Pēc valsts svētkiem kinoteātros «Sapņu komanda 1935» (52)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc valsts svētkiem, 19.novembrī, kinoteātros uz lielā ekrāna būs skatāma režisora Aigara Graubas jaunā spēlfilma «Sapņu komanda 1935» (skat. video). Kā žurnālistiem skaidroja filmas režisors, «Sapņu komanda 1935» ir stāsts par apņēmīgu cilvēku - Valdemāru Baumani, kuram ir plāns, vīzija un prasme iecerēto lietu novest līdz galam. Pamatā ir latviešu basketbola trenera Baumaņa iecere radīt labu basketbola komandu, ar kuru piedalīties un uzvarēt pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs basketbolā. Treneris savu darbu jau sāka ar paziņojumu, ka uz Ženēvu brauc ne tikai piedalīties sacensībās, bet arī pēc uzvaras.

Filmas centrā - treneris Baumanis

Gatavojot filmu, tās veidotāji ne tikai Latvijā, bet arī Šveicē vāca vēstures materiālus, kas attiecas uz pirmajām Eiropas meistarsacīkstēm basketbolā. Latvijas uzvara šajās sacensībās bija liels notikums. Tāpat filmas veidotāji līdz sīkumam izzinājuši tā laika basketbola spēles gaitu, taču filma nebūs šo spēļu rekonstrukcija. Jaunā spēlfilma veidota tā, lai uzrunātu mūsdienu skatītājus. Piemēram, tajā laikā tika veikta centra iemetiena izspēle pēc katra iemestā groza.

«Baumanis bija zinātnisks treneris. Viņš pirms došanās uz Ženēvu pētīja pretinieku komandas. Viņš smalki analizēja katras komandas spēles stilu un taktiku, lai varētu savus spēlētājus aizvest līdz uzvarai. Lai komandas spēlētājiem būtu laba sportiskā forma, Baumanis pieaicināja vieglatlētu Rihardu Dekšenieku, kura uzdevums bija panākt tādu spēlētāju fizisko sagatavotību, lai viņi cīnītos līdz spēles pēdējai sekundei,» stāstīja Grauba.

Filmas veidotājus uzrunāja stāsts par Baumani - par cilvēku, kuram ir plāns, kuram pietiek enerģijas un prasmju, lai savu nodomu novestu līdz galam.

Baumanis komandu radīja pilnīgi no jauna, sapulcinot spēlētājus no dažādām basketbola komandām. Viņa izveidotā komanda bija tā laika labākā basketbola komanda Eiropā. Latvijas izlases ceļš uz Ženēvu 1935.gadā nebija rozēm kaisīts. Taču par spīti visiem kavēkļiem spēlētāji devās uz pirmajām Eiropas meistarsacīkstēm basketbolā Šveicē, Ženēvā, kur Latvija kļuva par pirmo Eiropas čempioni. Filma atklās arī to, kas vēlāk notika ar katru no cilvēkiem.

«Tādu stāstu kā šis Latvijā ir daudz, un kino tas ir milzīgs darba lauks.

Šādi stāsti ir baltie plankumi, kurus ar kino varētu aizkrāsot,»

vēstīja filmas režisors.

Āmanis: filma tapa caur grūtībām

Galvenās lomas atveidotājs Jānis Āmanis minēja, ka grūtības, caur kurām ir jāiziet, lai īstenotu savu ideju, kā arī citu latviešu nievājošā attieksme ir tas, kas arī mūsdienās valda sabiedrībā. «Tāpat kā Baumanim, kuram bija jāpārvar dažādas grūtības, arī mums filma tapa caur grūtībām. Baumanis nekad nečīkstēja, viņš gāja un darīja, sasniedzot savus mērķus. Šī filma nav tikai stāsts par basketbolu, tas ir stāsts par iekārtu, kāda valda arī šodien,» norādīja Āmanis.

Filmas producents Andrejs Ēķis informēja, ka Grauba ir ārkārtīgi pedantisks, tādēļ režisors pētīja tā laika pierakstus, lai redzētu, kāda bijusi spēle. Viņš atzina, ka ne pats, ne arī filmas režisors līdz tam nebija iedziļinājies basketbola spēlē, tādēļ tagad viņi saprot, ka tā nav tikai spēle, kurā «pieci džeki izskrien pamētāt bumbu». Baumanim katrai spēlei bija savs variants, tādēļ arī Latvija spēja uzvarēt.

«Uzskatu, ka Latvijas vēsture mums ir jāstāsta caur šādiem veiksmes stāstiem. Negribētu, ka jaunie cilvēki domā, ka kaut kas rodas no nekā. Ar «Rīgas sargiem» mēs izstāstījām pirmo stāstu par 11.novembri jeb Lāčplēša dienu. Šādu nezināmu stāstu mums ir ārkārtīgi daudz, tādēļ mēs aicināsim cilvēkus tos stāstīt, lai, iespējams, tie kļūtu par pamatu jaunai filmai,» klāstīja Ēķis.

«Sapņu komanda 1935»

Filmā «Sapņu komanda 1935» lomas atveido Jānis Āmanis, Inga Alsiņa, Mārcis Manjakovs, Jānis Vimba, Viktors Ellers, Andris Bulis, Mārtiņš Liepa, Artūrs Putniņš, Mārtiņš Počs, Miķelis Žideļūns, Artūrs Krūzkops, Gints Andžāns, Uldis Norenbergs, Intars Rešetins, Pēteris Gaudiņš, Lāsma Kugrēna un citi.

Filmas galvenais operators ir Gvido Skulte, operators - Imants Zaķītis.

Spēlfilma filmēta 80 dienas divu gadu laikā. Kopējās izmaksas ir aptuveni 2 miljoni eiro (1,4 miljoni latu), savukārt valsts finansējums no tā ir aptuveni 20%.

No 19.novembra «Sapņu komanda 1935» būs skatāma Rīgā, «Splendid Palace» un kino «Citadele». Pārējos Latvijas kinoteātros filma būs skatāma no 23.novembra, savukārt 2013.gada sākumā tā tiks demonstrēta arī kultūras centros.

Kā atklāja Ēķis, nākamais stāsts, pie kura iecerējusi strādāt radošā komanda, ir stāsts par Nameja gredzenu.

Komentāri (52)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu