Lukašenko par bērnišķīgu nosauc «plīša lācīšu desantu» (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko par nepieņemamu un bērnišķīgu nosaucis tā dēvēto plīša lācīšu desantu, kad Zviedrijas aktīvisti, no Lietuvas nelikumīgi ielidojot Baltkrievijas teritorijā, tur no lidmašīnas nometa vairākus simtus plīša lācīšu ar aicinājumiem garantēt vārda brīvību Baltkrievijā.

«Tā ir bērnišķība. Tā taču nedrīkst rīkoties,» Lukašenko paziņoja, Minskā tiekoties ar Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS), Baltijas un Gruzijas galveno redaktoru kluba biedriem.

Viņš norādīja, ka lidmašīna Baltkrievijas gaisa telpā iekļuva no Lietuvas teritorijas, piebilstot, ka «lietuvieši taču atļāva, tā izlidoja no Lietuvas aerodroma».

«Kādēļ Lietuvai sūtīt šurp zviedru lidmašīnu, lai tā nomet kaut kādus plīša lācīšus? Bet, ja mēs tai uzblieztu, kas tad no tās lidmašīnas pāri paliktu?» retoriski jautāja Baltkrievijas prezidents.

«Mēs taču esam kaimiņi. Vēl jo vairāk, tagad Lietuva un Latvija runā, ka bez Baltkrievijas tām neiztikt,» uzsvēra Lukašenko.

Zviedrijas aktīvisti 4.jūlijā nelielā lidmašīnā nelikumīgi iekļuva Baltkrievijas gaisa telpā un virs galvaspilsētas Minskas un Minskas apgabala Iveņecas pilsētas izmeta simtiem plīša lācīšu ar maziem izpletnīšiem, pie kuriem bija piestiprinātas zīmītes ar aģitāciju par vārda brīvību un cilvēktiesībām. Akciju organizēja Zviedrijas sabiedrisko attiecību kompānija «Studio Total».

Lietuvas atbildīgās institūcijas pēc notikušā paziņoja, ka nav informētas par zviedru pilotētās lidmašīnas lidojumu, bet arī nav reģistrējušas robežas pārkāpumu. Sākotnēji arī Baltkrievijas varas iestādes noliedza zviedru aktīvistu paziņojumu par šādu lidojumu, bet pēc gandrīz mēneša Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko no amata atcēla Baltkrievijas gaisa spēku komandieri un draudēja Lietuvai ar atbildes pasākumiem, kā arī tika izraidīts Zviedrijas vēstnieks Minskā.

14.augustā Lietuvas Robežsardzes dienests sāka pirmstiesas izmeklēšanu par nelegālu valsts robežas šķērsošanu un starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumu, kuru uzrauga ģenerālprokuratūra.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka sniegs tiesisko palīdzību Baltkrievijai.

Baltkrievijā saistībā ar notikušo sākta krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu. Saistībā ar notikušo tika aizturētas divas personas Baltkrievijā. Viņus atbrīvoja pret parakstu par neizbraukšanu no valsts. VDK arī aicināja Baltkrievijā uz nopratināšanu ierasties trīs Zviedrijas pilsoņus, kas organizēja un īstenoja « plīša lācīšu desantu». Sazinoties ar interneta starpniecību, viņi kategoriski atteicās ierasties Baltkrievijā.

Oktobrī Baltkrievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Andrejs Savinihs paziņoja, ka Minska notikušo uzskata par noziegumu un sagaida vismaz Zviedrijas atvainošanos. Viņš uzsvēra, ka notikušais ir saasinājis Baltkrievijas attiecības ar Zviedriju un līdz ar to arī ar visu Eiropas Savienību.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu