Nākotnē Eiropas klimata izmaiņas būs vēl lielākas (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Visu Eiropu skar klimata pārmaiņas, kas dažādi ietekmē arī vidi. Nākotnē klimata pārmaiņu radītā ietekme būs vēl lielāka un radīs arī lielas izmaksas. Tā teikts nesen publicētajā Eiropas Vides aģentūras ziņojumā. Latvijā lielākos draudus rada biežāki karstuma periodi, plūdi, kā arī spēcīgākas vētras. Turklāt tas ietekmēs ne vien ekosistēmu, bet arī vairākas tautsaimniecības nozares, ziņo Latvijas radio (LR).

Tāpat kā citviet Eiropā, arī Latvijā gaisa temperatūras palielinās. Īpaši jūtami ir maksimālo un minimālo temperatūru rekordi, tomēr arī vidējā gaisa temperatūra kļūst augstāka, LR stāsta Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras (VĢMA) vecākā speciāliste Marta Smita.

Gaisa temperatūra palielinās visā Eiropā, bet nokrišņu daudzuma izmaiņas ir atšķirīgas. Tā, piemēram, Eiropas dienviddaļā nokrišņu kļūst mazāk, bet Ziemeļeiropā – vairāk. Novērojumi Latvijā liecina, ka mēs esam kaut kur pa vidu - Latvijā ziemas kļūst mitrākas, savukārt vasaras – nedaudz sausākas. To LR apstiprina arī Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas nodaļas vadītāja un profesore Agrita Briede.

Klimata izmaiņu dēļ Latvija varētu biežāk piedzīvot plūdus un arī sausumu. Tāpat nākotnē vētras varētu kļūt spēcīgākas. Tas gan nenozīmē, ka vētras kļūs biežākas - mainās vien to intensitāte, līdz ar to arī atstātā ietekme.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu