Spēcīgā sniega dēļ Balvu novadā ārkārtas situācijas draudi (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ilgstošā un spēcīgā snigšana Balvu novadā radījusi ārkārtas situācijas draudus, informēja Balvu novada pašvaldībā.

Lai izvērtētu radušos situāciju un lemtu par turpmāko rīcību, šodien Balvu novada domes priekšsēdētājs Andris Kazinovskis (ZZS) sasauca Balvu novada civilās aizsardzības komisijas sēdi.

Sēdes dalībnieki konstatēja, ka ilgstošās un spēcīgās snigšanas rezultātā kokos ir izveidojies apledojums, bet lūstošie koki un koku zari daudzviet ir kļuvuši par iemeslu elektropārvades traucējumiem. Savukārt uz nesasalušās zemes uzkritušais sniegs ceļus daudzviet ir padarījis neizbraucamus.

«Latvijas Valsts ceļu» pārstāvis Uldis Matisāns informēja, ka ceļi tiek intensīvi tīrīti. Vispirms ceļu uzturētāji atbrīvo ceļus no lielā sniega, lai tie būtu izbraucami. Pēc tam, lai mazinātu grambas, ceļi tiek izbraukti ar rievotāju. Patlaban sniegs pamazām piesalst, un ir cerības, ka ceļi pamazām uzlabosies. Daudzviet satiksmi traucē arī lauztie un pār ceļiem pārkritušie koki. Pirmajās trīs sniegainajās dienās vien no ceļiem Balvu novadā novākti 153 koki.

AS «Sadales tīkls» ZAR Balvu nodaļas vadītājs Andis Ločmelis informēja, ka pirmās problēmas ar elektrības padevi radās piektdienas vakarā. Vēl šodien elektrības nebija Krišjāņos, kur nedarbojās skola.

Elektrības padeve joprojām pārtraukta daudzām viensētām un būs vajadzīgas vismaz divas nedēļas, ja klāt nenāks jauni bojājumi, lai to atjaunotu, prognozēja Ločmelis.

Lai atjaunotu elektrības piegādi, piektdien strādājušas deviņas vietējās brigādes, sestdien tām palīgā devušās vēl piecas brigādes no Alūksnes novada.

Svētdien un pirmdien postījumu novēršanā piedalījās 15 brigādes. Darbos iesaistīti arī cilvēki no uzņēmumiem, kas nodarbojas ar elektrības trašu attīrīšanu.

Kā pastāstīja speciālists, bojājumus elektropārvades līnijās rada apledojušie un gāztie koki. Tiem piekļūt, īpaši slapjās vietās, ir visai grūti, jo zeme nav sasalusi. Papildu problēmas rada arī traucētie sakari. Elektropārvades bojājumu novēršanai piesaistīta papildu tehnika, tostarp kvadricikli un visurgājējs ar metru platām kāpurķēdēm.

Lai pieteiktu bojājumus, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz vienoto bezmaksas tālruni 80200404, pēc iespējas norādot, vai nav pārrauta elektropārvades līnija un vai uz tās nav sagāzti koki.

Komisijas locekļi, apmainoties viedokļiem, ārkārtas situāciju Balvu novadā pagaidām nolēmuši neizsludināt. Taču pašvaldība, ņemot vērā komisijas locekļu ierosinājumus, par dabas stihijas radīto sarežģīto situāciju nolēmusi informēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un valdības Ārkārtas komisiju.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu