos ietverto spēles elementu un humoru. Mākslinieka interpretācijā slimnīca ir vieta, kur dzīve neapstājas, vieta piedzīvojumam un draudzībai. Savukārt grāmatai vienmēr ir vieta arī slimnīcā, lasīšana palīdz kliedēt garlaicību un skumjas, palīdz bērnam veseļoties, uzsver autori.

Grāmatas izdotas ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

www.lielsmazs.lv

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu