Jordānija: ceturtdaļmiljons sīriešu bēgļu mums ir milzīga nasta (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jordānija uzņēmusi vairāk nekā ceturtdaļmiljonu sīriešu bēgļu, bet valstij tā ir ārkārtīgi smaga nasta, pirmdien valdības sēdē paziņojis Jordānijas premjerministrs Abdula Nsurs.

Bēgot no kaujām starp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem un nemierniekiem, ik dienas abu valstu robežu šķērso simtiem sīriešu. Tikai Zaatari nometnē Sīrijas robežas tuvumā, 85 kilometrus uz ziemeļiem no Ammānas, apmetušies 45 000 bēgļu, paziņojušas Jordānijas amatpersonas.

Gatavojoties tālākam bēgļu pieplūdumam un lai atvieglotu situāciju Zaatari, līdz gadumijai Jordānijā paredzēts uzcelt vēl vienu nometni.

Saskaņā ar ANO aplēsēm šobrīd 460 000 bēgļi patvērušies Sīrijas kaimiņvalstīs un Ziemeļāfrikā un vēl 20 000 - Eiropā.

īrija «nekad un nekādos apstākļos» neizmantos ķīmiskos ieročus pret saviem iedzīvotājiem, pirmdien paziņoja Sīrijas Ārlietu ministrijas amatpersona.

"Atbildot uz ASV ārlietu ministres paziņojumiem, Sīrija atkārtoti apstiprina, ka nekad un nekādos apstākļos neizmantotu ķīmiskos ieročus pret saviem iedzīvotājiem, ja tādi ieroči būtu," ministrijas pārstāvja teikto citēja Sīrijas valsts televīzija.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pirmdien paziņoja, ka Amerikas Savienotās Valstis rīkosies, ja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms valstī notikošajā iekšējā konfliktā izmantos ķīmiskos ieročus.

"Tā Savienotajam Valstīm ir sarkanā līnija," sacīja Klintone žurnālistiem Prāgā pēc tikšanās ar Čehijas ārlietu ministru Karolu Švarcenbergu.

"Es netelegrafēšu, ko konkrēti mēs darīsim, ja būs ticami pierādījumi, ka Asada režīms izmanto ķīmiskos ieročus pret savu tautu, taču ir pietiekami pateikt, ka mēs noteikti plānojam rīkoties, ja kaut kas tāds notiks," norādīja ASV valsts sekretāre.

Klintone ar paziņojumu nāca klajā, kad laikraksts "New York Times" vēstīja, ka Sīrijā tiek pārvietoti ķīmiskie ieroči.

Savukārt vārdā nenosaukta Sīrijas Ārlietu ministrijas amatpersona uzstāja, ka viņa valsts "aizstāv savus iedzīvotājus pret bruņotiem teroristiem, kas ir saistīti ar [starptautisko teroristu organizāciju] "Al Qaeda", un apsūdzēja ASV un citas "zināmas valstis" par džihādistu atbalstīšanu.

Sīrijas valdošais režīms un valsts plašsaziņas līdzekļi kopš pagājušā gada marta par ārvalstu atbalstītiem teroristiem dēvē bruņotos opozīcijas nemierniekus.

1.oktobrī Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems apsūdzēja Vašingtonu par baiļu sēšanu par iespējamiem ķīmiskajiem ieročiem, kas esot Sīrijas valdošajam režīmam. Muallems paziņoja, ka Vašingtona izmanto šādu propagandu, lai sasniegtu savu mērķi un gāztu režīmu.

Reklāma"Kā gan būtu iespējams pašiem pret savu tautu izmantot ķīmiskos ieročus Sīrijā, ja tādi ir, – un es uzsveru vārdu ja. Tas ir joks," viņš teica intervijā televīzijā.

Jūlija beigās Damaska pirmo reizi atzina, ka tās rīcībā ir ķīmiskie ieroči. Tā draudēja tos izmantot, ja tai uzbruks ārvalstis, bet solīja nekad tos neizmantot pret saviem iedzīvotājiem.

Ekspertu aplēses liecina, ka Asada režīmam Sīrijā ir simtiem tonnu ķīmisko ieroču, kas ražoti pagājušā gadsimta 70.gados. Tiek uzskatīts, ka Sīrijai ir lielākie ķīmisko ieroču krājumi Tuvajos Austrumos.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu