Otrdien turpina snigt kā traks (111)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien Latvijas austrumu daļā gaidāms ilgstošs sniegs un slapjš sniegs, neliela snigšana ilgāk turpināsies arī valsts rietumos un ziemeļos, citviet tā mitēsies līdz dienas vidum. Braukšanas apstākļi nepārtrauktās snigšanas dēļ apgrūtināti uz autoceļiem visā Latvijā. Pēc pagājušās diennakts snigšanas biezākā sniega sega Baltijas valstīs tagad ir tieši Latvijā.

Otrdien valsts austrumos saglabāsies nokrišņi, citviet snigšana mitēsies

Pārsvarā saglabāsies apmācies laiks, vietām veidosies migla. Pūtīs lēns līdz mērens austrumu vējš, kas pāries dienvidu vējā.

Maksimālā gaisa temperatūra būs +1..-3 grādi, Rietumlatvijā vietām -4..-5 grādi.

Rīgā dienas pirmajā pusē gaidāms neliels sniegs, no rīta stiprāka snigšana; saglabāsies apmācies laiks. Vējš pakāpeniski iegriezīsies no dienvidiem, gaisa temperatūra pakāpsies līdz -2 grādiem.

Laikapstākļus nosaka zema spiediena apgabals.

Visā Latvijā turpina snigt

Agrā otrdienas rītā visā Latvijā turpinās snigšana - pārsvarā neliela līdz mērena, vietām brīžiem snieg stipri, redzamību samazinot līdz aptuveni 800 metriem, liecina uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Gaisa temperatūra -3..-7 grādi. Debesis ir apmākušās. Pūš lēns līdz mērens austrumu, ziemeļaustrumu vējš, Kolkā saglabājas brāzmas līdz 12 metriem sekundē.

Rīgā apmācies laiks, snieg, pūš ziemeļaustrumu vējš ar brāzmām līdz sešiem metriem sekundē, gaisa temperatūra -5..-6 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no -7,4 grādiem Alūksnē līdz -1,7 grādiem Kolkā, citviet Eiropā - no -27 grādiem vietām Krievijā pie Urālu kalniem līdz +19 grādiem Spānijas piekrastē un +21 grādam Kiprā.

Zemākā gaisa temperatūra Eiropā otrdienas rītā ir -29 grādi dažviet Krievijā pie Urāliem un -31 grāds Skandināvijas kalnos. Alpos un Karpatos sals sasniedz -21 grādu.

Apgrūtināta braukšana pa autoceļiem visā Latvijā

Šorīt apgrūtināti braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem, reģionālajiem, kā arī vietējās nozīmes autoceļiem ir visā Latvijā, liecina informācija «Latvijas Valsts ceļi» mājaslapā.

Kā norāda ceļu apsaimniekotāji, lielākā daļa ceļu ir sniegoti. Lai gan ceļi tiek tīrīti un kaisīti, turpinoties snigšanai, braukšanas apstākļi saglabājas apgrūtinoši.

Ziemas apstākļos īsā laikā braukšanas apstākļi var mainīties ļoti strauji, tāpēc autovadītāji tiek aicināti pievērst lielāku uzmanību savai braukšanas manierei un ceļa stāvoklim.

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka laikposmā no 1.decembra līdz 1.martam visiem automobiļiem un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, kā arī to piekabēm jābūt aprīkotām ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos.

Glābēji šorīt velk ārā sniegā ieputinātas automašīnas un zāģē lūzušus kokus

Saistībā ar ilgstošo snigšanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki aizvadītajā naktī un šorīt saņēmuši daudz izsaukumu - pārsvarā nācies vilkt ārā sniegā ieputinātas vai iestigušas automašīnas un zāģēt nolūzušus, uz brauktuves uzkritušus kokus.

Kā informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele, intensīvās snigšanas un aizputināto ceļu dēļ dienestam šorīt ir palielinājies izsaukumu skaits uz glābšanas darbiem. Vairākas reizes VUGD darbinieki palīdzējuši izvilkt uz ceļa grāvī ieslīdējušas automašīnas. Ap plkst.8 VUGD saņēma informāciju, ka automašīnas ieslīdējušas grāvī Stopiņu novadā un Inčukalna novadā.

Vairākas reizes arī sniegta palīdzība, izvelkot sniegā ieputinātas automašīnas. Šorīt ap plkst.5 ar vinču glābēji Jelgavas novada Zaļenieku pagastā izvilka sniegā ieputinātu automašīnu. Savukārt ap plkst.8.30 palīdzības lūgums izvilkt automašīnu no sniega saņemts no Talsu novada Vandzenes pagasta.

Sniega rezultātā vairākās vietās arī lūzuši koki. Šorīt Mazsalacas novadā VUGD novāca uz ceļa braucamās daļas uzkritušo koku, savukārt vakar nolūzuši koki novākti no braucamās daļas Jaunpiebalgas un Gulbenes novadā.

Biezākā sniega sega Baltijā izveidojusies Vidzemē

Pēc pagājušās diennakts snigšanas biezākā sniega sega Baltijas valstīs saskaņā ar nacionālo meteoroloģijas dienestu mērījumiem ir 30 centimetru (cm) Lubānā, Vidzemes austrumos.

Oficiālie mērījumi tiek veikti atsevišķās vietās un, iespējams, neatspoguļo reālo situāciju visā valstī. Saskaņā ar aculiecinieku teikto tikpat dziļš vai pat dziļāks sniegs nekā Lubānā ir arī apkārtējos Vidzemes un Latgales novados, kā arī Vidzemes augstienē.

Dziļākais sniegs Igaunijā izmērīts Lielā Munameģa apkaimē valsts dienvidaustrumos - 28 cm. Igaunijas lielāko daļu sedz 12-24 cm bieza sniega kārta, tostarp Tallinā ir 22 cm sniega.

Lietuvu sedz vidēji 5-15 cm dziļš sniegs, visvairāk sniega ir Klaipēdā - 17 cm. Galvaspilsētā Viļņā sniega segas augstums palielinājies līdz 14 cm.

Jau ziņots, ka atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem sniega segas biezums Latvijas lielākajā daļā pagājušajā diennaktī palielinājās par 3-6 cm, Dobelē un Rīgā - par 7 cm. Visu valsti sedz 10-30 cm dziļš sniegs, tostarp otrdienas rītā Rīgas centrā pirms snigšanas beigām izmērīta 16 cm bieza sniega sega. Saskaņā ar rīdzinieku mērījumiem vietām galvaspilsētā ir jau 20 cm dziļš sniegs.

Komentāri (111)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu