Rīkos cilvēku lidojumus uz Mēnesi (26)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Divi bijušie ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) vadoši darbinieki ceturtdien paziņoja, ka ir izveidojuši privātfirmu «Golden Spike Company», kura rīkos cilvēku lidojumus uz Mēnesi.

Šādus lidojumus paredzēts sākt līdz šā gadu desmita beigām, izmantojot pastāvošo raķešu un kosmosa kuģu tehnoloģiju.

Būs jāmaksā miljardi

Firma lēš, ka viena ekspedīcija uz Mēnesi un atpakaļ izmaksās 1,5 miljardus ASV dolāru (804 miljonus latu).

«Golden Spike Company» plāno pārdot iecerētos lidojumus «valstīm, privātpersonām un korporācijām ar Mēness izpētes mērķiem un ambīcijām».

Firma strādājusi pie sava biznesa plāna pēdējos divus gadus, bet paziņojusi par to vienu dienu pirms kosmosa kuģa «Apollo 17» starta 40.gadskārtas. Šī kosmosa kuģa misija, kas sākās 1972.gada 7.decembrī un ilga 12 dienas, bija pēdējā, kurā cilvēks izkāpis uz Mēness.

Jau bijuši uz Mēness

ASV ir pirmā un vienīgā valsts, kas aizvedusi cilvēkus uz Mēnesi. Pirmais cilvēks uz Mēness bija astronauts Nīls Ārmstrongs no kosmosa kuģa «Apollo 11», bet pēdējais - Jūdžins Sernans no kosmosa kuģa «Apollo 17» 1972.gada decembrī.

Plānoti vairāki lidojumi

Firma «Golden Spike Company», kuru vada bijušais NASA direktora palīgs Alans Sterns, plāno veikt 15 līdz 20 lidojumus uz Mēnesi. Tajā darbojas arī bijušais kosmosa kuģu «Apollo» lidojumu direktors Džerijs Grifins, kurš arī vadījis NASA Džonsona kosmosa centru.

Starp firmas padomniekiem ir ievērojami ASV politiķi, tostarp bijušais ASV Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs un bijušais Ņūmeksikas štata gubernators Bils Ričardsons.

TVNET jau vēstīja, ka firmas investoru vidū ir arī pazīstamais britu uzņēmējs sers Ričards Brensons. Viņš arī gatavojas būt starp cilvēkiem, kas izkāps uz Mēness, bet pirms tam, turklāt jau nākamgad, viņš ar paša dibinātā uzņēmuma Virgin Galactic lidaparātu plāno izbaudīt bezsvara stāvokli izplatījumā.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu