Sākas ebreju gaismas svētki «Hanukkah» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

8. decembrī ar tumsas iestāšanos ebreji visā pasaulē iededz pirmo no astoņām svecēm par godu Hanukas svētkiem. Tie ir vēsturiski svētki, ko iedibinājuši Lielās sapulces gudrie par godu ebreju uzvarai pār helēnisma piekritējiem. Arī Latvijas ebreju kopiena godina senču tradīcijas. Pirmajā Hanukas vakarā tiek iedegta pirmā svece. Skan dziesmas un dejas, visi tiek sveikti svētkos, vēlot gaismu, mieru un labestību.

Tas notika pirms vairāk nekā divtūkstoš gadiem, kad sabruka Maķedonijas Aleksandra impērija un Izraēlas zemi sagrāba selevkīdi, kuri bija mantojuši Grieķijas kultūru: ķermeņa kults, garīguma un morāles trūkums, daudzu dievu pielūgsme. Ebrejiem lika pielūgt elkus, aizliedza mācīties Toru, ievērot šābas un citas ebreju tradīcijas. Bija apgānīts templis, tur ienesa Zeva un citu elku statujas.

Sacelšanās uzliesmoja Modiinā, netālu no Jeruzalemes, drīzumā aptvēra visu valsti un beidzās ar spīdošu uzvaru. Sacelšanās dalībnieki Jūdasa Makabeja vadībā iegāja Jeruzalemē 25. kisļevā (4. mēnesī pēc ebreju kalendāra) mūsu ēras 164. gadā. Kopš tā laika arī atzīmē svētkus. Hanuka ir ne tik daudz uzvaras svētki, cik gaismas uzvara pār tumsu, garīgā uzvara pār materiālo. Hanukas svētku pamatā ir nostāsts par menoras brīnumu. Lai iesvētītu templi, vajadzēja iededzināt menoru – tempļa gaismekli. Taču krūkas ar eļļu bija apgānītas. Atrada vienīgi nelielu krūciņu ar tīro eļļu, tās pietika tikai vienai dienai. Lai sagatavotu eļļu, bija vajadzīgas astoņas dienas. Nolēma neatlikt iesvētīšanu, aizdedzināja gaismekli, un tas brīnišķīgā kārtā dega astoņas dienas, kamēr atveda jauno eļļu. Tādēļ tagad katru gadu iededzina īpašu svečturi ar astoņām svecēm. Pirmajā dienā iededzina vienu no tām, otrajā – divas, trešajā – trīs un tā tālāk. Tādēļ Hanuku vēl dēvē par uguns svētkiem.

Šajās dienās pieņemts ēst gardumus, eļļā ceptas pankūkas, virtuļus utt. Hanuka – tā ir iesvētīšana. Tempļa, tautas iesvētīšana, kas atgriezusies pie miera laika dzīves, jo karš nemēdz būt svēts. Svēta un cēla var būt tikai dzīve. Un, iededzinot Hanukas sveces, tiek dota svētība gaismas triumfam un tautas garīgās atdzimšanas brīnumam.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu