Ķīnā aizdedzinājušies vēl divi tibetieši (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Protestējot pret Pekinas varu Tibetā, Ķīnā sestdien aizdedzinājušies vēl divi tibetieši, otrdien pavēstījusi ASV bāzētā tibetiešu tiesību aizstāvju organizācija «International Campaign for Tibet».

Abi vīrieši pēc tam miruši.

Tikmēr Ķīnas mediji apsūdzējuši trimdā mītošo Tibetas budistu garīgo līderi Dalailamu, ka viņš pārvērtis tibetiešu budismu «ļaunuma kultā».

Aizdedzinājušos skaits tuvojas simtam

Kopumā kopš 2009.gada aizdedzinājušies jau 95 tibetieši, liecina tiesību aizstāvju apkopotā informācija. Vairums šo protestētāju gājuši bojā.

Pēdējie aizdedzināšanās gadījumi notikuši Sičuaņas un Gaņsu provincē.

Pielaižot sev uguni, abi 24 un 23 gadus vecie vīrieši pieprasījuši atļaut Dalailamam atgriezties Tibetā, atsaucoties uz aculieciniekiem, ziņoja «International Campaign for Tibet».

Tibetieši vēlas reliģijas un kultūras brīvību

Daudzi Ķīnas tibetieši apsūdz Pekinu, ka tā ierobežo viņu reliģijas brīvību un apslāpē kultūru,

tostarp ķīniešu masas turpina kolonizēt tradicionālos tibetiešu reģionus.

Vēl pērn Pekina kritizēja trimdā mītošo Tibetas budistu garīgo līderi Dalailamu, ka viņš kūda tibetiešus uz pašaizdedzināšanos, kas ir «maskēts terorisms».

Dalailama: notiek kultūras genocīds; aizdedzināšanos nenosoda

Savukārt 1989.gada Nobela Miera prēmijas ieguvējs sacīja, ka Ķīnas vara Tibetā ir «kultūras genocīds», kas tibetiešus dzen izmisumā.

Viņš pašnāvībām pēdējos gados nav paudis nosodījumu, par labāku uzskatot «neitralitātes» saglabāšanu, tomēr pēdējā laikā viņš apliecinājis cieņu protestētāju drosmei.

Novembrī vien reģistrēti 19 tibetiešu aizdedzināšanās gadījumi.

Vēl vairāk apspiež

Ķīna uz šādām tibetiešu protesta akcijām reaģē, iesaistot armiju, pastiprinot klosteru apsardzību un bloķējot sakarus un piekļuvi internetam tajos apvidos, kur notiek vislielākais aizdedzināšanās skaits.

Tieslietu departamentiem dots rīkojums izvirzīt apsūdzības visiem, kas pieķerti palīdzam vai kūdām uz pašaizdedzināšanos. Šādos gadījumos personas tiesājamas kā par slepkavības izdarīšanu.

Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra «Siņhua» informēja, ka par astoņu tibetiešu kūdīšanu uz pašaizdedzināšanos nesen aizturēts kāds mūks un viņa radinieks.

Atsaucoties uz policijas sniegto informāciju, «Siņhua» ziņoja, ka mūks darbojies, sekojot Dalailamas norādījumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu